16 lucruri pe care nu ar trebui sa le faci in timpul nasterii

/ / Modificat: 2018-11-18
16 lucruri pe care nu ar trebui sa le faci in timpul nasterii

 A sosit momentul: primele contractii de travaliu si-au facut simtita prezenta. Intervalul de timp dintre contractii este regulat, iar medicul ti-a spus sa te indrepti spre spital.

Desi nasterea este un eveniment comun in spitale, fiecare nastere are propriile circumstante unice. Este momentul in care o mama isi intalneste noul copil pentru prima data. Este un proces pe care ti-l vei aminti tot restul vietii.

Exista multe lucruri pe care o gravida le poate face pentru a se pregati pe ea insasi si pe cei dragi pentru eveniment. Unul dintre ele este determinarea modului de nastere - natural sau prin cezariana, cu epidurala sau fara.

Femeia insarcinata poate merge la cursuri prenatale, poate sa invete tehnici care sa o ajute in timpul travaliului, sa aleaga spitalul la care va naste si procedurile pe care si le-ar dori. Multe carti si bloguri online despre copii sunt pline de ceea ce ar trebui sa faca mamele si partenerii lor pentru a se pregati pentru momentul nasterii, dar nu exista atat de multe surse pentru ceea ce sa nu faca.

16 de lucruri pe care mama ar trebui sa le evite la spital

1. Nasterea – o petrecere pentru 20

Niciun doctor sau moasa nu vor nega beneficiile unui sprijin cald si iubitor din partea familiei pentru viitoarea mama. Dar exista o tendinta crescanda ca femeile gravide sa invite tot mai multi oameni in camera de travaliu.

Cu atat de multi prieteni si rude, la care se adauga emotia momentului, mama ar putea fi ignorata sau ar putea simti nevoia de a "performa bine". De asemenea ii poate scadea concentrarea pe cea mai intensa parte a nasterii.

Prea multi oameni pot, de asemenea, sa stea in calea personalului medical, in cazul in care ar aparea o urgenta.

2. Sa intri in camera de nasteri fara un plan

Travaliul este coplesitor chiar daca mama foloseste tehnici de gestionare a durerii. Poate ca nu are un partener care sa vorbeasca in numele ei. Un plan de nastere este vital pentru femei, indiferent de modul in care aleg sa nasca. Un plan de nastere ii va permite gravidei sa cunoasca toate optiunile si sa decida interventiile pe care le doreste.

3. Sa renunti in timpul procesului de nastere

Nu conteaza cat de bine pregatita esti, dupa 15 sau chiar mai multe ore de travaliu, multe femei gravide sunt sfarsite. Perioada de timp pe care doctorii o numesc travaliu de tranzitie este cea mai frecventa perioada in care femeile simt ca vor sa renunte. Travaliul de tranzitie vine adesea dupa ore de contractii istovitoare si este cea mai intensa si dificila parte a procesului.

Femeile sunt deseori epuizate si poate chiar dezorientate. Unele mame chiar refuza sa impinga, dar doctorii si asistentele stiu ca acest lucru inseamna ca a sosit probabil timpul. Travaliul nu va dura pentru totdeauna, indiferent ce simti in timpul lui - nu renunta dupa ce faci toata munca grea.

4. Auto-medicatie

Fiecare femeie experimenteaza durerea in mod diferit, iar anxietatea care vine, adesea, impreuna cu travaliul poate exacerba simtul durerii. Echipa medicala poate contribui la ameliorarea durerii din timpul travaliului in moduri diferite.

Dar este important ca mamele sa inteleaga nu numai care sunt efecte secundare pentru fiecare tip de ameliorare a durerii, ci si modul in care fiecare optiune ar putea interactiona cu alta. Unele femei se pot auto-medicamenta fara sa-i spuna doctorului sau asistentei, de teama sa nu fie mustrare. Dar medicii trebuie sa stie daca mama a luat ceva pentru a se asigura ca eventualele efecte secundare pot fi gestionate in siguranta.

5. Sa comanzi mancare

Femeilor li se spune adesea ca nu pot manca nimic in timpul travaliului, deoarece exista un mic risc de a avea apoi nevoie de cezariana de urgenta. Cercetari recente arata ca este bine ca femeile sa ia gustari sanatoase in timpul travaliului.

Totusi unele gravide care se afla in timpul travaliului iau mese prea copioase si chiar apeleaza la mancarea fast-food in camera de travaliu, ceea ce medicii considera ca fiind o idee proasta.

Indiferent daca intentionezi sa mananci sau nu, ar trebui sa verifici in prealabil, pentru a afla politica spitalului privind consumul de alimente in timpul travaliului.

6. Sa intri in panica

In timpul travaliului pot aparea atacuri de panica. Teama de durere poate intensifica de fapt durerea, care poate provoca un atac de panica. Cel mai bun mod de a minimiza probabilitatea unui atac de panica in timpul travaliului este sa vii la spital cu un plan de nastere. Mamele pot evita panica vorbind despre anxietatea lor cu medicul sau cu asistenta, precum si cu partenerul.

7. Sa sari peste turul spitalului!

Cel mai bun mod de a evita surprizele si de a scrie un plan de nastere eficient este sa vizitezi spitalul la un moment dat in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Vizitarea spitalului, atunci cand nu esti in travaliu, este mult mai putin stresanta si iti permite sa pui intrebari cu privire la facilitati, cum ar fi alaptarea si incubatoarele pentru prematuri.

