Sarcina toxica (disgravidia)

/ / Modificat: 2013-12-07
Sarcina toxica (disgravidia)

sarcina_toxicaSarcina toxica sau disgravidia este o afectiune care apare in primul trimestru de sarcina si afecteaza aproximativ 2% dintre femeile insarcinate. Perturbarea vine din modificarile aparute in organism dupa conceptie si aduce cu sine o serie de neplaceri care pun in pericol dezvoltarea fatului.

Simptome

Sarcina toxica se poate depista prin testele de sange care arata dezechilibrele din organismul mamei. De asemenea, un alt semn ca mama are sarcina toxica este pierderea vizibila in greutate.

Printre simptomele sarcinii toxice se numara o stare generala de rau, greturi proeminente si varsaturi, insomnii, oboseala, deshidratare, dureri abdominale, tahicardie si scaderi ponderale.

Sigur ca o parte din neplacerile enumerate mai sus se manifesta intr-o forma sau alta in orice sarcina, dar la o intensitate considerabil mai mica si mai rar. Diferentele constau si in faptul ca voma nu produce deshidratare severa, starea revine la normal dupa ce gravida vomita, iar greutatea ramane constanta sau creste, nicidecum nu scade.

art_sarcina_putin_toxicaFemeia diagnosticata cu sarcina toxica prezinta simptomele in permanenta, ceea ce face ca experienta maternitatii sa fie dominata de teama continua ca va pierde copilul pana in luna a cincea sau a sasea, uneori si pana la nastere.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei acestei afectiuni, insa se presupune ca ar fi implicate in primul rand modificarile neuro-hormonale.

Dupa cateva zile de varsaturi persistente, se instaleaza intoleranta gastrica totala, iar gravida nu mai poate manca nimic, devine astenica, pierde din greutate, apar tulburari metabolice (hipoglicemie), sangele i se ingroasa, simte palpitatii puternice si nu mai poate urina in conditii normale.

Factori declansatori

Factorii care determina declansarea unei sarcini de acest tip sunt atat interni cat si externi, ca de pilda:

  • disfunctii hepatice si digestive;
  • alimentatie necorespunzatoare sau bogata in grasimi;
  • antecedente genealogice;
  • stres;
  • tulburari psihologice.


De asemenea, este important sa stii ca aceste manifestari nu ies din discutie daca ai mai avut inainte una sau mai multe sarcini normale.

Care sunt riscurile?

In prima instanta, fatul risca sa nu se dezvolte corespunzator pentru ca nu este alimentat conform cu nevoile sale, mama eliminand din organism o buna parte din substantele nutritive esentiale.

Prin urmare, micutul se va naste sub greutatea normala sau chiar prematur.

Varsaturile legate de indigestia la alimente nu doar ca priveaza bebelusul de factorii nutritivi, ci pune in pericol si viata mamicii.

Organele sufera tulburari semnificative din punct de vedere functional si unele cazuri, ce-i drept foarte rare, se poate ajunge la deces in lipsa unui tratament specializat.

Cum se trateaza sarcina toxica?

Specialistii spun ca in cazul prezentei acestei afectiuni, femeia insarcinata beneficiaza de masuri medicale speciale.

  • tratamentul igieno-dietetic (izolarea gravidei de mediul familial, lucru realizat prin internarea in spital pe perioada tratamentului);
  • alimentele care sunt administrate gravidei trebuie sa fie proaspete, cat mai naturale;
  • hidratarea corespunzatoare a gravidei este esentiala, aportul de lichide se realizeaza frecvent pe cale venoasa;
  • combaterea varsaturilor se poate obtine prin administrarea unor medicamente care sa nu interfereze cu o buna dezvoltare ulterioara a sarcinii si implicit a fatului (de exemplu Plegomazin, Emetiral);
  • inlaturarea dezechilibrelor metabolice existente prin administrarea de perfuzii care sa completeze substantele pierdute.


Pentru a elimina alte cauze posibile medicul va cere date despre momentul in care apar varsaturile, daca pot fi legate de un factor declansator si despre severitatea acestora.

Alte solutii nemedicamentoase

trucuri_relaxare_mamici

Pentru ca factorii psihologici isi spun adesea cuvantul in aceasta afectiune, medicii sustin ca schimbarea mediului este cel mai bun tratament.

Fie ca te internezi, fie ca te muti in alt loc cu domiciul sau pleci o perioada mai lunga la munte sau la mare, ori in alte locuri preferate de tine - toate acestea au un efect excelent in combaterea tulburarilor.

Orienteaza-te spre locatii linistite si lipsite de stresul cotidian, unde ai amintiri placute si poti desfasura activitati relaxante, inconjurata de oameni pozitivi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina toxica Simptome sarcina toxica Probleme sarcina Ingrijire sarcina Ecografie sarcina Analize sange Insomnie sarcina Deshidratare sarcina Dureri abdominale sarcina Greutate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre