Cum calmam pielea iritata dupa epilare

/ / Modificat: 2023-06-07
Cum calmam pielea iritata dupa epilare

Indepartarea parului nedorit are ca rezultat o piele neteda, fina, catifelata, insa de multe ori vine „la pachet” cu iritatii si eruptii cutanate, care pot aparea indiferent de metoda de epilare folosita. Aceste iritatii nu provoaca doar disconfort estetic, ci sunt insotite de senzatii de usturime (in cazul taieturilor provocate de lama de ras) sau mancarime, care nu sunt printre cele mai placute! 

Fiecare persoana are o sensibilitate diferita a pielii, iar unele pot fi mai predispuse la iritatii dupa epilare decat altele. De cele mai multe ori, eruptiile cutanate dupa epilare apar din cauza traumatismului mecanic. Indepartarea parului nedorit cu ceara sau cu epilatorul electric, de exemplu, implica smulgerea firelor de par de la radacina, ceea ce poate traumatiza pielea si poate duce la iritatii si roseata. Lamele de ras uzate pot provoca, de asemenea, iritatii la nivelul pielii pentru ca, fiind tocite, este nevoie sa insistam asupra unei zone pentru a scapa de firele de par. Astfel, agresam mai mult tegumentul si sensibilizam pielea.

Pregatirea pielii pentru epilare reprezinta un pas extrem de important pentru prevenirea iritatiilor, dar si pentru o indepartare corecta a firelor de par. Cu o zi inainte de a folosi ceara, crema depilatoare sau lama, exfoliaza-ti delicat pielea cu ajutorul unui scrub. Astfel, vei indeparta celulele moarte, iar firele de par crescute sub piele vor deveni mai usor de indepartat. 

Daca te-ai ales cu o piele iritata dupa epilare, venim in ajutorul tau cu cateva metode eficiente pentru calmarea disconfortului! 

5 metode eficiente pentru calmarea pielii iritate dupa epilare

Eruptiile cutanate dupa epilare sunt cauzate, de obicei, de inflamatie. Aceasta dispare de la sine, in cateva ore sau zile, fara niciun tratament, insa exista cateva metode prin care poti calma disconfortul pe care il resimti dupa epilare. 

Iata ce poti face pentru a calma pielea iritata dupa epilare si pentru a grabi procesul de vindecare:

1. Aplica o compresa rece

Atunci cand simti ca pielea ta este iritata dupa epilare, aplicarea unei comprese reci poate fi de mare ajutor. Aceasta va ajuta la reducerea inflamatiei si a senzatiei de arsura. Poti folosi cuburi de gheata infasurate intr-un prosop subtire sau o punga cu gheata pentru a crea o compresa rece. Aplica compresa pe zonele inflamate timp de aproximativ 10-15 minute si repeta procedeul de cateva ori pe parcursul zilei, la intervale regulate.

2. Foloseste un unguent calmant, antibacterian

Aplica pe zona epilata un unguent care sa reduca inflamatia si sa amelioreze senzatia de mancarime provocata de iritatie. Alege un unguent care sa aiba si proprietati antibacteriene, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicina,  fiindca epilarea slabeste bariera cutanata a pielii si creeaza o poarta de intrare a bacteriilor in organism. Din cauza inflamatiei cauzate de procesul de epilare cu ceara, de exemplu, bacteriile pot ramane blocate sub piele si in foliculi, ceea ce pregateste terenul pentru o infectie a pielii, cum ar fi stafilococul si foliculita.

Aplicand un unguent antibacterian de 2-3 ori pe zi pe zona epilata, cum ar fi zinc bacitracina si sulfat de neomicina, calmezi iritatia, stimulezi vindecarea pielii si previi infectarea foliculilor pilosi. 

3. Hidrateaza foarte bine pielea

Dupa epilare, pielea ta are nevoie de o hidratare adecvata pentru a se regenera mai rapid si pentru a-si restabili bariera naturala de protectie. Foloseste o lotiune hidratanta sau uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de migdale dulci, pentru a-ti hidrata pielea. Maseaza usor zona afectata cu miscari circulare, astfel incat produsul sa fie bine absorbit de piele. Repeta acest ritual de doua ori pe zi pentru a mentine hidratarea optima a pielii.

4. Evita expunerea la factorii iritanti

Dupa epilare, evita sa expui pielea iritata la factori precum soarele, piscinele cu clor sau produsele cosmetice agresive, care pot agrava iritatia si incetini procesul de vindecare a pielii. Asteapta pana cand pielea s-a calmat inainte de a aplica produse cosmetice si poarta haine largi, din materiale naturale, pentru a evita frecarea si iritatia!

5. Nu face dus sau baie timp de cel putin 2 ore dupa epilare

In general, inainte de epilare se recomanda un dus cu apa calduta pentru a deschide porii si a facilita procesul de indepartare a parului. Dupa epilare, in schimb, nu este recomandat sa sarim direct sub dus, mai ales daca parul a fost indepartat cu ceara. Asadar, evita sa faci baie cel putin 2 ore dupa epilarea cu ceara, pentru nu redeschide porii si a prelungi o eventuala iritatie. 

Asadar, este important sa acorzi pielii tale o ingrijire adecvata dupa epilare! Folosite in mod regulat, ceara, lama de ras, crema depilatoare sau epilatorul electric sensibilizeaza pielea si o predispun la iritatii, inflamatii si chiar infectii bacteriene. Prin urmare, un unguent cu proprietati antibacteriene, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicina, nu trebuie sa iti lipseasca din casa. Un astfel de unguent actioneaza impotriva bacteriilor, ajuta la reducerea riscului de inflamatii si complicatii si accelereaza procesul de vindecare a pielii, reducand disconfortul asociat epilarii. 

Tu ce alte metode pentru calmarea pielii dupa epilare cunosti? 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Epilare Ingrijire piele dupa epilare

Articole recomandate

Citeste si despre