Alimentatia contribuie la sanatatea dintilor copiilor

/ / Modificat: 2013-09-19
Alimentatia contribuie la sanatatea dintilor copiilor

O alimentatie sanatoasa este una dintre cele mai importante cai pentru a avea o cavitate orala sanatoasa. Unii dintre nutrientii din alimentele pe care le consumam ajuta la formarea dintilor puternici, iar unele dintre componentele alimentelor pot reprezenta provocari pentru sanatatea cavitatii orale.

In cazul in care din alimentatia ta lipsesc anumiti nutrienti, tesuturile din cavitatea orala vor fi mai putin rezistente impotriva infectiilor. Aceasta poate contribui la aparitia gingivitelor, o cauza majora a caderii dintilor la adulti. Desi alimentatia precara nu este o cauza directa a parodontitei, numerosi cercetatori considera ca boala progreseaza mai rapid si ca poate atinge stadii mai severe la persoanele din alimentatia carora lipsesc anumiti nutrienti.

Daca vei sti ce alimente sa ii dai copilului, dar si momentul in care trebuie sa ii dai si care alimente trebuie evitate, il vei ajuta sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase care pot atrage beneficii pe toata durata vietii, nu numai un zambet sanatos.

Dintii de lapte sunt mai vulnerabili la aparitia cariilor dentare. Hranirea la cerere si cu biberonul poate agrava problema cariilor. Invata cum sa lupti impotriva zaharului, cariilor dentare si eroziunii in urma actiunii acizilor din alimentatie.

Zaharuri vs. dinti

Copiii sunt innebuniti dupa dulciuri. Din nefericire, dintilor nu le priesc deloc.

Cauza este faptul ca atunci cand consumam zaharuri, bacteriile care determina aparitia placii dentare transforma zaharul in acid, care apoi ataca stratul de smalt. De cele mai multe ori, sistemele naturale de aparare din cavitatea orala si periajul cu o pasta de dinti care contine fluor contrabalanseaza aceasta problema. Insa in cazul in care copilul consuma o cantitate mare de alimente si bauturi cu continut de zahar sau le consuma foarte des, dintii vor fi expusi la acizi mai mult timp. Atunci apar cariile dentare.

Cauza vulnerabilitatii dintilor de lapte fata de cariile dentare

Exteriorul dintilor este protejat de un strat de smalt – cea mai dura substanta din corpul uman. Insa stratul de smalt de pe dintii micuti ai copilului este mai subtire decat in cazul dintilor definitivi, de aceea, imediat ce apare caria dentara, efectele nocive pot fi mai importante, avansand mai rapid.

Cariile dentare apar atunci cand placa bacteriana "dizolva" corpul dintelui sub suprafata acestuia, lucru care nu este vizibil. In cazul in care nu i se acorda atentie, apare o cavitate sub suprafata si in cele din urma aceasta din urma se va distruge si devine vizibila caria. In stadiile incipiente, copilul nu va resimti dureri, iar medicul dentist va putea sa o observe si sa opreasca evolutia acesteia. Acesta este un alt motiv pentru  care controalele periodice la medicul dentist sunt atat de importante.

Aparitia unei carii dentare

Pastele de dinti cu fluor sunt de asemenea importante deoarece pot ajuta la remineralizarea dintelui - adica pot ajuta la prevenirea aparitiei cariei prin inlocuirea mineralelor pierdute din componenta smaltului. Cu toate acestea, daca remineralizarea nu se produce devreme, caria poate continua sa se extinda. In acest moment, copilul va incepe sa resimta durere de dinti. Dupa distrugerea suprafetei dintelui, este necesara plombarea cariei.

In cazul in care caria continua sa se extinda, poate fi necesara o extractie dentara. Acesta este insa un caz extrem si in conditiile periajului dentar adecvat cu o pasta de dinti cu fluor, ale unei  alimentatii sanatoase si al vizitelor la medicul dentist efectuate periodic, dintii copilului nu vor avea de suferit.

Hranirea la cerere

Hranirea la cerere poate deveni usor o obisnuinta in cazul sugarului, insa poate determina probleme ulterioare. Motivul este acela ca acidul produs din zaharurile din alimentele pe care le consumam continua sa aiba actiune nociva asupra dintilor dupa consumul acestora. Daca zaharurile intra foarte des in contact cu cavitatea orala fara a se efectua periaj dentar pentru indepartarea lor, creste si intervalul in care dintii copiilor sunt atacati de substantele acide.

Dupa ce incepe eruptia dintilor de lapte si se efectueaza si diversificarea alimentara, hranirea la cerere trebuie sa inceteze.

Bautul din sticla

Cand copiii beau din sticla, lichidul intra in contact direct cu dintii si gingiile, iar orice bautura care contine zahar (chiar si sucul de fructe diluat) va creste probabilitatea de aparitie a cariilor dentare. De aceea, cel mai bun sfat pe care putem sa ti-l dam este sa pui doar lapte sau apa in sticla. La culcare, este important ca in sticla sa nu pui decat apa, deoarece si expunerea prelungita la zaharurile din lapte poate determina aparitia cariilor.

Desigur, copiii sunt copii, si vor fi si ocazii in care vor dori o bautura indulcita. Foloseste atunci o cana si un pai indreptat la distanta de dinti astfel incat lichidul sa fie orientat spre partea posterioara a cavitatii orale. Daca este posibil, cel mai bine e ca acest lucru sa se intample doar la mese.

Invata ce alimente sa cumperi pentru sanatatea dintilor copiilor tai.

Alimentele si bauturile acide, cu continut de zahar, sunt cele la care trebuie sa fii atenta. Citeste eticheta cu ingrediente ale produselor alimentelor si alege alimentele si bauturile cu continut redus de zaharuri. Numeroase alimente si bauturi la care nu te astepti pot contine adaos de zahar.

Alimente care trebuie sa existe in lista de cumparaturi

Pentru starea generala buna de sanatate, printre alimentele recomandate se numara:

  • Lapte, branza, boabe de soia si tofu. Acestea sunt bogate in calciu, cu efect benefic pentru dinti si oase.
  • Cereale imbogatite pentru micul dejun, margarina si peste gras. Toate aceste alimente fiind surse de vitamina D, vor ajuta la mentinerea nivelurilor mari de calciu din sange.
  • Carne, peste, leguminoase si legume verzi. Datorita continutului mare de fier, aceste alimente sunt bune pentru mentinerea sanatatii sangelui.
  • Pestele este o sursa importanta de proteine, vitamine si minerale, avand in acelasi timp un continut redus de grasimi saturate. Pestele gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele, are de asemenea un continut inalt de acizi omega 3 benefici.
  • Citricele (precum portocalele) au un continut mare de vitamina C. Nu uita insa ca aceste fructe au un continut mare de acizi, astfel incat, desi gustarile de fructe sunt bine venite intre mese, cantitatile nu trebuie sa fie excesive. Sucul de fructe trebuie diluat cu apa (1 parte suc si 10 parti apa) si aportul limitat la momentul meselor.
  • Lapte, margarina, unt, legume verzi, morcovi si caise – toate contin vitamina A care mentine sanatatea pielii si a vederii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aquafresh Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre