Compresele calde in sarcina, sigure sau nu?

/ / Modificat: 2011-10-10
Compresele calde in sarcina, sigure sau nu?

art_6_sarcinaCompresele calde sunt folosite in sarcina atunci cand ai dureri sau febra musculara, sindromul picioarelor obosite ori alte tipuri de durere. Ele sunt un remediu naturist util si eficient pentru unele probleme de sarcina. Insa exista si riscuri asociate lor. De ce trebuie sa tii cont atunci cand folosesti compresele calde in sarcina?

Cand nu sunt sigure compresele calde in sarcina?

Ele sunt sigure in sarcina atata timp cand nu sunt puse direct pe burtica. Folosirea ocazionala a acestora atunci cand ai de-a face cu dureri musculare este chiar utila. Grijile in sarcina apar atunci cand compresele sunt puse direct pe burta si cresc temperatura corpului. Aceasta poate cauza probleme dezvoltarii fatului in burtica.

Compresele calde prezinta aceleasi riscuri ca baile fierbinti ori febra in sarcina daca sunt plasate pe burtica. Pot provoca malformatii congenitale la fat, avort spontan sau alte complicatii ale sarcinii. Specialistii sustin ca gravidele trebuie sa isi mentina temperatura corporala sub 39 de grade Celsius pe toata perioada sarcinii. Nu trebuie sa permita niciodata o depasire a acesteia. Nici macar o apropiere de aceasta valoare nu este indicata.

Aplicarea unei comprese calde pe o portiune a corpului nu poate sa provoace cresterea temperaturii intregului corp. Totusi, nu este indicat sa le pui pe burtica, pentru ca ar putea fi periculoase pentru fat. Ele ar putea crea aceleasi efecte pe care baia fierbinte sau sauna le-ar putea avea asupra sarcinii.

Aplicarea compreselor fierbinti trebuie limitata chiar si in zonele sigure ca picioarele, mainile, coapse sau solduri. Unele gravide folosesc perna electrica pentru a ameliora durerile musculare, abdominale sau disconfortul dat de picioarele obosite.

Totusi, medicii sfatuiesc sa se evite folosirea ei deoarece prin conectarea la priza emite campuri electromagnetice care se pot dovedi periculoase. Vorbeste cu medicul inainte de a incerca sa aplici oricare dintre cele 2 variante.

Alternative la folosirea compreselor calde in sarcina

Daca experimentezi dureri ale muschilor sau de alt gen localizate intr-o anume parte a corpului si nu vrei sa folosesti compresele, atunci poti opta pentru alte metode.

art_dureri_spate_sarcinaPentru durerile de spate

Incearca sa folosesti o centura speciala pentru gravide care ofera sustinere spatelui. Poti apela la partenerul tau sa iti faca un masaj usor. Si o perna moale pusa sub spate ar putea avea efectul dorit. Este important sa eviti sa stai in picioare prea mult timp, mai ales daca esti spre sfarsitul sarcinii. Greutatea burticii pune presiune pe spate si da nastere durerilor. Incearca sa alternezi perioade scurte de stat jos cu unele de mers sau stat in picioare, fara a exagera cu niciuna dintre ele.

Pentru crampele si durerile picioarelor

Ai putea incerca sa faci exercitii usoare de intindere a picioarelor si revenire la pozitia initiala pentru a mai pune circulatia sangelui in miscare. Acestea pot ajuta la ameliorarea durerilor. Poti lua un prosop mai lung pentru a te ajuta sa faci aceste exercitii. Tine-l cu ambele maini de capete si apoi pune talpa unui picior in el. Incearca sa intinzi cat poti de mult, dar fara sa fortezi. Roaga-l pe partenerul tau sa te ajute sa iti intinzi picioarele sau sa iti faca un masaj.

art_dureri_abdominale_sarcina(sxc)Pentru dureri abdominale sau pelvine

Multe femei folosesc metoda compreselor calde sau fierbinti atunci cand au dureri menstruale. Daca in timpul sarcinii resimti astfel de dureri nu incerca sa le calmezi cu ajutorul lor. Mergi de urgenta la medic pentru ca nu sunt normale. Durerile abdominale pot fi rezultatul unor complicatii de sarcina ca probleme ale placentei, ruptura uterina sau declansarea travaliului (care anunta o nastere prematura).

Pentru alte dureri si crampe

Gheata este o solutie pentru unele dureri sau intinderi musculare in sarcina. Medicii sustin ca functioneaza chiar mai bine decat compresele fierbinti, in special daca durerea este provocata de la o rana. O durere insistenta si surda poate fi calmata si cu ajutorul medicamentelor permise in sarcina. Suna doctorul care te ingrijeste inainte de a lua orice fel de pastila si pune-l sa iti prescrie un medicament potrivit pentru tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri sarcina Sindrom picioare obosite sarcina Complicatii sarcina Dureri spate sarcina Crampe musculare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre