10 urmari ale travaliului indus

/ / Modificat: 2019-03-05
10 urmari ale travaliului indus

Se poate intampla uneori ca data probabila a nasterii sa treaca fara ca sa simtiti macar o contractie, mai ales la prima sarcina.

Cu trecerea timpului femeia gravida devine din ce in ce mai nerabdatoare si mai anxioasa si se intreaba daca va naste vreodata. Sarcinile care depasesc 40 de saptamani pot fi o adevarata provocare: gravida se simte mare si umflata, nu mai are energie, are dureri la picioare si la spate, se simte mai mult decat pregatita sa primeasca noul membru al familiei si totusi inca nu naste.

Asteptarea este ingrozitoare pentru viitoarea mama. In acest punct este posibil ca medicii sa recomande inducerea travaliului. Inducerea travaliului consta in proceduri pe care medicii o folosesc pentru a stimula travaliul cu medicamente si prin diverse tehnici medicale. Inducerea travaliului nu este o metoda lipsita de riscuri, in unele cazuri duce la necesitatea cezarianei daca evolutia contractiilor induse medicamentos nu este normala.

La nasterea naturala intensitatea contractiilor este treptat, astfel organismul este obisnuit cu durerea, iar in cazul nasterii induse durerile sunt mai mari.

In cazul travaliului indus medical nasterea se desfasoara mai rapid decat la nasterea pe cale naturala.

Efecte asupra copilului

Copii care se nasc pe cale naturala traversand canalul nasterii sunt pregatiti pentru viata extrauterina. Daca un copil este scos brusc din mediul in care a fost obisnuit, fara sa se acomodeze parcurgand toate etapele va fi traumatizat.

In practica zilnica sunt exemple de copii cu temeri, fobii sau cu traume aparent nejustificate, dar care au trecut printr-o nastere traumatizanta iar increderea lor in propriile forte si in lumea inconjuratoare a fost zdruncinata inainte sa se formeze.

Complicatiile anesteziei epidurale

Cele mai importante complicatii la mama sunt: ameteli, greturi, cefalee, scaderea tensiunii arteriale. Chiar daca sunt extrem de rare aceste complicatii ele se pot intampla. Un posibil efect secundar al anesteziei epidurale aste aparitia unui blocaj care produce dificultati de alaptare la copil.

Un alt aspect important este ca bebelusii pot deveni letargici si ar putea intampina dificultati cand se angajeaza in canalul nasterii. Medicamentele utilizate in timpul anesteziei epidurale provoaca depresie respiratorie si scad frecventa cardiaca la nou-nascuti.

Efectele secundare ale medicamentelor administrate pentru durere in timpul nasterii pot produce scaderea tensiunii arteriale la mama, ameteli, greturi sau detresa respiratorie la copil. Este bine de stiut ca aceste substante medicamentoase sunt transferate prin placenta de la mama la copil afectand organismul bebelusului.

Indepartarea membranelor poate fi putin dureroasa sau neplacuta, desi de obicei procedura nu dureaza mai mult de cateva minute.

Ruperea artificiala a membranelor poate fi mai neplacuta, se poate simti o presiune urmata de o unda de caldura sau un suvoi de lichid. In cazul in care medicul rupe sacul amniotic iar travaliul nu incepe, in urmatoarele 24-48 de ore este necesara o alta metoda de inducere a travaliului datorita riscului de infectie.

Cand sunt administrate prostanglandine sau oxitocina exista riscul contractiilor anormale. In aceste cazuri medicul recomanda scaderea dozei de oxitocina. Cand sunt folosite aceste medicamente exista riscul de ruptura uterina, sau dezlipirea placentei ceea ce se intampla foarte rar. Alte complicatii asociate cu administrarea de oxitocina sunt hipotensiunea arteriala si scaderea nivelului de sodiu din sange.

Dupa operatia cezariana perioda de recuperare este mult mai lunga, de obicei in jur de 2 saptamani fata de cazurile in care nasterea decurge pe cale naturala. Este foarte importanta ingrijirea plagii operatorii pana la vindecare pentru evitarea infectiilor postpartum si a altor complicatii.

Trebuie sa stiti ca inducerea travaliului nu este lipsita de riscuri. Unele gravide solicita inducerea travaliului din comfort, dar ar trebui sa cantareasca foarte bine riscurile pe care aceste proceduri le presupun. Daca organismul nu este pregatit, inducerea travaliului poate esua si dupa cateva ore sau zile de incercari poate fi necesara o operatie de cezariana.

Sursa: bebee.ro

Taguri Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre