Colostrul

/ / Modificat: 2017-04-21
Colostrul

Inainte de laptele matern, nou-nascutul este hranit in primele zile cu ceea ce se numeste colostru. Colostrul este primul lapte secretat de glandele mamare dupa ce bebelusul s-a nascut si este diferit de laptele matur prin consistenta.

Are proprietati unice si esentiale in dezvoltarea si cresterea copilului. Mamele nu ar trebui sa isi priveze copiii de aceasta hrana cu impact puternic asupra sanatatii viitoare a copilului.

nou_nascut_alaptare

Ce este colostrul?

Colostrul mai este cunoscut si ca "primul lapte" si este un lichid galbui, vascos, transparent, fluid produs de glandele mamare in special in primele zile dupa nastere.

Cand apare colostrul?

Acesta incepe sa se produca spre sfarsitul sarcinii, dar apare cu precadere in primele zile dupa nastere.

El este secretat de glandele mamelonare in primele zile. Secretia lactata propriu-zisa incepe intre a 2-a si a 4-a zi dupa nastere, iar intre a 5-a si a 15-a zi se formeaza "laptele de tranzitie".

La 2- 3 saptamani apare laptele matur: subtire, alb, apos, dar continand toate elementele necesare sugarului pentru o dezvoltare normala.

Continutul colostrului

Compozitia colostrului este exceptionala pentru sanatatea micutului. El contine anticorpi, vitamine si minerale, precum si alti nutrienti in proportii si combinatii unice.

El are un continut mare in minerale (sodiu, calciu, potasiu, clor) si proteine, dar scazut in hidrocarbonate (lactoza), grasimi si valoare energetica (kilocalorii).

Beneficiile colostrului in hrana nou-nascutului

colostrul are aproape 30 de ingrediente care apartin exclusiv laptelui matern: este eficient impotriva durerilor cronice, oboselii, astmului, anemiei, diabetului, racelii, hemoroizilor, gingivitei, lupusului etc.;

• continutul lui asigura o buna dezvoltare a sistemului digestiv;

• combate o mare parte dintre viitoarele alergii alimentare ale copilului;

• proteinele din el asigura mentinerea unui nivel de glicemie echilibrat;

• se pare ca isi are rolul si in dezvoltarea psihologica a copilului;

• are efect laxativ, ajutand la eliminarea primului scaun al copilului; acest lucru ajuta la prevenirea icterului;

• contine o multime de celule vii, care protejeaza copilul de agenti patogeni;

• poate fi folosit si pe post de antibiotic fara efecte secundare.

    Productia de lapte

    Alaptatul determina productia de lapte. Astfel, cand sugarul este pus la san, trimite impulsuri catre glanda hipofiza care elibereaza un hormon numit prolactina. Aceasta ajunge in alveole prin sange si stimuleaza producerea de lapte.

    Acesta este primul pas in formarea reflexului de curgere a laptelui. Se recomanda punerea sugarului la san in primele 6 ore de viata. Cu cat intarzie mai mult alaptarea, cu atat acest reflex se formeaza mai greu. Acest reflex, numit si "Let-down-Reflex" determina secretia oxytocinei de catre hipofiza in interval de 1-3 minute dupa supt.

    Trebuie avut in vedere ca secretia normala de hormoni si scurgerea fara probleme a laptelui pot fi dereglate de nelinistea, stresul, nesiguranta, agitatia si neincrederea mamei.

    Anticorpii pe care colostrul ii contine servesc pe post de sustinatori ai imunitatii, pentru ca permit mamei sa transfere imunitatea catre copilul ei si sa il protejeze astfel de boli.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Colostru alaptare Alaptarea la san Laptele matern

    Articole recomandate

    Citeste si despre