Vitamina E in sarcina

/ / Modificat: 2011-11-22
Vitamina E in sarcina

Vitamina E este esentiala pentru organism, dar atunci cand esti gravida, necesarul din acest element nutritiv este mai mic decat in alte perioade si poate fi obtinut doar din alimentatie, fara a fi nevoie si de suplimente alimentare. Excesul de vitamina E este periculos in sarcina, deoarece creste riscul malformatiilor cardiace congenitale sau hipertensiunii gestationale si al altor complicatii, atat pentru tine, cat si pentru fat.

De cata vitamina E are nevoie o gravida in fiecare zi?

Doza zilnica recomandata de vitamina E in sarcina este de 15 mg sau 20-30 de UI (unitati internationale), in functie de tipul pe care il alegi. Necesarul zilnic se poate obtine foarte usor din alimentatie si asigura buna functionalitate a organismului. Carenta sau deficienta de vitamina E apare in cazuri foarte rare.

Multe vitamine prenatale luate in sarcina contin vitamina E, insa in cantitati foarte mici, care nu pun in pericol sanatatea sarcinii. Ea are rolul de a reduce riscul de avort spontan si de a proteja sarcina, dar numai daca este administrata rational.

In trecut, se recomanda suplimentarea dozei zilnice de vitamina E cu peste 400 de UI, indiferent ca erai gravida sau nu. Pe masura ce medicina a evoluat si medicii au facut teste si experimente, au descoperit ca nu este nevoie de suplimentarea ei, cu atat mai putin in sarcina.

Este extrem de important sa vorbesti cu medicul inainte de a lua orice medicament sau supliment alimentar in timpul sarcinii. Vitamina E poate fi recomandata doar la indicatia specifica a medicului care are grija de sarcina ta si numai in anumite conditii. Exista mamici, care pe forumul site-ului Copilul.ro au dezbatut subiectul vitaminei E in sarcina si au accentuat importanta administrarii ei in special in perioada de conceptie si mai putin in cea de sarcina.

Foto: parenthoodandkids.com

Dama de pica: Eu am luat vitamina E inainte de sarcina, impreuna cu acid folic. Asa mi-a recomandat medicul ginecolog cand i-am spus ca intentionez sa raman insarcinata, pentru ca vitamina E este esentiala in conceptie. In sarcina am luat foarte putine multivitamine, 2 flacoane toata sarcina, medicul meu nu era pro vitamine in sarcina.

Gabitzza: Nici medicul meu nu era pro vitamine si mi-a explicat ca atata timp cat am o dieta echilibrata, bebe isi ia tot ce are nevoie din alimentatia mea si in cazul in care ies deficiente la analize, abia atunci e cazul sa iau vitamine, punctual.

Gabriella25: Eu am luat vitamina E prin luna a 5-a dar nu foarte multa, pentru ca asa mi-a recomandat medicul. In rest, am luat doar Centrum materna.

Riscuri ale vitamine E asupra sarcinii

Medicii sunt de parere ca excesul de vitamina E ridica un risc crescut de deces, din cauze necunoscute.

In plus, abuzul vitaminei E in organism favorizeaza riscul sangerarilor si hemoragiilor, ceea ce poate pune probleme mari in sarcina si poate conduce la complicatii grave.

Cercetatorii au studiat si efectele acestei vitamine asupra bebelusului nenascut si au descoperit ca exista cateva riscuri majore pentru sanatatea lui. Se pare ca administrarea unor doze foarte mari de vitamina E la inceputul sarcinii creste riscul de defecte cardiace congenitale la bebelusi. Riscul de malformatii cardiace congenitale este cu 70% mai mare la bebelusii nascuti din gravide care si-au suplimentat doza de vitamina E in sarcina, fata de cele care s-au bazat doar pe alimentatie pentru a-si procura doza zilnica necesara.

Specialistii explica acest efect prin prisma faptului ca dozele excesive de vitamina E dezechilibreaza nivelurile de oxidanti si antioxidanti din tesuturile embrionare in sarcina.

Alte posibile explicatii legate de efectele nocive ale vitaminei E pentru inima bebelusului includ modificari genetice in dezvoltarea embrionara a inimii, dar si inhibarea celulelor enzimatice implicate in eliminarea toxinelor.

Combinatia dintre vitamina C si E in sarcina creste riscul de hipertensiune gestationala (cresterea tensiunii arteriale in sarcina) si nasterea unor bebelusi cu greutate mica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire sarcina Vitamine sarcina Vitamine prenatale Sanatate sarcina Vitamina e

Articole recomandate

Citeste si despre