Dr. stomatolog Andrei Constantinovici, totul despre ingrijirea dintilor la copii

/ / Modificat: 2020-09-24
Dr. stomatolog Andrei Constantinovici, totul despre ingrijirea dintilor la copii

Dintii de lapte sunt dintii copilariei, dinti temporari, ce vor fi inlocuiti la momentul potrivit, de catre dintii definitivi. Erup treptat, in frageda copilarie si se numesc „de lapte” datorita culorii albe stralucitoare, semanand cu niste perlute mici, perfecte. Acestia au o structura a smaltului mai moale si o ancorare mai putin rezistenta decat a celor definitivi, corespunzand necesitatilor nutritive ale copilarei. 

Am vorbit cu Dr. Andrei Constantinovici, care ne-a impartasit mai multe aspecte de care e bine ca orice parinte sa tina cont, mai ales ca dintii de lapte sunt fundamentul pentru viitoarea dantura a 

Cand ar trebui sa incep sa spal dintii copilului?

Primul periaj trebuie sa aiba loc odata cu eruptia primilor dinti, adica in jurul varstei de 6 luni. Orice dinte, fie si temporar, are nevoie de ingrijire pentru a nu lasa cariile sa se formeze. Periajul profesional este, de asemenea, important si se poate realiza in cabinetul stomatologic in functie de cooperarea copilului.

Cand ar trebui sa programam prima vizita la dentist?

Odata cu eruptia primilor dinti este important sa aiba loc si consultatia medicului specialist. Exista numeroase probleme din sfera cavitatii bucale care pot fi insesizabile ochilor parintilor. Multi copilasi ajung sa aiba probleme grave de la fragede varste cu putine variante de tratament din cauza nedepistarii din timp a acesora. De asemenea este important ca primele vizite sa aiba loc cat mai devreme ca micul pacient sa se obisnuiasca cu mediul cabinetului stomatologic inca din perioada in care nu prezinta dureri pentru a capata incredere si curaj.

Ce sunt cariile de biberon? 

In ciuda denumirii populare, aceste carii nu au drept cauza strict folosirea biberonului. Ele reprezinta un tipar agresiv de carii si apar mai ales cand, inainte de culcare, se consuma orice lichid in afara de apa care stagneaza pe suprafata dintilor in timpul noptii, in lipsa curatarii dintilor inainte de culcare.

Pentru a va dezobisnui copilul sa adoarma cu biberonul, va sfatuim sa-l invatati pe cel mic sa bea din cana inca de la varsta de un an.

Poate fi daunator suptul degetului? 

Obiceiurile vicioase intretinute o lunga perioada de timp pot modifica ireversibil dezvoltarea oaselor fetei. Suptul degetului sau interpunerea constanta a altor obiecte intre arcadele dentare pot determina inghesuiri dentare si grave probleme de muscatura. Exista tehnici de deconditionare a obiceiurilor vicioase precum si aparate dentare speciale numite trainere care ajuta la inlaturarea acestor efecte negative. 

Ce sunt sigilarile dentare? 

Sigilarile dentare reprezinta un tratament care se poate aplica la nivelul maselelor pentru a preveni formarea cariilor. Tehnica este minim invaziva si fara durere, iar protectia pe care o ofera este esentiala, transformand suprafele dentare abrupte in suprafețe plane ce devin mai usor de igienizat. 

Ce sa fac cand copilul meu are o durere dentara? 

Durerile pot fi diminuate de administrarea unui analgezic special pentru copii (Nurofen, Panadol) pana la programarea la medicul stomatolog. De asemenea, il pot ajuta clatirea gurii cu apa calduta cu sare si aplicarea unei comprese reci in zona cu durerea. 

Cat de periculoase sunt radiografiile dentare pentru copii? 

Mijloacele de protectie care se folosesc in ziua de azi si aparatura moderna de radiologie reduc la minim riscurile unei radiografii chiar si pentru cei mici. Imagistica ajuta foarte mult in stabilirea unui diagnostic. Dezavantajul unei probleme dentare nedepistate este mult mai mare decat radiatia infima a unei radiografii dentare.

Este bun laserul dentar pentru copii? 

Laserul aduce o poveste mai putin infricosatoare despre tratamentul cariilor, copiii find mai incantati de "curatarea cu luminite" decat de vibratia clasicelor instrumente. Fiind un un dispozitiv care functioneaza in functie de cantitatea de apa pe care o detine un tesut, laserul este o alegere minim invaziva in indepartarea leziunilor carioase deoarece tesutul dentar cariat contine apa in cantitate mai mare decat cel sanatos si astfel curatarea se face strict la nivelul zonei afectate.

De asemenea, in multe cazuri, durerea este mult mai redusa si nu mai este necesara anestezia, intreaga procedura fiind mai confortabila pentru micul pacient.

O importanta sursa de recoltare a celulelor stem este reprezentata de dintii de lapte. Exista cercetari in desfasurare care demonstreaza contributia esentiala pe care o poate avea prima dentitie in tratamentele de regenerare, insa sunt necesare mai multe studii pentru a putea folosi aceste celule.

In afara de recoltarea celulelor stem si utilizarea lor ulterioara in cazul unor posibile boli generale, aceste celule minune pot fi "accesate" si local  in cadrul tratamentelor stomatologice. Spre exemplu se intampla frecvent ca, din cauza unei carii aparute la un dinte permanent,  inainte de  varsta de 9 ani sa se opreasca dezvoltarea radacinilor acestuia, transformandu-l intr-un dinte compromis. 

Prin utilizarea celulelor stem care se gasesc atat in pulpa dintelui cat si in jurul radacinilor incomplet dezvoltate, dintele isi poate recapata potentialul de creștere, obtinandu-se dezvoltarea completa a radacinilor si pastrarea vitalitatii dintelui.

Despre Dr. Andrei Constantinovici 

Dr. Andrei Constantinovici are specializare in implantologie si digital smile design si este fondator al clinicilor Dentaplus, o rețea premium de clinici stomatologice, active pe piata stomatologica din Bucuresti inca din 2010. Serviciile si tratamentele sunt digitalizate, ingloband o serie de tehnologii si tehnici ultima generatie, compatibile efectuarii tratamentelor cu complexitate ridicata: sistemul CAD-Cam si scanerul intraoral, microscop si laser. Clinicile au profil multidisciplinar, efectueaza tratamente dupa standarde internationale fiind afiliate retelelor Slow Dentistry (seteaza, in acest moment, cel mai inalt standard de transparenta, siguranta, eficienta si calitate a actului medical stomatologic la nivel mondial) si Digital Smile Design (seteaza, in acest moment, cel mai inalt standard in procedurile de estetica dentara, la nivel mondial.)

Articole recomandate

Citeste si despre