Teste obligatorii in sarcina in functie de varsta mamei

/ / Modificat: 2018-12-17
Teste obligatorii in sarcina in functie de varsta mamei

In momentul in care te-ai hotarat sa ramai insarcinata, primul pas este sa mergi la un control ginecologic. Trebuie sa stii care sunt analizele pe care trebuie sa le faci inainte de momentul conceperii. Pe langa analize, ar trebui sa stii ca sunt si teste obligatorii in sarcina in functie de varsta mamei. 

Despre analizele pe care trebuie sa le faci inainte de sarcina, dar si in timpul ei, in functie de varsta, am vorbit cu dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. 

Analize specifice cuplului

 Ar fi bine ca sarcina sa fie planificata din timp, indiferent de varsta. Analizele uzuale si cele specifice sarcinii sunt esentiale inainte de momentul conceperii. Astfel, eviti eventuale probleme care ar putea ingreuna sarcina. Apoi, pe durata sarcinii, sunt proceduri si etape comune, dar si teste indicate la sarcinile obtinute dupa 40 de ani sau in contextul unui anumit istoric.
Pentru barbati, o hemoleucograma completa, serologiile, grupa si RH-ul ar trebui sa fie suficiente.Pentru femei, indiferent de varsta, analizele uzuale de sange, testul de secretie, testul Babes Papanicolau sunt obligatorii inainte de sarcina.

In cazul unei sarcini neplanificate, acestea se recomanda imediat dupa confirmarea ecografica sau dupa pozitivarea testului de sarcina. Profilul TORCH este un test esential. Cu ajutorul lui identificam infectii si boli care pun in pericol viata copilului. Daca sunt descoperite inainte, unele dintre ele pot fi tratate. Analizele uzuale, fie ca vorbim de o femeie la 20 sau la 30 de ani, sunt aceleasi: VDRL, HIV, hemoleucograma, glicemie, sumar urina si urocultura.
Determinarea factorului RH si a grupei de sange este obligatorie. Incompatibilitatea de RH intre mama si fat (mama RH pozitiv, tatal RH negativ) poate duce la complicatii si chiar la pierderea sarcinii. Se poate interveni la timp daca avem aceste date.
Bolile cu transmitere sexuala si infectiile pun in pericol viata bebelusului, iar daca sunt identificate inainte de sarcina, pot fi tratate sau tinute sub control.
Pentru plus 40 de ani, putem adauga AMH, o analiza care ne arata care este rezerva ovariana de care dispune femeia pentru a obtine sarcina. O valoare prea mica poate sa indice de la inceput ca sansele de obtinere a sarcinii pe cale naturala sunt reduse ori nule, si se pot cauta solutii cum ar fi fertilizarea in vitro si, tot mai des, fertilizare in vitro cu ovocite donate

In timpul sarcinii, calendarul comun este reprezentat de ecografia de confirmare a sarcinii, ecografiile lunare, cele trei morfologii esentiale (morfologia de prim trimestru, intre 11 si 14 saptamani, de al doilea trimestru, 19 si 22 saptamani, de trimestru trei, intre 32 si 34 de saptamani), Dublu si Triplu Test, analize de sange si specifice tiroidei, de doua-trei ori pe durata sarcinii, ecografii saptamanale si monitorizare cardiaca saptamanala in ultimul trimestru. 

Sarcina dupa 35 de ani, riscuri pentru mama si copil

La femeile de peste 35-37 de ani, creste riscul de diabet gestational, asa ca se pot face teste frecvent, cu precadere in a doua jumatate a perioadei. 

Hipertensiunea arteriala si preeclampsia sunt alte afectiuni cu risc crescut in sarcina daca viitoarea mamica are peste 35 de ani, prin urmare este nevoie de o monitorizare in permanenta a sarcinii. O hipertensiune severa poate fi fatala bebelusului. 
Cel mai mare risc in sarcina dupa 35 de ani este cel de malformatii. Anomaliile cromozomiale apar indiferent de varsta mamei. Totusi, frecventa trisomiilor creste odata cu varsta. La femeile care dau nastere la 25 de ani, riscul de sindrom Down este de 1:1250, spre deosebire de 35 ani, atunci cand riscul este de 1:400. Dupa 45 de ani, lucrurile se complica si mai mult, riscul crescand la 1 din 30. Daca avem istoric in familie ori chiar o sarcina anterioara, atunci indicatia de testare genetica se face anterior morfologiei de trimestru I, in jurul varstei de 9 saptamani de sarcina.
Testele genetice de screening sunt complexe, spre deosebire de Dublu Test, avand o probabilitate de 99% de identificare a mai multor tipuri de sindrom: Down, Edwards, Patau, Turner. Costurile se ridica in jurul a 3.000 de lei, iar analizele ajung in SUA, perioada de procesare fiind de doua pana la trei saptamani.
 Oricare ar fi varsta femeii, cea mai buna metoda de a preveni eventualele probleme este sa faci analizele inainte sa ramai insarcinata. Vizita la medicul ginecolog inainte de concepere este cea mai buna recomandare, la care se adauga respectarea cu strictete a indicatiilor medicului care  monitorizeaza gravida si sarcina. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize sarcina Profilul torch Malformatii bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre