Contractiile uterine dupa actul sexual, cat sunt de periculoase?

/ / Modificat: 2011-10-10
Contractiile uterine dupa actul sexual, cat sunt de periculoase?

Contractiile uterine dupa actul sexual sunt uneori normale, alteori pot fi un semn de ingrijorare. Cand vine vorba de sex in timpul sarcinii, majoritatea gravidutelor au o retinere foarte mare. Le este frica ca fatul sa nu pateasca ceva. Totusi, trebuie sa stii ca acesta este bine protejat in uter si ca nu poate fi in niciun fel lezat.

Spasmele uterine sunt normale dupa contactul sexual!

Sexul nu ar trebuie sa constituie o problema sau un motiv de ingrijorare in sarcina. In timpul sexului sau imediat dupa aceea, poti experimenta cateva contractii. De fapt, ele nu sunt contractii propriu-zise, spun medicii. Acestea sunt de fapt niste spasme ale musculaturii uterine care apar in timpul sau imediat dupa orgasm, in special in cel de-al doilea trimestru de sarcina.

Asadar, printre altele, orgasmul este cel vinovat de aparitia acestor spasme ale uterului, care se pot transforma in contractii abia spre sfarsitul sarcinii. Insa ele sunt de intensitate mica si dispar in cateva minute sau cel mult 1 ora sau 2. Acestea nu reprezinta un motiv de ingrijorare medicala.

Spre sfarsitul sarcinii, daca bebelusul are capul aproape de pelvis, poti experimenta chiar si o usoara durere sau pete de sange in timpul sau dupa actul sexual. Nu pune probleme, dar este de preferat ca partenerul sa evite penetrarea adanca.

Cand este cazul sa suni medicul?

Contractiile uterine dupa contactul sexual sunt frecvente in al treilea trimestru de sarcina de sarcina. Daca stii ca ai o sarcina nastere prematura atunci este indicat sa vorbesti cu medicul despre ce ai voie si ce nu sa faci in timpul actelor sexuale si cat de intense trebuie sa fie. El iti poate recomanda si cele mai sigure pozitii pentru conditia ta.

Exista si riscul ca medicul sa iti interzica complet contactul sexual pana la nastere daca acesta ar putea provoca nasterea sau daca produce schimbari in colul uterin care ar putea periclita sarcina.

Daca contractiile uterine sunt intense si nu scad in intensitate sau persista mai mult de o ora, atunci este indicat sa mergi la medic.

Daca ai mai putin de 37 de saptamani de sarcina si constati ca exista un tipar al contractiilor dupa un act sexual – apar cam la 10 minute si se prelungesc pe mai mult de 1 ora – ar trebui sa suni medicul.

Ce trebuie sa faci?

Inainte de a suna la medic incearca mai intai sa bei un pahar cu apa si sa te relaxezi putin pentru a vedea daca dispar.

Unii medici ar putea recomanda utilizarea prezervativelor odata cu intrarea in al 2-lea trimestru de sarcina. Scopul lor este tocmai acela de a preveni aparitia contractiilor false, care te-ar putea ingrijora. Materialul seminal contine prostaglandine. Acestea au efectul de a provoca uterul sa se contracte.

Mergi la medic pentru cel mai mic semn de ingrijorare. Acesta iti va oferi toate informatiile necesare si sfaturile pentru a putea avea o viata sexuala activa si sanatoasa in sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contractii uterine Sex sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre