Boala celiaca si sarcina. Ce probleme poti intampina si cum sa ai grija de tine

/ / Modificat: 2024-05-25
Boala celiaca si sarcina. Ce probleme poti intampina si cum sa ai grija de tine

Desi o dieta fara gluten este suficienta pentru a reduce riscurile, trebuie sa fii constienta de unele dintre complicatiile asociate cu sarcina la femeile cu boala celiaca. Boala celiaca ridica provocari suplimentare si necesita o ingrijire speciala in timpul sarcinii. Pentru ca femeile diagnosticate cu boala celiaca sa aiba o sarcina sanatoasa, este necesar sa gestioneze afectiunea si sa acorde o atentie deosebita dietei. 

Boala celiaca este o afectiune autoimuna cronica care afecteaza intestinul subtire din cauza intolerantei la gluten. Intelegerea acestei probleme si a modului in care afecteaza sarcina te va ajuta sa iei masuri concrete pentru a asigura o conceptie si o sarcina sanatoase. 

Boala celiaca si cauzele ei

Boala celiaca este o afectiune cronica a sistemului imunitar care afecteaza intestinul subtire. Aceasta este declansata de ingestia de gluten, o proteina care se gaseste in semintele mai multor cereale, cum ar fi graul, spelta, orzul, secara si unele soiuri de ovaz.

Atunci cand o persoana cu boala celiaca consuma gluten, sistemul sau imunitar il vede ca pe o componenta daunatoare si declanseaza o reactie defensiva care ataca mucoasa intestinului subtire. Acest lucru duce la inflamatie si deteriorarea vilozitatilor intestinale si impiedica absorbtia corecta a nutrientilor. Afectarea bunei functionari a intestinului se poate manifesta prin pierderea progresiva in greutate, diaree si dureri abdominale. 

Cauzele exacte ale bolii celiace nu sunt pe deplin intelese. Se crede ca exista o componenta genetica semnificativa: persoanele cu membri ai familiei cu boala celiaca au un risc crescut de a dezvolta boala. Cu toate acestea, se mosteneste doar predispozitia genetica, nu si boala in sine.

Cum afecteaza boala celiaca sarcina?

Boala celiaca poate avea o serie de implicatii in timpul sarcinii. Una dintre principalele implicatii este malabsorbtia nutrientilor esentiali din cauza afectarii intestinului subtire. Acest lucru poate duce la deficiente nutritionale care pot afecta atat mama, cat si dezvoltarea fatului. Deficientele de acid folic, fier si calciu, de exemplu, pot creste riscul de anemie in timpul sarcinii, pot creste riscul de defecte ale tubului neural si probleme de dezvoltare osoasa a copilului.

Femeile insarcinate cu boala celiaca se pot confrunta, de asemenea, cu un risc crescut de aparitie a urmatoarelor complicatii:

  • Nastere unui copil mort.
  • Nastere prematura.
  • Greutate mica la nastere.
  • Restrictie de crestere intrauterina.
  • Dimensiune mica pentru varsta gestationala.

Pe de alta parte, femeile cu boala celiaca netratata ar avea un risc mai mare de probleme de fertilitate, de esec reproductiv si de avorturi spontane in comparatie cu alte femei. Cercetatorii subliniaza ca boala netratata este cea care ar putea avea un impact negativ asupra reproducerii feminine. Prin urmare, ei promoveaza depistarea timpurie a acestei afectiuni, in special in cazul acelor paciente care sufera avorturi spontane si nasteri de copii morti.

Ce sa faci pentru o sarcina sanatoasa

Pentru a asigura o sarcina sanatoasa, femeile cu boala celiaca trebuie sa acorde o atentie deosebita dietei si gestionarii bolii. Este esential sa evite complet glutenul, ceea ce inseamna sa citeasca foarte atent etichetele alimentelor si sa opteze pentru optiuni fara gluten si inlocuitori de grau. Dieta trebuie sa excluda toate alimentele care contin gluten, cum ar fi graul, orzul, secara, spelta si ovazul. Aceasta include paine, produse de patiserie, paste, pizza, produse de panificatie, cereale, bere si unele pansamente, carnati, sosuri si chiar cafea.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala celiaca Sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre