Ce trebuie sa stim despre greata in timpul sarcinii?

/ / Modificat: 2024-02-28
Ce trebuie sa stim despre greata in timpul sarcinii?

 

Greata in timpul sarcinii este un fenomen comun care poate afecta un numar semnificativ de viitoare mame, mai ales in primul trimestru. Acest simptom face parte din complexul afectiunilor precoce ale sarcinii si, desi este adesea numit "greturi de dimineata", poate aparea in orice moment al zilei.

Întelegerea cauzelor, tratamentelor si cand sa solicitati asistenta medicala este importanta pentru mentinerea sanatatii si confortului unei femei însarcinate.

Cand apare în timpul sarcinii si cat dureaza?

De obicei, începe înca din primele saptamani dupa conceptie, dar varful simptomelor apare între saptamanile a 8-a si a 12-a de gestatie si cel mai adesea se termina la începutul celui de-al doilea trimestru, în jur de 13-14 saptamani.

Cu toate acestea, aproximativ 90% dintre femeile însarcinate confirma ca simptomele neplacute dispar dupa a 20-a saptamana de sarcina. Exista, de asemenea, cazuri în care greata si varsaturile continua pe tot parcursul sarcinii.

Care sunt cauzele starii de greata în timpul sarcinii?

Motivele nu sunt pe deplin întelese, dar se crede ca anumiti factori joaca un rol semnificativ. Acestea sunt:

  • modificari hormonale - unul dintre principalii factori este cresterea nivelului hormonului gonadotropina corionica umana (hCG), care este produs dupa conceptie. Se crede ca nivelurile ridicate de hCG, în special în primul trimestru, sunt asociate cu aparitia greatei;
  • estrogen – acest hormon poate contribui si el la acest sentiment, deoarece afecteaza tractul gastrointestinal;
  • sensibilitatea stomacului – modificarile în organism în timpul sarcinii pot include o sensibilitate crescuta a stomacului, care poate provoca si aceasta;
  • stres si oboseala – schimbarile fizice si emotionale pot duce la cresterea stresului si oboselii, care sunt însotite de greata;
  • alimente si mirosuri declansatoare – unele femei însarcinate devin deosebit de sensibile la anumite alimente si mirosuri, care este, de asemenea, un factor.

Interesant este ca, potrivit unor cercetari, greata în timpul sarcinii poate fi asociata cu un risc mai mic de avort spontan, sugerand ca ar putea avea o functie de protectie. Mai multe informatii despre sarcina puteti obtine pe site-ul blog https://surecheck.info/ro/ .

Cum sa te descurci cu greata?

Confruntarea cu greata în timpul sarcinii poate fi o provocare, dar exista cateva strategii eficiente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, inclusiv:

  • consumul de portii mici – consumul de mese mici si frecvente poate ajuta la reducerea starii de greata. Evitarea stomacului gol este esentiala, deoarece nivelul scazut de zahar din sange contribuie la senzatie;
  • alegerea alimentelor potrivite – alimentele usoare, negrase si cele usor de digerat sunt de obicei mai bine tolerate. Biscuitii, painea prajita, bananele si orezul sunt optiuni bune;
  • hidratare – poate ajuta consumul de cantitati mici de lichide pe parcursul zilei, inclusiv apa, sucuri de fructe proaspat stoarse sau ceai de ghimbir. Doar bauturile carbogazoase trebuie limitate deoarece pot contine cofeina, prea mult zahar si calorii goale;
  • evitarea anumitor mirosuri si alimente – este bine sa evitati alimentele sau produsele cu aroma puternica;
  • odihna si relaxare – odihna suficienta si evitarea stresului pot ajuta, de asemenea, la reducerea greatei. Tehnicile de relaxare precum yoga sau meditatia sunt destul de utile;
  • ghimbir – Cunoscut pentru proprietatile sale anti-emetice, ghimbirul poate fi util pentru unele femei. Permite sa fie consumat sub forma de ceai, biscuiti sau suplimente, dar întotdeauna dupa consultarea medicului;
  • vitamina B6 – vitamina B6 poate ajuta, dar ar trebui sa consultati un medic înainte de a lua orice suplimente;
  • consult medical – în caz de greata severa sau daca apar semne de deshidratare, este necesar sa solicitati ajutor medical. În unele cazuri, poate fi necesar sa luati medicamente prescrise de un medic.

Amintiti-va ca se manifesta diferit pentru toata lumea, iar ceea ce functioneaza pentru o femeie poate sa nu fie eficient pentru alta. Experimentarea cu diferite strategii si gasirea a ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine este cheia pentru gestionarea greatei în timpul sarcinii.

Cand ar trebui sa vedem un medic si de ce?

Formele severe de greata, cum ar fi hiperemesis gravidarum, pot fi periculoase si necesita interventie medicala.

Hyperemesis gravidarum afecteaza aproximativ 1% dintre femeile însarcinate si se caracterizeaza prin greata si varsaturi severe si prelungite, ducand la deshidratare, deficiente de vitamine si minerale si scadere în greutate. Se observa, de asemenea, pierderea în greutate, prezenta sangelui în varsaturi si dureri severe.

Simptomele încep de obicei între a 4-a si a 6-a saptamana de sarcina si ajung la varf între a 9-a si a 13-a saptamana, iar la unele femei pot dura pana la sfarsitul sarcinii.

Este important sa solicitati ajutor medical pentru simptome foarte intense care afecteaza calitatea vietii, deoarece acest lucru poate fi periculos pentru mama si copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greata sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre