Analiza de urina in timpul sarcinii: cum se interpreteaza rezultatele

/ / Modificat: 2019-03-14
Analiza de urina in timpul sarcinii: cum se interpreteaza rezultatele

Analiza de urina in timpul sarcinii este un test simplu, care ofera informatii foarte importante despre starea de sanatate a mamei si a copilului.

Se descopera posibile infectii ale tractului urinar si, mai presus de toate, se afla doua din patologiile obstetricale principale: diabetul gestational si preeclampsia.

In timpul sarcinii, poate aparea foarte usor disconfortul urinar, care este cauzat de cele mai multe ori de bacterii de origine intestinala, cum ar fi Escherichia coli, Enterococci sau Staphylococci.

Acest lucru se intampla deoarece progesteronul, care relaxeaza si dilata muschii tractului urinar, faciliteaza prezenta bacteriilor si, prin urmare, inmultirea lor.

Femeile sunt mult mai predispuse infectiilor urinare: uretra, canalul care leaga vezica cu exteriorul este mai scurt, iar apropierea de rectal faciliteaza contaminarea bacteriana. Este suficient sa ai o igiena intima proasta sau o infectie intestinala pentru a avea acest tip de disconfort.

Cum se interpreteaza rezultatele testelor de urina in timpul sarcinii

Testul este format din doua parti: examinarea chimico-fizica si evaluarea sedimentului partilor corpusculare ale urinei.

Cele doua examene sunt legate si complementare. Daca in examinarea chimico-fizica apar, de exemplu, hemoglobina sau nitrati, in sediment se observa celulele rosii din sange sau microorganismele.

Analiza chimico-fizica

Primele valori care sunt citite, in mod normal, in raportul medical se refera la densitate, pH, aspect si culoare. In timpul sarcinii, datele nu sunt foarte relevante. De exemplu, pH-ul: in mod normal, urina este acida, cu o valoare cuprinsa intre 4,5 si 8. Un pH alcalin, adica mai mare de 8, este de la medicamentele care contin minerale, cum ar fi potasiul. In unele cazuri ar putea indica o infectie, dar numai daca este insotita de alte elemente, (pezenta nitritilor sau a leucocitelor).

La fel este si in cazul aspectului: culoarea ar trebui sa fie galben deschis, dar o culoare diferita nu poate indica prea mult. Culoarea poate fi mai intensa daca bei putina apa si mai clara si mai transparenta daca bei mult lichide in mod regulat. Daca exista o amenintare de avort spontan cu o usoara pierdere de sange, urina poate fi putin patata.

Cele mai utile informatii sunt furnizate de prezenta substantelor specifice, care in mod normal ar trebui sa lipseasca. Iata care sunt acestea:

Nitriti

Daca sunt prezenti in urina, indica prezenta unei infectii bacteriene. In acest caz, acestea sunt, de obicei, asociate cu un pH alcalin si un aspect tulbure. Absenta lor nu este, totusi, suficienta pentru a exclude o infectie, care poate fi indicata si de alte elemente, cum ar fi prezenta leucocitelor sau a bacteriilor in sediment.

Corpurile cetone

Acestea sunt produse de degradare a acizilor. Se manifesta daca femeia a avut varsaturi, daca a mancat putin din cauza gretei sau a caldurii, daca a transpirat mult si a pierdut lichide. In cazul postului prelungit sau a deshidratarii, organismul recurge la acizii grasi. Consecintele acestui proces sunt evidente in urina (si in respiratie care prinde miros caracteristic acetonei). Este suficient sa se consume lichide si sa se respecte o dieta echilibrata, astfel incat totul va reveni la normal.

Bilirubina si urobilinogen

Prezenta lor, de obicei insotita de urina maronie, poate indica daca femeia sufera de probleme ale tractului biliar sau renal. Acestea sunt patologii care nu au legatura cu sarcina si este posibil ca aceasta sa le aiba dinainte.

Hemoglobina

Ca regula generala, nu trebuie sa existe urme de sange in urina. Prezenta poate depinde de mai multi factori: cistita, de exemplu, care implica o crestere mai mare a epiteliului mucoasei vezicii urinare, un polip cervical sau o mica durere, care poate provoca o usoara sangerare, pietris (mici cristale de substante saline produse de rinichi) care "zgarie" ureterul provocand o mica pierdere de sange. In cele din urma, se poate intampla ca unele femei sa aiba mici pierderi de sange in zilele in care ar fi trebuit sa aiba menstruatie. Daca testul se face exact in acea perioada, este normal ca urmele sa apara in urina.

Proteine

Prezenta lor indica preeclampsia, o patologie foarte grava a sarcinii, care apare de obicei in al treilea trimestru (si niciodata inainte de saptamana 20). Aceasta boala este aproape intotdeauna insotita de hipertensiune arteriala si edem in extremitatile inferioare. Pana la un anumit nivel, prezenta proteinelor nu este ingrijoratoare, dar daca cantitatea lor depaseste gramul, diagnosticul de preeclampsie este aproape sigur. Daca proteinele apar inainte de saptamana 20, ele indica o problema la rinichi care trebuie investigata mai bine.

Glucoza

O cantitate minima de glucoza nu indica nimic, dar daca testul iese pozitiv, ginecologul ii recomanda mamei o analiza a glucozei din sange dupa ce a luat 50 de grame de glucoza (pe cale orala). Acest test descopera daca femeia are o predispozitie pentru diabetul gestational.

Analiza sedimentului urinar

A doua parte a raportului contine rezultatul analizei sedimentelor.

Leucocitele

Este cea mai importanta valoare. Daca este modificata inseamna ca exista o infectie a tractului urinar. Un nivel intre 4 si 8 este considerat normal, dar daca este mai mare, inseamna ca exista o infectie, mai ales daca este asociata cu prezenta nitritilor, cu un pH alcalin si cu un aspect tulbure. Uneori, in sediment, este evidentiata prezenta bacteriilor sau a ciupercilor, a caror natura trebuie descoperita cu o cultura de urina.

Eritrocite sau globule rosii in sange

Ele pot fi gasite daca examinarea chimico-fizica detecteaza prezenta hemoglobinei, deoarece evidentiaza urme ale sangelui.

Butelii hialine

Acestea sunt aglomerari simple de celule care, mergand pana la tubulii renali, isi asuma o forma cilindrica: prezenta lor nu indica nimic important.

Cristale

Oxalatii de calciu sau acid uric, sunt saruri cristalizate care se formeaza daca o femeie bea foarte putin lichid. Daca se descopera, este recomandat sa se bea cantitati mai mari, deoarece in timp pot cauza pietre la rinichi.

Cum se colecteaza urina pentru analiza

Pentru ca rezultatul testului sa fie relevant, esantionul trebuie colectat corect.

- Trebuie colectata prima urina de dimineata.

- Trebuie utilizat un recipient steril, care poate fi cumparat de la orice farmacie.

- Primul jet trebuie aruncat, deoarece este urina din uretra, ultima sectiune a tractului urinar, care este in contact cu mediul exterior.

- Dupa colectare, esantionul trebuie analizat in mai putin de o ora. In caz contrar, se recomanda pastrarea in frigider, deoarece contactul cu aerul poate provoca modificari.

- Daca te afli departe de laboratorul pentru analize, este mai bine ca esantionul sa fie luat direct acolo.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize sarcina Interpretare analize

Articole recomandate

Citeste si despre