7 mituri despre travaliu si adevarul din spatele lor

/ / Modificat: 2018-09-12 00:00:00

Inca dinainte de a ramane insarcinata ai auzit tot felul de opinii, superstitii si mituri despre travaliu, cum si cand se produce, ce il induce, ca este ca o explozie, ca daca ai soldurile late vei avea un travaliu mai scurt si mai putin dureros, ca daca mananci picant sau daca mergi mai mult pe jos vei grabi inceperea travaliului si asa mai departe.

Astfel de povesti sunt adesea povestite si repovestite in familie si printre prieteni.

mituri-travaliu

7 mituri despre travaliu

Cand vine vorba de travaliu exista o multime de mituri, de la ce il provoaca si pana la ce il face sa fie mai scurt sau mai usor, insa poate ca informatia cea mai utila vine de la specialist. Iata ce spun acestia despre travaliu, despre miturile si adevarul din jurul sau.

1. Este adevarat ca mai multe femei intra in travaliu atunci cand este luna plina?

Acesta este, se pare, unul dintre cele mai obisnuite mituri legate de travaliu. Desi s-au efectut studii de cercetare pe acest subiect, nu s-a descoperit nicio legatura intre numarul nasterilor si ciclurile lunii, sustine Maggie Morris, profesor in cadrul departamentului de obstretica ginecologie si stiinta reproductive a universitatii din Manitoba.

2. Oare atunci cand mi se rupe apa va fi o explozie dramatica, asa cum se intampla in filme?

Serialele de televiziune si filmele portretizeaza adesea inceperea travaliului cu o rupere teatrala a apei, insa in realitate, doar in aproximativ 20% din cazuri femeilor li se rupe apa imediat cu inceperea travaliului, marea explozie de lichid amniotic nefiind ceva obisnuit. Unor femei le curge putin lichid la inceput, sau aproape deloc, pentru ca mai tarziu in travaliu sa urmeze eliberarea unei cantitati mai mari de lichid amniotic.

3. Contractiile incep imediat ce incepe travaliul?

De cele mai multe ori, apa ti se va rupe dupa ce incep contractile, sau uneori chiar la nastere. Dar este posibil si sa ti se rupa apa, insa contractiile sa nu inceapa decat la cateva ore dupa aceasta.

4. Atunci cand elimin dopul gelatinos cervical inseamna ca sunt in travaliu?

Dopul gelatinos cervical protejeaza bebelusul de bacterii insa eliminarea sa nu inseamna neaparat ca este timpul sa nasti. Eliminarea dopului gelatinos cervical se poate produce cu doua saptamani inainte de data nasterii, sau chiar la ceva timp dupa ce ai intrat deja in travaliu.

5. Am solduri late, inseamna ca voi avea un travaliu usor?

De fapt, oasele pelviene sunt cele mai importante; in timpul travaliului hormonul relaxin eliberat are rolul de a relaxa tesuturile conective care tin oasele pelviene unite, astfel incat bebelusul sa poata iesi. Doar 5% dintre femei au nevoie intr-adevar de o operatie cezariana pentru ca poarta un copil prea mare pentru pelvisul lor.

6. Mancarurile picante si uleiul de ricin grabesc inceperea travaliului?

Desi se crede ca mancarurile picante si uleiul de ricin stimuleaza sistemul digestive si prin urmare si uterul, singurul lucru pe care il poti obtine, conform specialistilor, este mai degraba arsurile si scaunele diaretice, decat inceperea travaliului.

Daca vrei sa grabesti inceperea travaliului, incearca sa ai contact sexual, pentru ca specialistii sustin ca acesta are mai degraba rolul sa induca travaliul, deoarece sperma contine prostaglandine, care inmoaie si deschid cervixul si produc contractii.

7. Cel de-al doilea travaliu va fi mai putin dureros decat primul?

Este adevarat ca al doilea travaliu dureaza mai putin decat la prima ta nastere si asta pentru ca cervixul, musculatura pelviana si colul au fost deja intinse atunci cand ai adus pe lume primul copil, asa incat la al doilea travaliu timpul scurs intre primele contractii si dilatarea maxima este mai scurt. Adevarul este insa ca travaliul vine cu dureri, indiferent daca este prima sau a patra nastere, numai ca cel de-al doilea nu va mai dura la fel de mult.

Taguri Travaliu Contractii travaliu Declansarea travaliului Dureri travaliu

Citeste si despre