Linea nigra

/ / Modificat: 2017-05-11
Linea nigra

Atunci cand ramai insarcinata, corpul tau sufera schimbari majore. Unele dintre ele apar la nivelul pielii si nu mica iti va fi mirarea sa constati o dunga neagra pe abdomenul tau, care se va intinde de la buric pana deasupra osului pubian. Aceasta este linea nigra. Foarte rar, ea se poate intinde si pana in capul pieptului, depasind astfel zona buricului.

De ce apare linea nigra?

Furtunile hormonale din timpul sarcinii dau peste cap organismul. Cand melanina - pigmentul care ofera culoare pielii - este produs in exces (din cauza cantitatii mari de estrogen), are loc hiperpigmentarea pielii, adica aparitia unor pete de culoare inchisa in anumite zone ale corpului. Una dintre ele este linia neagra, dar poti constata si o inchidere la culoare a sfarcurilor (si aureolelor) si chiar a clitorisului.

S-a observat ca la femeile care au pielea mai inchisa la culoare in mod natural, linea nigra este mai accentuata, in timp ce la cele cu o piele deschisa, abia se poate observa. In orice caz, important este sa nu iti faci griji in privinta ei, pentru ca va disparea in cateva luni dupa nastere.

Cand apare?

E important sa stii ca nu toate gravidele au linea nigra, iar cele care o au, o dobandesc candva in al doilea trimestru de sarcina, dupa a 12-a saptamana.

Pot evita aparitia ei sau pot ameliora colorarea?

Se pare ca au existat cercetari care au legat colorarea pielii in timpul sarcinii si de lipsa acidului folic din organism. Dovezi stiintifice nu exista in acest sens!

De asemenea, poti evita accentuarea liniei negre evitand expunerea la soare, sustin expertii. Bronzul, fie natural, fie artificial, accentueaza si mai mult astfel de pete ale gravidei si le face sa devina si mai inestetice

Daca ti-ai planificat totusi concediul la mare sau o iesire la plaja, ai grija sa iei cu tine o crema cu factor de protectie solara (cel putin 15) si sa nu stai foarte mult la soare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre