Ghidul tau pentru colectare selectiva! Afla aici ce tipuri de deseuri poti recicla

/ / Modificat: 2016-03-14
Ghidul tau pentru colectare selectiva! Afla aici ce tipuri de deseuri poti recicla

Ce sunt deseurile?

In fiecare zi, oamenii arunca lucrurile pe care nu le mai folosesc, lucruri consumate, stricate, uzate sau de care s-au plictisit. S-a estimat ca un om arunca la cos o cantitate de lucruri echivalenta cu de 7 ori greutatea sa. 

Aceste deseuri provin in principal din gospodarii, activitati comerciale (de exemplu din magazine, restaurante, spitale etc.), industrie (de exemplu: companiile farmaceutice, producatorii de haine etc.), agricultura, constructii si proiecte de demolare, activitati miniere si din industria producatoare de energie. 

Pentru a gestiona deseurile exista diferite optiuni la indemana si aici ne referim la: prevenire, minimizare, reutilizare, reciclare, recuperare de energie si eliminare. In cadrul politicii Uniunii Europene, depozitarea deseurilor la groapa de gunoi este o ultima solutie care trebuie utilizata abia cand celelalte optiuni au fost epuizate, anume, doar materialele care nu pot reutilizate, reciclate sau altfel tratate ar trebui sa fie depozitate.

Dar care sunt materialele care pot fi reciclate?

Metalelele

Dozele pentru bauturi, cutiile metalice pentru alimente, folii de aluminiu sau chiar unele vase de gatit pot fi reciclate.

Sa luam de exemplu dozele de aluminiu. In fabricile de reciclare, dozele de aluminiu sunt pregatite sunt procesate si turnate in forme, numite „lingouri”. Stiati ca intr-un lingou de acest fel se regasesc 1.6 milioane de doze de aluminiu? Lingourile sunt preluate de alt proces tehnologic, ce le transforma in role de foi subtiri, plate si laminate.

Din foi, producatorii fac produse noi, cum ar fi cutii de bauturi, folie de ambalat ciocolata, placute de inmatriculare sau folie de aluminiu.  

Astfel, in mai putin de 6 saptamani, dozele din aluminiu reciclat ajung inapoi la raft, sub forma de cutii noi.

Hartia si cartonul

Hartia de birou, ziarele, revistele, cataloagele, agende telefonice, carton, cutii de pantofi, cutii de cadouri, cutiile in care sunt ambulate produsele electronice sau electrocasnice, toate acestea pot fi reciclate in fabrici.

Hartia reciclata este principala resursa pentru productia de hartie.

Cu fiecare tona (1000 de kg) de hartie reciclata:

  • salvezi 17 copaci;
  • eliberezi 3 metri cubi de spatiu in groapa de gunoi;
  • salvezi 31,780 litri de apa;
  • salvezi suficienta energie pentru alimentarea cu energie electrica a unei case timp de 6 luni;

Sticla

Poti sorta si trimite la reciclare toate sticlele si borcanele indiferent de culoare, recipienti din sticla pentru mancare sau sticle de vin si bere.

In fabrici, deseurile de sticla sunt zdrobite si topite, apoi turnate in produse noi cum ar fi borcane sau sticle. Sau pot fi utilizate la fabricarea caramizilor ori in scopuri decorative. 

Sticla nu se degradeaza prin procesul de reciclare, astfel incat poate fi reciclata la infinit. 

Prin producerea sticlei folosind materie prima reciclata (din sticla) se reduce poluarea aerului cu 20% si a apei cu 50%. Iar energia recuperata din reciclarea unei singure sticle poate fi folosita pentru:

  • Alimentarea unui TV timp de 20 min;
  • Alimentarea unei masini de spalat timp de 10 min;

Deseurile din plastic

Ca sa intelegi diferenta dintre ele, plasticele sunt numerotate de la 1 la 7. Materiale plastice vin intr-o varietate de forme, culori si formule chimice- toate cu diferite nevoi de reciclare. Fiecare ambalaj de plastic are un „cod” inserat in simbolul reciclarii, ceea ce inseamna ca poate fi reciclat. 

De exemplu, dintr-o sticla de plastic precum cea de apa, prin procesarea in fabrica, se produc diverse produse noi, precum fibra de poliester, banda PET sau granule de plastic care sunt folosite mai departe la producerea unor ambalaje noi.

Prin reciclarea unei tone de recipiente de plastic sunt salvate 1,5 tone de emisii de carbon. Este echivalentul emisiilor de CO2 rezultate din 463 de litri de combustibil consumat. 

Prin reciclarea unei singure sticle de plastic, se economiseste energie suficienta pentru alimentarea unui bec de 60 W timp de 6 ore.

Becurile

E suficient sa te uiti in jur si iti dai seama ca sunt indispensabile: acasa, la birou, la sala de sport, in metrou, pe strada sau in parc, echipamentele de iluminat fac parte din viata noastra. 

Dar, indiferent de tipul lor, fie ca sunt echipamente fluorescente drepte, compacte sau cu descarcare in gaze de inalta intensitate, atunci cand s-au ars trebuie sa fie colectate, selectate de celelalte tipuri de deseuri si trimise la un centru reciclare.

Reciclarea becurilor previne eliberarea de mercur in atmosfera - prin reciclarea lampilor fluorescente drepte, a lampilor cu descarcare de intensitate inalta (HID), a lampilor cu vapori de mercur, a becurilor economice (CFL) evitam ca substantele periculoase pe care le contin sa ajunga in mediul incojurator. 

Bateriile

Prin reciclarea bateriilor se poate optimiza recuperarea materiilor prime, de exemplu, zincul (inlocuindu-se astfel materialul virgin). In interiorul unei baterii se gasesc metale grele care reactioneaza chimic pentru generarea de energie: mercur, plumb, cadmiu si nichel. N-am vrea ca acestea sa polueze mediul inconjurator. 

Electronicele

Toate aparatele din casa noastra pe care le bagam in priza È™i care la un moment dat s-au stricat sau nu ne mai sunt de folos, devin deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE). Pe langa faptul ca au continut de substante periculoase, multe dintre acestea contin metale pretioase, aur, argint, platina si paladiu, dar si cupru, aluminiu si plastic. Daca sunt reciclate corespunzator, aceste materiale valoroase sunt refolosite ca materie prima secundara. 

Orice echipament vechi care se conecteaza la priza, are un cablu, baterie sau placa de circuit poate fi numit DEEE. Daca se incadreaza in aceasta descriere, stii ca trebuie sa ajunga la reciclat. 

Si acum ca ai toate informatiile, fa primii pasi in reciclarea inteligenta:

Afla aici ce tipuri de deseuri poti colecta selectiv: CLICK AICI

Gaseste solutia de colectare selectiva care ti se potriveste: CLICK AICI

Ia-ti voucherul de cumparaturi

Descarca aplicatia SIGUREC pe telefon sau tableta, scaneaza voucherul primit si castiga premii: CLICK AICI

Reciclare placuta!


Echipa SIGUREC - partenerii tai in colectare si reciclare inteligenta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recicleaza inteligent

Articole recomandate

Citeste si despre