8 simptome stanjenitoare in sarcina

/ / Modificat: 2012-07-03
8 simptome stanjenitoare in sarcina

Simptomele stanjenitoare din timpul sarcinii sunt de cele mai multe ori imposibil de evitat sau prevenit si apar din cauza modificarilor hormonale si fizice care au loc in organism. Dincolo de cresterea burticii, greturile matinale sau sensibilitatea sanilor, ai putea avea de-a face cu manifestari mai putin placute, precum flatulatii, eructatii, incontinenta urinara, curgerea sanilor, libido scazut, hemoroizi sau acnee.

Foto: sheknows.com

Sforaitul

Daca de-a lungul timpului ai fost o fericita si nu te-ai confruntat cu una dintre cele mai deranjante si jenante probleme respiratorii, afla ca sforaitul si-ar putea face simtita prezenta in sarcina.

Sforaitul este cauzat in sarcina de rinita gestationala, iscata si ea la randul ei ca urmare a furtunilor hormonale care au loc in aceasta perioada.

Stai linistita, caci dupa nastere, acest simptom incomod dispare.

Balonarea si eructatiile

Pe masura ce burtica ta incepe sa creasca, intestinele sunt nevoite sa se ingramadeasca, iar digestia devine din ce in ce mai dificila. Acest efect apare si din cauza cresterilor bruste ale nivelurilor hormonale.

In aceasta situatie si in urma consumului anumitor alimente, pot aparea simptome precum balonare si implicit flatulatii sau eructatii frecvente.

Acestea pot fi greu de controlat si evitat, insa mancatul putin si des si evitarea alimentelor care produc gaze la stomac - varza, broccoli, conopida, fasole etc. - te pot proteja de astfel de situatii jenante.

Incontinenta urinara

Incontinenta urinara din timpul sarcinii este unul dintre simptomele jenante greu de controlat.

Este cauzata de presiunea exercitata de uter asupra vezicii urinare, din momentul in care sarcina se dezvolta, iar burtica incepe sa ia proportii. In aceasta situatie, mictiunea nu mai poate fi controlata si pot aparea "scapari" ocazionale de urina.

Exercitiile Kegel, dar si utilizarea unor absorbante de zi, te pot salva din situatii stanjenitoare.

Hemoroizii

Hemoroizii reprezinta unul dintre cosmarurile sarcinii pentru orice graviduta.

Sunt cauzati de constipatia care apare adesea in aceasta perioada si de eforturile depuse la eliminarea scaunelor.

Sunt durerosi, incomozi si fac din statul pe scaun un adevarat chin. Poti preveni aparitia lor cu ajutorul unei diete bogate in fibre, care impiedica aparitia constipatiei.

Acneea

Te simti de parca te-ai intors in etapa pubertatii din cauza cosurilor de pe fata? Nu este vorba de o reintoarcere in trecut, ci de un simptom neplacut si incomod al sarcinii, cauzat de schimbarile hormonale din organism.

Unele femei experimenteaza acneea in special in primul trimestru de sarcina. Nu-ti face griji, problema dispare imediat dupa nastere, cand se echilibreaza nivelurile hormonale.

Tot din categoria afectiunilor pielii specifice sarcinii, care te pot face sa te simti stanjenita in anumite situatii se numara si linea nigra, cloasma gravidica, rozaceea sau vergeturile.

Mancarimile in jurul sfarcurilor

In afara de sensibilitatea sanilor din primul trimestru de sarcina si de cresterea in volum a acestora pe masura ce te apropii de nastere, te poti confrunta si cu prurit localizat in jurul sfarcurilor.

Senzatia de mancarime apare din cauza intinderii pielii in urma cresterii sanilor si este stanjenitoare, deoarece te determina, in mod involuntar, sa duci mana la sani si sa te scarpini.

Hidrateaza tot timpul zona cu o crema speciala pentru sarcina, pentru a evita craparea pielii si aparitia acestui simptom.

Libidoul scazut

Cu exceptia trimestrului doi de sarcina, cand apetitul sexual este in crestere, primul si ultimul trimestru sunt caracterizate de lipsa dorintei sexuale. Simptomul ar putea deveni stanjenitor in momentul in care trebuie sa il refuzi pe partenerul tau in mai multe randuri si nu mai stii ce scuze sa inventezi.

Curgerea sanilor

Inaintarea in sarcina determina cresterea sanilor si pregatirea lor pentru alaptare. Nivelul de prolactina creste si determina, ocazional, scurgeri de colostru din sani.

Este important sa fii pregatita mereu cu tampoane pentru sani bagate in sutien, pentru a evita situatiile neplacute de a-ti pata bluza in momente inoportune.

Te-ai confruntat cu simptome stanjenitoare in timpul sarcinii? Care sunt acestea si cum le-ai facut fata? Impartaseste-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome neplacute sarcina Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre