Ce faci cand copilul se accidenteaza?

/ / Modificat: 2022-11-24
Ce faci cand copilul se accidenteaza?

Copilaria este o perioada plina de provocari si pentru copii, si pentru parinti. Cand nazdravanul tau este ocupat sa exploreze tot ce il inconjoara, sa experimenteze tot ce se poate, sa invete sa se descurce, sa se dezvolte, ca parinte trebuie sa fii mereu pregatit pentru a-i acorda primul ajutor.

Copiii se accidenteaza mai des decat ne-am dori. Arsuri, zgarieturi, taieturi, vanatai, toate sunt la ordinea zilei cand ai acasa un copil. Nu le poti evita, oricat de mult ti-ai dori si oricat de tare te dor lacrimile nazdravanului tau. Si cum nu il poti tine sub un clopot de sticla, unde totul este sigur si fara germeni, te inarmezi cu cunostinte si cu un kit de prim ajutor, la care sa apelezi imediat cand copilul sufera mici accidente.

Primul pas cand copilul se accidenteaza: evaluarea situatiei

Nu trebuie sa fii medic pentru a-ti da seama daca o rana este grava sau nu. Cand copilul s-a taiat sau s-a julit, curata bine zona cu apa, pentru a indeparta impuritatile. Incearca sa opresti sangerarea, aplicand presiune pe zona afectata cu un pasament curat. Ar trebui sa se opreasca dupa cateva minute.

Indeparteaza pansamentul si igienizeaza din nou zona cu apa si un sapun delicat, pentru a vedea bine cat de adanca este leziunea. In cazul in care sangerarea nu se opreste sau taietura este prea adanca, poate ar fi indicat sa mergeti la un medic. Aplica un nou pansament curat si continua sa tii apasat pana cand ajungeti la specialist.

Daca lucrurile nu par grave, poti rezolva totul acasa, cu kitul de prim ajutor indispensabil parintilor de nazdravani.

Ce faci cand copilul se accidenteaza

Cum tratezi acasa micile accidente? Sfatul medicului

Am stat de vorba cu Dr. Cristina Chiriac, medic primar neonatolog si medic specialist pediatru, despre pasii pe care trebuie sa ii parcurgem atunci cand tratam acasa ranile superficiale ale copiilor, dobandite in urma accidentarilor. 

Inainte de toate, este foarte important sa curatam si sa dezinfectam bine leziunea, cu ajutorul unui medicament antibacterian sub forma de pulbere sau a unui unguent cu antibiotic pentru rani deschise, cum ar fi Baneocin, de exemplu. Iata ce spune medicul:

”Dupa ce ai curatat si dezinfectat leziunea, apeleaza cu incredere la un produs din categoria „wound care”, sub forma de pulbere sau unguent. Un antibiotic cu spectru larg, combinatie intre antibiotice topice, aplicat in strat subtire, va „sigila” rana si va tine la distanta bacteriile ce pot provoca infectii. Aplica un bandaj pe rana doar daca este intr-o zona in care exista risc de infectare sau daca leziunea este mai adanca. Pansamentul se va schimba de cate ori se uda sau se murdareste, iar rana va fi toaletata din nou, folosind acelasi antibiotic topic pentru a o proteja. O simpla julitura, in schimb, poate fi lasata nepansata sau acoperita cu un simplu plasture.”, spune Dr.Cristina Chiriac, medic primar neonatolog si medic specialist pediatru.

Cum ingrijesti corect rana celui mic, in perioada urmatoare

Primul ajutor nu este singurul pas cand copilul se raneste. Orice zgarietura, taietura sau julitura trebuie toaletata zilnic cu apa si sapun. Dupa fiecare toaletare se reaplica unguentul cu antibiotic pentru rani deschise, pentru a preveni infectiile pana cand rana se inchide.

Daca rana prinde coaja, iar micul tau nazdravan o rupe intentionat sau accidental, curata din nou zona si apeleaza cu incredere la unguentul cu antibiotic.

Nu face lucrurile sa para mai grave decat sunt!

Uneori un mic accident poate sa para sfarsitul lumii pentru un copil. Felul in care reactioneaza cand vrei sa ii ingrijesti rana depinde si de abordarea parintelui. Vorbeste-i cu calm, explica-i tot ce faci, pas cu pas, si asigura-l ca astfel vindecarea va fi una rapida si fara semne prea vizibile.

Arata siguranta de sine si astfel copilul se va simti si el in siguranta. Mama si tata sunt supereroii lui, iar daca ei stiu ce au de facut in astfel de situatii, durerea si spaima vor disparea ca prin minune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accidente frecvente copii Prevenire accidente copii

Articole recomandate

Citeste si despre