8. Sa nu te informezi despre anestezia epidurala

Anestezia epidurala este cea mai frecvent intalnita metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Peste 60% dintre femei solicita anestezia epidurala inainte sa nasca.

Insa multe nu se informeaza si asupra efectelor si potentialelor efecte secundare ale epiduralei. In mijlocul travaliului, cand durerea este coplesitoare, nu este momentul ca mama sa strige dupa o epidurala. Probabil ca nu va intelege toate riscurile pe care i le va explica anestezistul. Daca mama a decis ca epidurala sa faca sau nu parte din planul ei de nastere, este important ca ea sa inteleaga toate riscurile si beneficiile inainte de a intra in spital.

9. Sa incerci sa multumesti pe toata lumea

Cand mama da nastere, este unul dintre acele momente din viata cand ea este vedeta, cand se afla in centrul atentiei, pentru ca are ceva dificil de facut. Daca ea incearca sa multumeasca pe toata lumea si sa se aplece la dorintele tuturor, va acumula o multime de stres inutil, care ar putea avea un impact negativ asupra experientei ei de nastere.

10. Sa te uiti mereu la ceas

Travaliul activ este una dintre cele mai intense dureri pe care corpul uman o va suferi. Asa ca ultimul lucru pe care, o gravida aflata in travaliu, ar dori sa-l vada este ca au trecut doar cateva minute din ceea ce ea a simtit ca ar fi fost cateva ore.

Travaliul timpuriu poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Dar odata ce femeia are contractii regulate ea poate privi minutele care trec, la inceput cu speranta, iar apoi cu frustrare, pe masura ce durerea se intensifica si timpul trece fara sa se intample nimic.

11. Sa te duci singura la spital

Unele femei cred ca se vor putea concentra mai bine daca vor fi singure in timpul travaliului, dar studiile au aratat ca partenerul sau un prieten de incredere sau un membru al familiei poate sa usureze stresul travaliului si chiar sa scada in intensitate durerea pe care mama o simte. Prezenta partenerului poate ajuta la prevenirea aparitiei fricii sau panicii, ceea ce poate intarzia progresul travaliului sau poate influenta chiar rezultatul nasterii.

12. Sa-ti provoci nasterea

Exista o tendinta ingrijoratoare ca unele mamele sa-si grabeasca nasterea, in ciuda dovezilor ca bebelusii nascuti chiar si cu o saptamana mai devreme rateaza etape importante de dezvoltare. Femeile solicita inducerea nasterii dintr-o varietate de motive, inclusiv dorinta unei date specifice de nastere sau chiar disconfortul personal.

13. Sa faci din nastere un mare eveniment pe retelele de socializare

In zilele noastre multi parinti nu mai vad nasterea unui copil ca pe un eveniment privat. Retelele de socializare sunt pline de fotografii, adesea foarte plastice, si videoclipuri cu femei care nasc sau cu nou-nascuti.

Expertii sfatuiesc mamele sa decida rolul pe care il vor avea retelele de socializare inainte de a intra in spital. Au fost cazuri cand mamele au raportat ca familia sau prietenii au postat videoclipuri, pe care nu si le-ar fi dorit publice. In plus unele spitale au politici in ceea ce priveste filmarea si fotografierea.

14. Sa nu te misti in timpul travaliului

Unele femei nu stiu ca li se permite sa se miste in timpul travaliului. In timp ce altele sunt informate ca se pot misca, dar refuza sa faca acest lucru din cauza durerilor intense sau de frica.

Poate fi un pic dificil sa te misti in timpul contractiilor cu un monitor fetal legat de burta, dar o miscare usoara sau mersul pe jos, daca mama nu a primit inca epidurala, este o modalitate excelenta de a ajuta la progresul travaliului. Mersul pe jos sau balansarea pe o minge de nastere sunt optiuni grozave. In timpul travaliului, mama ar trebui sa evite sa stea tot timpul in pat.

15. Sa te abtii de la nevoile fizilogice

Se intampla adesea ca in timpul fazei finale a travaliului, mama sa simta o nevoie imperioasa de defecare. Nu este nimic iesit din comun, deoarece pur si simplu asa este construita anatomia noastra.

Multe moase si doctori sunt de fapt incantati sa vada mama avand scaun, pentru ca este adesea un semn ca bebelusul progreseaza in jos pe canalul de nastere. In mod evident, multe femei sunt jenate si se tem sa nu se scape in timpul fazei de impingere si incearca sa se abtina. Dar asta este contraproductiv: aceiasi muschi care tin excrementele tin si bebelusul. Asa ca abtinerea intarzie nasterea si streseaza copilul.

16. Sa faci sport in timpul travaliului

Daca mama se afla in spital, sunt sanse mari ca ea sa se afle deja in travaliu activ. Mamele sportive sau mai putin sportive, ar putea crede ca putin sport in faza de inceput a travaliului este o idee buna. Dar expertii spun ca ar putea fi contraproductiv. Un antrenament activ elibereaza adrenalina, care comprima colul uterin, in timp ce travaliul ar trebui sa-l deschida. Medicii incurajeaza miscarile usoare si mersul pe jos cand este posibil, dar mama poate sari peste fandari si genuflexiuni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Pregatire nastere Nastere bebelus Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre