Sangerarile vaginale in sarcina

/ / Modificat: 2013-08-21
Sangerarile vaginale in sarcina

Sangerarile vaginale in sarcina te pot speria foarte tare.  Totusi, nu trebuie sa te impecientezi pentru ca uneori acestea sunt normale. Atunci cand sunt considerate firesti se numesc pete sau "spotting", iar cand sunt un simptom al unei complicatii sau afectiuni se numesc sangerari sau hemoragii.

Cum difera petele de sangerari?

Spotting-ul sau petele din timpul sarcinii sunt deschise la culoare si in cantitati foarte mici. Acestea sunt asemanatoare perioadei de inceput sau de sfarsit a menstruatiei. Pot avea culoarea roz, rosiatica sau maronie.

Care sunt cauzele petelor sau sangerarilor vaginale?

Iata care sunt cele mai comune cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii:

 

Sex

In timpul sarcinii, sangele circula cu o viteza si in cantitati mai mari decat de obicei in tot corpul, dar in special in cervix, astfel ca nu este neobisnuit sa observi pete dupa un contact sexual.

Examen ginecologic

Pot aparea pete mici de sange dupa un examen ginecologic de rutina sau dupa realizarea testului Papanicolau. Acestea nu pun probleme sarcinii si dispar rapid.

Nidatie (implantare)

La cateva zile dupa conceptie, cand nici nu stii probabil ca esti insarcinata inca, pot aparea mici sangerari pentru 1 zi sau 2. Acestea sunt cauzate de implantarea embrionului in peretii uterului si sunt considerate normale. Ele se mai numesc si sangerari de nidatie.

 

Avort spontan

Unele sangerari vaginale, insotite de crampe abdominale puternice pot anunta un avort spontan. Chiar daca apare amenintarea de avort prin sangerari, nu inseamna ca pierzi in mod obligatoriu sarcina. Numai jumatate din sarcinile care se prezinta la medic cu sangerari in primul trimestru de sarcina sfarsesc prin avort spontan, restul pot fi salvate si duc sarcina la termen fara probleme.

Sarcina ectopica

Sarcina ectopica sau extrauterina poate aparea oricand in perioada sarcinii. Aceasta are aproximativ aceleasi manifestari ca avortul spontan si reprezinta un pericol foarte mare pentru sanatatea mamei. Ea este o afectiune care poate ameninta grav viata gravidei.

Infectie

Petele de sange pot avea si o cauza care este independenta de sarcina, dar care o poate afecta. De exemplu, pot aparea astfel de sangerari daca suferi de o infectie vaginala (candida, vaginita) sau de o boala cu transmitere sexuala (herpes, gonoree, clamydia etc.) care pot determina inflamarea si iritatia cervixului.

Afectiuni placentare

Daca sangerarile apar in al 2-lea sau al 3-lea trimestru de sarcina, aestea pot indica afectiuni ale placentei ca desprinderea ei sau conditia de placenta previa. Uneori, chiar si petele din primul trimestru pot indica aceleasi afectiuni.

Travaliu

Uneori, petele de sange anunta inceperea travaliului. Atunci cand cervixul incepe sa se dilate pentru a pregati organismul de nastere apare pierderea dopului gelatinos (ruperea apei). Uneori, acest proces este insotit si de o usoara sangerare. Daca acest lucru se intampla dupa 37 de saptamani de sarcina, nu este motiv de ingrijorare.

Ce trebuie sa faci daca ai sangerari vaginale in sarcina?

Cel mai indicat este sa verifici sursa sangerarii la medic. Chiar daca nu este un motiv de ingrijorare este bine sa mergi la doctor pentru a fi sigura ca sarcina nu iti este pusa in pericol.

De asemenea, chiar daca sangerarile trec rapid si nu sunt asociate cu alte simptome care ar putea sugera o problema este bine sa faci totusi un consult de rutina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sangerare sarcina Probleme sarcina Semne avort spontan Afectiunile placentei

Articole recomandate

Citeste si despre