11 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sarcina

/ / Modificat: 2013-11-01
11 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sarcina

Sarcina este o experienta minunata in viata femeilor, indiferent de greutatile prin care trece pentru a ramane gravide sau de dificultatile cu care se confrunta in timpul sarcinii.

Cu toate acestea, multe femei pleaca la lungul drum al celor 9 luni cu cateva idei confuze sau gresite legate de sarcina si raman uimite cand descopera ca lucrurile nu stau asa cum credeau ele! Iata cateva lucruri la care trebuie sa se astepte femeile dupa ce raman insarcinate! 

Te vei apropia mai mult de partenerul tau

Perioada sarcinii este una a apropierii in cuplu. Amandoi simtiti euforia care va cuprinde in momentul in care aflati ca veti deveni parinti. Veti savura din plin fiecare secunda care trece din sarcina.

cuplu-sarcina

Relatia de cuplu este un aspect pentru care nu trebuie sa iti faci foarte multe griji in timpul sarcinii, in special daca amandoi va doriti copilul.

Vei cunoaste experiente sexuale de neuitat

Pare greu de crezut ca printre greturile matinale, oboseala si burtica in crestere, te vei putea bucura de sex impreuna cu partenerul tau. Cu toate acestea, specialistii sustin ca multe femei traiesc experiente sexuale de neuitat in sarcina, in special in cel de-al doilea trimestru.

sexul_in_timpul_sarcinii

La mijlocul sarcinii, simptomele neplacute incep sa dispara, burtica nu este foarte proeminenta, iar libidoul creste. Toate acestea creeaza scenariul perfect pentru momente inedite de intimitate cu partenerul tau si pentru experiente de neuitat.  

Vei avea parte de simptome neplacute si dureroase

Poate ca esti optimista si te gandesti ca vei fi mai norocoasa decat alte gravide si ca vei avea o sarcina usoara! Este o gandire sanatoasa, insa este bine sa ramai totusi destul de realista!

sarcina-burtica

Chiar daca scapi de greturile matinale, probabil ca nu vei scapa de disconfortul abdominal care apare odata cu cresterea burticii, de durerile de spate, umflaturile picioarelor, balonare sau constipatie. Este important sa fii pregatita sa le faci fata si sa nu te lasi coplesita de ele, intrucat sunt temporare!

Vei fi coplesita de temeri si anxietate

Din momentul in care afli ca vei deveni mamica, bucuria nu este singura emotie care-si va face loc in mintea ta. Involuntar, o sumedenie de temeri iti vor navali gandurile. Acestea vor fi legate de copil si de evolutia sarcinii. Vei fi ingrijorata de faptul ca vei pierde copilul, te va macina gandul ca nu are toate degetele, o mana, un picior etc. si vei fi speriata la fiecare consult medical.

Important este sa adopti o atitudine optimista si pozitiva si sa te bucuri de sarcina, nu sa o umbresti cu astfel de griji. Discuta temerile cu cei apropiati, iar daca simti ca acestea te afecteaza foarte tare, apeleaza la un psiholog.  

Talpa piciorului ti se va mari in sarcina

Stiai ca la sfarsitul sarcinii, este posibil sa porti incaltaminte cu o jumatate de numar mai mare? Cand esti gravida, talpa piciorului are tendinta de a creste din cauza hormonilor care determina si latirea soldurilor.

Poate fi un efect permanent, care ramane si dupa nasterea copilului, ceea ce te poate face sa iti schimbi toata incaltamintea de dinainte. Uneori, aceasta crestere a labei piciorului este aproape insesizabila, ceea ce nu face obligatorie schimbarea incaltamintei, atat timp cat mamicile se simt confortabil in ea, dupa terminarea sarcinii.  

Este posibil sa nu te mai simti atat de atragatoare

Desi se spune ca gravidele au o frumusete aparte, multe dintre ele nu se simt tocmai atragatoare atunci cand se ingrasa, apar vergeturi, li se umfla fata si picioarele si apar tot soiul de simptome neplacute si inestetice.

schimbari_sarcina

Chiar daca apare stralucirea de sarcina, sanii se maresc si devin foarte "apetisanti", iar parul arata mai bine ca niciodata, este foarte posibil ca aceste avantaje ale sarcinii sa nu fie suficiente pentru a te simti atragatoare si frumoasa.  

Vrei, nu vrei, ai o preferinta legata de sexul copilului

Desi cel mai important pentru tine este ca bebelusul sa se nasca sanatos si puternic, indiferent daca va fi fata sau baiat, in sinea ta nu poti sa nu te gandesti ca ti-ar placea sa fie mai mult fetita decat baiat sau viceversa.

Nu te simti vinovata pentru aceste ganduri. Este firesc sa ai o preferinta legata de sex, dar stii foarte bine ca, indiferent de ce sex va avea, este copilul tau si il vei iubi cu toata fiinta ta.

Alegerea numelui, o sarcina mai dificila si stresanta decat credeai

Desi din auzite si citite, alegerea numelui pare cea mai frumoasa parte a sarcinii, in realitate, este un stres. In primul rand ca exista riscul sa nu te poti hotari de nicio culoare asupra numelui. Apoi, daca reusesti, in final, sa alegi numele, constati ca partenerul nu este de acord cu tine sau ca sexul copilului este diferit de numele ales.

alegere-nume-copil

Alegerea numelui bebelusului se poate dovedi a fi un sir interminabil de certuri, dezamagiri si nehotarari, care-ti pot umbri bucuria in sarcina. Important este sa nu lasi acest aspect sa iti amarasca experienta sarcinii, sa discuti cu partenerul tau despre cele mai frumoase optiuni de nume si sa decideti impreuna.

Toata lumea vrea sa iti atinga burtica

Un alt aspect mai putin placut in sarcina apare in momentul in care iti creste burtica si toata lumea vrea sa o atinga de parca ar fi un obiect fermecat. Daca esti una dintre gravidele care nu tolereaza astfel de gesturi, nu iti fie jena sa le refuzi cu diplomatie si bun simt.

temeri_gravida

Spune-le frumos, tuturor, ca nu esti adepta atingerilor pe burtica si ca ti-ar face o favoare daca ar evita astfel de gesturi.  

Schimbarile de dispozitie, frecvente si inoportune

Schimbarile bruste de dispozitie sunt frecvente in sarcina, in special in primul trimestru, si sunt cauzate de furtunile hormonale care au loc in organism. Poate fi destul de suparator sa treci de la plans la ras si invers, fara niciun avertisment sau motiv pentru a avea astfel de schimbari de dispozitie.

Vei gusta din alimente si combinatii neobisnuite de mancare

Sarcina iti permite sa gusti (nu sa te infuleci) din aproximativ tot ce ai pofta, cu exceptia alimentelor periculoase pentru aceasta perioada. Insa totodata te predispune si la niste pofte si preferinte culinare ciudate.

Este posibil sa poftesti la alimente pe care inainte nu ai fi pus gura sau sa faci combinatii neobisnuite de mancaruri, care te-ar putea lua prin surprindere.  

Ce alte lucruri despre sarcina mai merita mentionate? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Schimbari fizice sarcina Pofte sarcina Alegere nume copil Sex copil sarcina Temeri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre