Saptamana 41 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-31
Saptamana 41 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Daca ai ajuns la saptamana 41 de sarcina, inseamna ca ai depasit termenul cu o saptamana, insa, nu te ingrijora, poti naste chiar azi! Iar in cazul in care travaliul nu se declanseaza spontan, acesta va fi indus de catre medic.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 41 de sarcina

In aceasta saptamana bebelusul tau poate avea 3.500 de grame sau chiar mai mult si circa 52 de centimetri lungime, fiind cat un pepene rosu mare.

Sarcina la 41 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In saptamana 41 de sarcina, bebelusul tau este suficient de dezvoltat pentru a face fata lumii de afara.

O piatra de incercare pentru el va fi prima respiratie, care necesita semnificativ mai mult efort decat orice respiratie pe care o va avea vreodata. Alveolele pulmonare trebuie umflate pentru prima data si suficient de bine incat sa isi faca treaba pentru tot restul vietii.

Un bebelus nascut in saptamana 41 nu doar ca va fi mai greu, ci va fi si mai activ, spre deosebire de unul nascut mai devreme.

Un aspect foarte interesant este acela ca, in timpul nasterii, bebelusul va produce hormoni de stres mai multi decat va produce in orice alta situatie stresanta din viata sa! Acestia insa ii vor facilita acomodarea la viata extrauterina si ii vor activa instinctele de supravietuire.

Campul vizual al copilului tau este inca destul de estompat. Bebelusii se nasc miopi si pot vedea cel mai bine lucrurile atunci cand se afla la o distanta de 18-25 de centimetri, astfel incat el iti poate vedea clar fata atunci cand il tii strans in brate.

Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu te priveste direct in ochi de la inceput. Nou-nascutii au tendinta de a se uita la sprancene, la linia parului sau la gura in miscare. Pe masura ce incepe sa te cunoasca in prima luna, va fi mai interesat sa aiba contact vizual cu tine. Studiile arata ca nou-nascutii prefera fetele umane altor modele sau culori. Urmatoarele la rand sunt obiecte inalt contrastante, cum ar fi o tabla de sah.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 41 de sarcina

Cate luni inseamna 41 de saptamani de sarcina

41 de saptamani inseamna 9 luni si o saptamana.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 41 de sarcina

Mari schimbari nu se mai petrec in aceasta perioada, insa din moment in moment pot sa apara semnele inceputului de travaliu. Le stii cu siguranta pe dinafara (ruperea apei, contractii puternice), insa este important sa stii ca si alte simptome, cum ar fi dureri abdominale sau o sangerare (cat de mica), trebuie sa te trimita la medic.

Simptome frecvente la 41 de saptamani de sarcina

Nici la acest capitol nu mai este ceva nou, in afara de faptul ca s-ar putea sa simti o presiune pelviana si mai accentuata decat pana acum. In rest, urinari frecvente, somn deficitar, hemoroizi, deplasare greoaie.

Prima alaptare

In primele 2 pana la 4 zile dupa nasterea bebelusului tau, laptele incepe sa "coboare", umplandu-ti sanii. (Imediat dupa nastere, bebelusul tau a primit de la sanul tau primul lapte numit colostru.)

Corpul tau impinge laptele din glandele care l-au produs pana la nivelul mameloanelor. Mai trebuie sa faci fata si unei scaderi a nivelului de hormoni si senzatiei inca nefamiliare a unui nou-nascut care suge.

prima-alaptare

Sanii tai pot fi durerosi sau grei si fierbinti si pot sa se umfle sau sa para ca pulseaza. Nu interpreta asta ca pe un semn cum ca alaptatul nu este pentru tine deoarece este prea dureros. In plus, alaptarea nu doar ca este minunata, reprezentand cea mai potrivita hrana din lume pentru un nou-nascut, ci este si in avantajul tau – te ajuta sa pierzi mai usor kilogramele acumulate pe timpul sarcinii si... sa economisesti banii pe care i-ai da pe formula de lapte.

Intre timp iata cateva moduri utile pentru a reduce durerea

  • Fa un dus cald;
  • Aplica comprese calde (cum ar fi un prosop udat cu apa fierbinte si stors) pe sani, inainte de fiecare alaptare;
  • Exprima (mulge) o cantitate mica de lapte din fiecare san inainte de alaptare (nu-l arunca). Un san plin cu lapte poate face alaptarea mai dificila, deoarece gura bebelusului se afla intr-o pozitie nefireasca. Atunci el trebuie sa faca mai mult efort pentru a obtine laptele, ceea ce are ca efect aparitia durerii la nivelul sanilor;
  • Poarta un sutien pentru alaptare. Unele femei prefera sa il poarte chiar si noaptea;
  • Alapteaza la fiecare 2-3 ore. Nu te feri sa alaptezi din cauza durerii. Cu cat alaptezi mai mult, cu atat mai repede sanii tai se vor simti mai bine. Alapteaza alternativ;
  • Aplica comprese reci dupa fiecare alaptare. Incearca sa folosesti o punga de gheata sau una de legume congelate.

Ce trebuie sa stii despre icter?

Ce este icterul?

Icterul este o coloratie galbena a pielii si a portiunii albe a ochilor. Daca apesi cu degetul pielea de pe nasul sau de pe pieptul unui bebelus, poti sa observi tenta galbuie. Daca pielea bebelusului este inchisa la culoare, poti sa observi coloratia galbuie a ochilor.

Cel mai comun tip de icter se dezvolta in a doua sau a treia zi de viata – sau atunci cand bebelusul este externat din spital – si de aceea este important sa stii despre ce este vorba si sa fii atenta sa il recunosti. In majoritatea cazurilor, este vorba despre icter fiziologic care dispare de la sine in 2 saptamani.

Ce il cauzeaza?

Un nou-nascut are mai multe eritrocite (celule rosii) decat are nevoie organismul lui si daca un ficat imatur nu le poate procesa suficient de repede, un pigment galben, denumit bilirubina, apare in sange. Cam jumatate dintre bebelusii alaptati la san dezvolta grade variate de icter in primele doua saptamani de viata.

Bebelusii prematuri sunt mai ales vulnerabili. Unii dintre bebelusii alaptati la san dezvolta icter daca nu primesc lapte suficient, deoarece bilirubina nu paraseste organismul prin procesul de epurare. Acesta apare de obicei in a doua saptamana de viata. Cand icterul este detectat in primele 24 de ore, acesta se datoreaza de obicei unei incompatibilitati de grup sangvin cu mama (mama este Rh-negativ si copilul este Rh-pozitiv) sau unei probleme hepatice.

Ar trebui sa ma ingrijoreze?

Majoritatea cazurilor de icter la nou-nascuti sunt nepericuloase si nu necesita vreun tratament. In cazurile moderate, doctorul iti poate prescrie fototerapie (terapie prin lumina). Aceasta implica plasarea copilului dezbracat sub o lumina albastra speciala care ajuta organismul copilului sa metabolizeze bilirubina.

Aceasta terapie se poate face in spital sau acasa cu o unitate portabila. Un tip special de patura electrica din fibra optica are un efect similar. Doctorul tau poate cere analize de sange pentru a masura nivelul de bilirubina. Cu monitorizare si tratament, riscul de complicatii este redus la aproape zero.

Ce sa faci in saptamana 41 de sarcina

Daca ai ajuns la acest moment, atunci cel mai probabil ai totul pregatit, astfel ca nu iti mai ramane decat sa incerci sa tii cat mai departe stresul si sa te relaxezi cat mai mult.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 41 de sarcina

Saptamana 40 de sarcina | Saptamana 42 de sarcina

Taguri Angorjare sani Icter nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre