Asigura-te ca nu ratezi ecografia morfologica fetala! Tot ce trebuie sa stii despre morfologia de trimestrul I

/ / Modificat: 2018-10-25
Asigura-te ca nu ratezi ecografia morfologica fetala! Tot ce trebuie sa stii despre morfologia de trimestrul I

Primul trimestru de sarcina vine cu o serie de analize si investigatii pe care viitoarea mamica trebuie sa le faca. Una din cele mai importante investigatii este ecografia de morfologie fetala de prim trimestru.

"Dupa ce confirmam sarcina, le explic pacientelor mele ce au de facut mai departe. Programarea pentru morfologia de trimestrul I este urmatorul pas important. La fel de important este si respectarea intervalului in care trebuie facuta. Vom afla daca bebelusul prezinta riscuri de anomalii genetice sau daca exista alte probleme pe care le putem trata", ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. 

Morfologia de trimestrul I, prima asigurare de sanatate

Ecografia morfologica fetala de prim trimestru se indica intre saptamanile 11-14.

Spre sfarsitul primului trimestru de sarcina, structura exterioara si organele interne ale fatului sunt finalizate aproape in totalitate.

"Ecografia poate depista diferite anomalii majore ale fatului. Sindromul Down, Sindromul Edwards sau Sindromul Patau pot fi identificate la morfologia de trimestrul I, dupa ce masuram anumiti parametrii si markeri. Vorbim aici de translucenta nucala, osul nazal, ductul venos si fluxul prin valva tricuspida. Alti parametrii pe care ii analizam sunt: lungimea fatului (LCC), frecventa cardiaca, artera ombilicala unica, dimensiunile vezicii urinare sau malformatii structurale fetale", completeaza dr. Denisa Nica. 

Riscul de anomalii, depistate la Dublu Test

La morfologia de trimestrul I, se recomanda o analiza de sange numita Dublu Test. Rezultatele de la Dublu Test nu pot confirma 100% ca fatul prezinta anomalii, dar arata un risc.

Pentru un screening cu 99% probabilitate, se pot efectua teste genetice de sange.

Daca si aici avem un procent crescut, mergem mai departe, cu amniocenteza si biopsia de vilozitati coriale, singurele metode de diagnostic.

Cat dureaza morfologia de trimestrul I

Morfologia de trimestrul I este o ecografie complexa si se realizeaza la fel ca ecografiile obisnuite, cu ajutorul unui aparat performant, de catre un medic pregatit sa faca morfologii fetale. 

Durata unei morfologii fetale, implicit a morfologiei de trimestru I, este mai mare, daca ar fi sa comparam cu ecografiile lunare, ajungand pana la 40 - 60 de minute.

Pot arata sexul copilului 

Multi parinti asteapta sa afle acum si care este sexul copilului.

Recomandarea medicilor este sa urmareasca mai intai parametrii de care depinde viata copilului, sexul fiind un „bonus” in aceasta etapa, si nu scopul pentru care mergem la cabinet in primul trimestru.

Cel mai sigur, un cuplu poate cere detalii despre ce urmeaza sa vina pe lume – baietel ori fetita – dupa saptamana a 16-a. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dublu test depistare malformatii congenitale Sex copil sarcina Ecografie fetala

Articole recomandate

Citeste si despre