Cele mai neplacute transformari in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2012-01-18
Cele mai neplacute transformari in timpul sarcinii

In vreme ce drumul spre maternitate este presarat cu bucurie, emotie si asteptari marete in perspectiva, viitoarele mamici sunt nevoite sa infrunte o serie intreaga de neplaceri asociate cu schimbarile majore care se petrec in organismul lor. In spatele stralucirii faimoase a gravidutelor se ascund transformari neplacute, traite de majoritatea femeilor in timpul sarcinii.

Oscilatiile de dispozitie sunt cateodata o simpla picatura in paharul problemelor concrete pe care femeile insarcinate le indura cu stoicism si discretie. Ele raman totusi transformari firesti, pe care toate gravidele le experimenteaza. Iata care sunt cele mai comune neplaceri de acest gen:

Eliminarile de gaze

Una dintre cele mai raspandite predispozitii in timpul sarcinii este necesitatea constanta de a elimina gazele intestinale, deseori dificil de controlat in public. De vina pentru acest fenomen este progesteronul, hormonul care iti face pielea impecabila, insa incetineste activitatea intestinelor.

Acest crud adevar, impreuna cu presiunea exercitata de uterul marit, contribuie la instalarea constipatiei si a balonarii.

Pentru a usura acest chin, este important sa eviti varza, broccoli-ul, porumbul, ceapa si bauturile carbogazoase. Mananca sanatos, alege alimente bogate in fibre, care sa usureze activitatea tranzitului intestinal.

Transpiratia excesiva


Foto: topnews.net.nz

Metabolismul unei gravidute este hiperactiv, de aceea organismul incearca sa echilibreze temperatura crescuta prin transpiratie. In timp ce toxinele sunt eliminate, excesul de umiditate corporala este un disconfort in plus pentru viitoarea mamica.

O solutie in acest sens este utilizarea hainelor din materiale naturale, care permite pielii sa respire.

Probleme de sanatate orala

Explozia de hormoni poate cauza o serie de probleme stanjenitoare, precum o productie bogata de saliva, sangerari gingivale si alte afectiuni ale gingiei.

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt utile pentru controlul eficient al simptomelor.

Scurgeri vaginale abundente

Scurgerile vaginale abundente sunt extrem de benefice pentru bebelus, insa dificil de suportat de gravidute. Necesitatea de a schimba lenjeria intima poate persista de-a lungul intregii zile, iar confortul intimitatii cu partenerul se transforma intr-o simpla amintire.

Cea mai buna metoda de a diminua consecintele scurgerilor abundente este utilizarea absorbantelor zilnice si schimbarea lor la fiecare 2-3 ore. Servetelele intime sunt practice si ofera o senzatie de reimprospatare in orice moment.

Incontinenta urinara

O alta neplacere fireasca in timpul sarcinii este incontinenta urinara, mai exact micile scapari de urina, in special la stranut, varsaturi sau ras copios. Presiunea exercitata pe suprafata peretelui pelvisului si asupra vezicii urinare de catre uter si lichidul amniotic explica acest fenomen nedorit.

Ce poti sa faci in aceasta privinta? Exercitii Kegel (contractia muschilor pelvisului) pentru un control mai bun, utilizarea frecventa a toaletei pentru golirea constanta a vezicii si absorbante cu putere mare de absorbtie, in cazul in care problema ta este dificil de gestional.

Sforaitul zgomotos

Sforaitul in timpul sarcinii este deranjant atat pentru graviduta, cat si pentru partenerul acesteia. Din nou, fluctuatiile hormonale si fluxul sanguin crescut sunt de vina, deoarece produc ingrosarea membranei nazale.

Remediile sforaitului zgomotos declansat din aceasta cauza sunt solutiile nazale saline care decongestioneaza narile. Pozitia corecta de somn este cea laterala, pe partea stanga, iar perna pentru gravide este extrem de utila si ea pentru o odihna de calitate.

Transformari ale esteticii corporale

Neplacerile din timpul sarcinii implica si o serie de transformari corporale inestetice. De pilda, pentru multe femei, graviditatea inseamna sfarcuri marite si mai inchise la culoare. Altele se pot alege cu imperfectiuni ale pielii, vase de sange sparte (venectazii) sau o linie albastra pe burtica.

Din fericire, toate aceste imperfectiuni dispar dupa nastere, mai devreme sau mai tarziu. Recuperarea eficienta depinde, in mare masura, de ritualul de ingrijire al mamicii: hidratarea corecta, evitarea expunerii la soare, alimentatia corecta si exercitiul fizic. Medicul dermatolog poate recomanda tratamente eficiente pentru acest tip de probleme.

In ciuda tuturor laturilor intunecate ale sarcinii, aducerea pe lume a unui bebelus face ca orice neplacere sa prinda conotatii pozitive.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Neplaceri sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre