Situatii care impun cezariana

/ / Modificat: 2012-05-20
Situatii care impun cezariana

In unele cazuri, operatia de cezariana este impusa de medic, fiind singura optiune pentru a mentine in siguranta atat bebelusul, cat si mama. Afla care sunt situatiile in care operatia de cezariana este obligatorie!

Cezariana presupune nasterea prin metoda chirurgicala - adica scoaterea copilului din burtica mamei printr-o incizie la nivelul abdomenului si al uterului.

12 situatii in care se impune cezariana

Placenta previa

Apare atunci cand placenta este pozitionata undeva in josul uterului si acopera total sau partial cervixul. Numai 1 din 200 de femei se confrunta cu aceasta problema in al 3-lea trimestru de sarcina. Tratamentul implica repaus la pat si monitorizarea constanta la medic.

Copilul nu s-a intors cu capul in jos

Nasterea vaginala are loc numai atunci cand copilul se intoarce cu capul in jos spre sfarsitul perioadei de sarcina, insa exista cazuri in care cel mic nu o face, necesitand interventia medicilor prin operatia de cezariana.

Mama a suferit operatii chirurgicale la nivel uterin

Indepartarea chirugicala a fibromului, este un exemplu. Atunci cezariana se impune ca masura de precautie, pentru a se evita riscurile la care s-ar supune mama.

Sarcina multipla

Unii gemenii pot fi nascuti si pe cale naturala (in functie de marime si greutate), dar daca apar tripleti sau mai multi feti in aceeasi sarcina, atunci cezariana este singura solutie.

Greutatea copilului depaseste asteptarile normale

Exista cazuri in care copiii se dezvolta mai mult decat trebuie, astfel ca orice copil care depaseste 4 kilograme se considera a fi macrosom. Desi inainte de nastere este dificil de stabilit cu exactitate greutatea fatului, medicul poate decide interventia prin cezariana ca urmare a constatarii unui abdomen foarte mare al mamicii.

Placenta Abruptio

Intr-o sarcina care decurge normal, placenta este lipita de peretele interior al uterului, pana la momentul nasterii. Uneori insa, aceasta se dezlipeste de pereti inainte de termen obligand la nasterea prematura, iar singura solutie ramane cezariana.

Bebelusul are cordonul ombilical in jurul gatului

Desi poate fi nascut si prin nastere vaginala, in conditii cu totul speciale, cea mai sigura metoda ramane cezariana, pentru a nu se risca sufocarea bebelusului in timpul nasterii normale.

Medicul depisteaza aparitia unor boli sau anormalitati

Cezariana reprezinta o solutie rapida si sigura pentru a evita alte complicatii ale problemelor deja existente. Cezariana este solutia si in cazul in care la monitorizare se constata ca bebelusul nu primeste suficient oxigen.

Cervixul nu se dilata complet

Atunci cand se incearca o nastere vaginala, dar cervixul nu este dilatat complet, iar copilul se afla in pozitia optima, se impune nasterea prin cezariana.

Mama are herpes genital activ

Daca in momentul nasterii mama copilului are un herpes genital, medicul recomanda cezariana, pentru a se evita expunerea bebelusului la acest virus.

Mama are diabet

Daca suferi de aceasta boala sau o dobandesti in timpul sarcinii, exista riscul ca bebelusul tau sa fie unul macrosom (mai mare decat ar trebui), ceea ce ar atrage dupa sine impunerea cezarianei.

Bebelusul sufera de malformatii

Daca fatul este diagnosticat cu un defect din nastere, atunci se recomanda cezariana, pentru a se evita eventualele complicatii care ar putea succeda in urma unei nasteri vaginale.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Nastere cezariana Impunere cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre