Cel mai des intalnite probleme ale pielii pe timp de vara si cum pot fi ameliorate

/ / Modificat: 2023-06-30
Cel mai des intalnite probleme ale pielii pe timp de vara si cum pot fi ameliorate

Vara vine la pachet cu zile insorite si seri racoroase, petrecute in aer liber, dar si cu afectiuni ale pielii, care isi fac aparitia atunci cand ne e lumea mai draga. Arsurile solare, eruptiile cutanate, alergiile si foliculita sunt doar cateva dintre cele mai comune probleme ale pielii care pot aparea in sezonul cald, din cauza caldurii excesive si a expunerii repetate la soare si la alti factori de mediu.

Iata care sunt cel mai des intalnite probleme ale pielii pe timp de vara si cum pot fi evitate sau ameliorate!

Arsurile solare

Expunerea prelungita la soare, fara protectie adecvata, poate cauza arsuri solare, caracterizate de piele rosie, inflamata si dureroasa. Arsurile solare pot varia in severitate si pot fi insotite de simptome precum mancarime, descuamare si vezicule. In mod normal, pielea va incepe sa se descuameze si sa se exfolieze dupa cateva zile si, de obicei, se va vindeca complet in 7 zile.

Desi arsurile solare sunt adesea de scurta durata si usoare, este important sa le evitam, deoarece pe termen lung cresc riscul de a dezvolta probleme grave de sanatate, cum ar fi cancerul de piele (melanom).

Cum te feresti de arsurile solare? In primul rand, ar trebui sa faci din folosirea protectiei solare un obicei! De fiecare data cand iesi din casa, fie senin, fie innorat, aplica o cantitate generoasa de crema cu factor de protectie solara ridicat pe gat, fata, urechi, brate si picioare - acestea fiind zonele cele mai expuse razelor UV. Crema de protectie solara nu numai ca limiteaza sansele de a fi ars de soare, dar te protejeaza si de aparitia cancerului de piele. De asemenea, evita sa iesi din casa intre orele 11:00 si 17:00, cand razele ultraviolete sunt extrem de puternice.

Cum tratezi arsurile solare? Compresele reci aplicate local si baile racoritoare calmeaza pielea si reduc inflamatia. Utilizeaza lotiuni sau geluri speciale pentru arsuri solare care contin ingrediente calmante, nu te scarpina si evita utilizarea produselor de ingrijire a pielii care contin parfumuri, alcool sau alte substante iritante, deoarece acestea pot agrava starea pielii afectate.

Acnee si eruptii cutanate

Temperaturile mai ridicate pot crea conditiile perfecte pentru aparitia acneei prin simplul fapt ca transpiri mai mult. Transpiratia abundenta si umiditatea crescuta pot contribui la infundarea porilor si la aparitia acneei si a altor eruptii cutanate. Persoanele cu ten gras sau predispus la acnee pot experimenta o agravare a acestei afectiuni in sezonul cald.

Cum previi acneea si eruptiile cutanate vara? Asigura-te ca te speli pe maini si pe fata in mod regulat pentru a nu transfera bacteriile de pe maini pe fata si pentru a nu-ti astupa porii. De asemenea, ar trebui sa iti mentii tenul hidratat, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea acumularii excesului de sebum. Alege creme hidratante cu texturi lejere, fara uleiuri sau alte ingrediente care pot infunda porii.

Alergiile solare

Alergia la soare este un termen larg, care descrie, de fapt, mai multe afectiuni care determina aparitia unei eruptii cutanate pe piele, dupa ce pielea a fost expusa la soare sau la alte surse de radiatii ultraviolete (UV). Alergia poate varia de la usoara la severa si provoaca simptome precum:

  • Umflaturi, papule, noduli, vezicule sau urticarie;
  • Mancarimi;
  • Supuratie;
  • Roseata;
  • Senzatie de usturime sau arsura;
  • Inflamatie.

Cum previi alergiile solare? Alergiile solare pot fi prevenite prin evitarea expunerii la soare in intervalul 11:00-17:00, cand razele UV sunt cele mai puternice. Foloseste produse de ingrijire cu factor de protectie solara de cel putin 30 si poarta haine care acopera cat mai mult din piele.

Foliculita

Foliculita este o afectiune dermatologica frecvent intalnita in randul femeilor, dar si in cazul barbatilor, indiferent de varsta. Este caracterizata prin inflamarea si, uneori, infectarea foliculilor de par si este cauzata, de regula, de procesul de epilare sau de barbierit, dar si de expunerea la ape contaminate, cum ar fi piscinele publice sau jacuzzi-urile sau de purtarea hainelor stramte

Foliculita poate afecta orice parte a corpului in care exista par, dar este mai frecventa in zonele in care firele de par sunt mai dense, cum ar fi picioarele, pieptul, spatele si zona inghinala. Simptomele foliculitei includ aparitia de mici umflaturi rosii in jurul foliculilor de par, insotite de mancarime, sensibilitate sau durere. In unele cazuri, foliculita poate duce la aparitia de pustule (basici cu puroi) sau abcese.

Cum poate fi ameliorata foliculita? Aceasta afectiune a pielii poate fi tratata acasa daca simptomele sunt usoare! Tratamentul foliculitei poate varia in functie de severitatea si localizarea afectiunii. Optiunile de tratament includ aplicarea unguente antibacteriene, care contin zinc bacitracina si sulfat de neomicina sau utilizarea de antibiotice orale in cazurile mai severe. De obicei, insa, aplicarea unui unguent antibacterian la nivelul pielii amelioreaza semnificativ disconfortul provocat de foliculita.

Prin urmare, un unguent cu proprietati antibacteriene, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicina, nu trebuie sa iti lipseasca din casa. Un astfel de unguent actioneaza impotriva bacteriilor, ajuta la reducerea riscului de complicatii si accelereaza procesul de vindecare a pielii

Piele uscata, iritata

Expunerea la soare, clorul din piscine si apa sarata a marii pot duce la deshidratarea pielii, care poate deveni uscata, aspra, descuamata si lipsita de elasticitate.

Cum sa rezolvi problema? Pastrarea pielii hidratate va combate efectul de uscare provocat de soare. Dupa ce inoti, in momentul in care iesi din apa, fa un dus pentru a elimina orice impuritati si substante chimice care iti pot usca si mai mult pielea. Usuca-te si aplica o cantitate generoasa de crema hidratanta. Ca masura preventiva, poti folosi o crema de protectie solara cu efect hidratant, care nu numai ca iti va proteja pielea de razele nocive ale soarelui, dar o va si hidrata, lasand-o catifelata si supla.

Asadar, vara problemele pielii pot aparea din cauza unui ansamblu de factori specifici acestui sezon! Protejeaza-te de razele solare nocive, hidrateaza-te suficient si acorda atentie igienei si ingrijirii pielii dupa expunerea la soare. Astfel, te poti bucura de zilele insorite fara sa-ti faci griji cu privire la sanatatea pielii tale!

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre