Ce se intampla cu greutatea ta la a doua sarcina?

/ / Modificat: 2017-10-26
Ce se intampla cu greutatea ta la a doua sarcina?

A doua sarcina poate veni cu multe diferente fata de prima, fie pozitive, fie negative. In ce priveste greutatea la a doua sarcina, se poate intampla ca numarul kilogramelor sa fie mai mare decat prima data si, de asemenea, pierderea lor, dupa nastere, sa fie mai dificila. In plus, muschii se pot slabi si mai mult la a doua sarcina, ceea ce face ca retonifierea lor sa fie tot mai grea fata de prima data.

Desigur, se poate intampla ca totul sa decurga la fel bine ca prima data la capitolul greutate sau chiar mai bine decat prima data, insa, riscul ca numarul de kilograme sa fie mai mare a doua oara este crescut. In plus, cel mai probabil burtica se va vedea mai devreme decat s-a vazut cu primul copil, din pricina faptului ca atat muschiul drept abdominal (rectus abdominis) cat si uterul nu isi mai revin chiar la forma initiala.

De ce te poti ingrasa mai mult la a doua sarcina?

Una dintre marile schimbari care se petrec in corpul unei femei pe parcursul unei sarcini este legata de hormoni, la nivelul carora se poate spune ca se petrece o revolutie. La prima sarcina organismul s-a obisnuit treptat cu schimbarile hormonale insa, la a doua, avand in vedere ca organismul a mai trecut deja prin aceleasi schimbari, va reactiona mai repede, ceea ce poate insemna si ca vei acumula mai repede kilograme.

In plus, s-a descoperit faptul ca grasimea corporala pe care o acumuleaza femeia insarcinata are rol de combustibil necesar pentru ca organismul sa faca fata schimbarilor legate de sarcina si pentru a se pregati de alaptare. Prea multa grasime, insa, poate genera probleme fatului.

De asemenea, unul dintre motivele pentru care poti lua mai mult in greutate la a doua sarcina este faptul ca, probabil, in momentul in care ai ramas insarcinata aveai deja cateva kilograme ramase in plus de la prima sarcina (mai ales daca sarcina a doua a venit la mica distanta fata de prima).

Totodata, faptul ca la a doua sarcina trebuie sa ai grija si de primul copil pune cu siguranta o presiune in plus asupra organismului, ceea ce duce la mai multa oboseala si la mai putin timp sau mai putina disponibilitate pentru a face miscare si pentru a manca sanatos.

Ce poti face pentru a nu lua mult in greutate la a doua sarcina

Pentru a-ti tine sub control greutatea la a doua sarcina, poti incerca sa respecti urmatoarele sfaturi care sa te ajute in acest sens:

- Incearca sa pacalesti poftele pentru produse care sunt bombe calorice (daca vrei ceva dulce, incearca sa mananci o lingurita-doua de miere, daca vrei ceva prajit ia doar doua-trei guri si apoi rasfata-te cu altceva, mai putin caloric si mai sanatos, etc ).

Nu uita ca alimentatia sanatoasa trebuie sa fie prioritara atunci cand esti insarcinata, atat pentru tine cat si pentru noul bebe. Cu siguranta este foarte greu sa rezisti poftelor, mai ales ca este larg raspandita conceptia potrivit careia femeile gravide nu ar trebui sa isi refuze placerile culinare, insa, este important sa te gandesti ca tot tu vei suferi atunci cand te vei lupta cu kilogramele.

- De asemenea, pentru a-ti veni singura in ajutor, un truc este sa spui tuturor apropiatilor tai faptul ca ti-ai propus sa fii mult mai atenta cu alimentatia ta. Ori de cate ori vei fi tentata sa trisezi iti vei aduce aminte de acest lucru, si astfel vei avea mai multa putere sa rezisti tentatiilor culinare.

- Daca medicul ti-a dat voie sa faci exercitii fizice, nu ezita sa pui acest lucru in practica. Sunt de ajutor fie si doar plimbarile intr-un ritm mai sprinten, dar facute zilnic (sau aproape zilnic).

- Evita sa simti foame. Senzatia de foame te poate face sa mananci orice iti pica in mana, ceea ce poate insemna si mancare nesanatoasa si foarte calorica, pe cand, daca reusesti sa mananci putin si des, nu vei mai ajunge la senzatia de foame si vei avea mai multe sanse sa faci alegeri alimentare potrivite.

- Totodata, nu ezita sa rogi pe cineva din familie sa te ajute cu ingrijirea primului copil, pentru ca tu sa ai suficient timp sa te ingrijesti cum trebuie.

Ce sa faci in privinta kilogramelor dupa ce nasti

Legat de numarul de kilograme pe care o femeie ar trebui sa il acumuleze in timpul sarcinii, nu exista niste standarde unanim acceptate, insa, in medie, o femeie cu greutate normala inainte de a ramane insarcinata ar trebui sa acumuleze pe timpul sarcinii intre 11 si 15 kilograme. Indiferent insa daca te incadrezi in acest tipar sau acumulezi mai multe kilograme in plus, inainte de toate important este sa nu disperi.

Nu te astepta ca revenirea la forma initiala sa se petreaca la fel de rapid ca prima data. Acorda-ti timp si incearca sa nu te stresezi in aceasta privinta, mai ales ca daca alaptezi nu vei putea tine diete. Mai presus de aspectul fizic este sa fii sanatoasa pentru copilul tau.

In acelasi timp insa, poti sa incepi sa te autosugestionezi, sa iti repeti faptul ca vei reusi intr-un viitor putin mai indepartat, chiar daca va fi greu. Repeta-ti frecvent propozitii ca: "O sa slabesc", "Voi ajunge la greutatea dorita", "O sa mananc numai mancare sanatoasa". Oricat de nebunesc ar parea, sunt studii care arata ca autosugestia functioneaza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate sarcina Crestere greutate sarcina Kilograme sarcina Ingrasat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre