Caz rar: Bebelus plurimalformat, adus pe lume la Constanta! Mama are la activ 11 chiuretaje si 4 nasteri

/ / Modificat: 2023-11-04
Caz rar: Bebelus plurimalformat, adus pe lume la Constanta! Mama are la activ 11 chiuretaje si 4 nasteri

In timp ce unele femei se chinuie sa ramana insarcinate, pentru altele maternitatea reprezinta un cosmar. O femeie in varsta de 36 de ani, M.M., din judetul Constanta, a ajuns la spital cu contractii uterine dureroase, iar ulterior medicii au aflat ca are la activ 11 chiuretaje si 4 nasteri.

M.M. si-a petrecut ultimii ani din viata mereu insarcinata. Nu si-a dorit sa devina mama pe cat de multe ori i-a fost dat, asa ca ajungea adesea la spital pentru a opri din evolutie cate o sarcina nedorita. Nu folosea niciun mijloc de contraceptie. Femeia a decis, totusi, sa pastreze 4 din sarcinile pe care le-a avut, insa nici apoi nu a recurs la metode contraceptive.

Recent, ultimul copil pe care l-a purtat in pantece a adus-o la sectia de Obstetrica-Ginecologie 2 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. M.M. s-a prezentat cu o sarcina de 21 de saptamani, amenintatoare de avort. Fatul era plurimalformat si in observatie, cu hipertensiune arteriala.

„Pacienta s-a internat pentru contractii uterine dureroase si avea in antecedente 11 chiuretaje. Examinand-o cu atentie, s-a observat ca fatul avea o importanta cantitate de lichid in cavitatea abdominala, dar si o cantitate de lichid crescuta la nivelul craniului fetal (hidrocefalie). Osul nazal al fatului lipsea in totalitate, deci nu avea nas si, din punct de vedere al numarului de degete, el avea cate sase la maini si la fel la picioare (polidactilie). In aceste conditii, fatul avea sanse minime de a supravietui, deoarece cantitatea de lichid din craniu era masiva, iar substanta cerebrala, intr-o cantitate foarte mica", a declarat seful sectiei, dr. Lucian Serbanescu, pentru „Cuget Liber”.

Din pacate, bebelusul nu a supravietuit, insa mama a avut o evolutie favorabila. A fost externata si i s-a propus sa revina peste o luna sa i se monteze un sterilet.

„Ne-am dat seama de la inceput ca sansele de supravietuire ale fatului sunt minimale. Femeia a continuat cu aceste contractii, dupa care s-a produs avortul spontan, fatul nascandu-se mort. Evolutia pacientei, insa, a fost favorabila. Ea s-a externat in conditii foarte bune si i s-a propus sa revina peste o luna, sa ii montam un sterilet si vom incerca, in acest fel, sa rezolvam si metoda de contraceptie”, a mai precizat medicul.

Acesta atrage atentia viitoarelor mamici care nu se prezinta la spital la timp pentru monitorizarea sarcinii din primul trimestru. Medicul povesteste ca multe paciente apar la spital cu sarcini avansate si fara niciun fel de investigatii facute in prealabil.

La fel ca alte viitoare mame, M.M. nu facuse nici macar o ecografie, nu se prezentase nici la medicul de familie, deci era o pacienta neurmarita. Toate aceste femei ar trebui sa fie, totusi, constiente de faptul ca sarcinile repetate si intrerupte, chiuretate afecteaza femeia nu doar din punct de vedere psihic, dar si din punct de vedere medical:

„Practic, un numar mare de chiuretaje poate sa predispuna la avorturi spontane, traumatisme la nivelul colului. Este traumatic sa ne gandim la 11 chiuretaje, toate efectuate la cerere, in diferite cabinete medicale. Ea nu si-a dorit acei copii, dar nici sa foloseasca metode contraceptive, desi i s-a propus acest lucru”, a adaugat specialistul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere bebelus Malformatii bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre