Sindromul picioarelor nelinistite in timpul sarcinii. Remedii care va ajuta sa va odihniti mai bine

/ / Modificat: 2021-08-04
Sindromul picioarelor nelinistite in timpul sarcinii. Remedii care va ajuta sa va odihniti mai bine

Sindromul picioarelor nelinistite sau boala Willis-Ekbom (RLS-EWE) este o tulburare neurologica, insotita de disconfort la nivelul extremitatilor, care afecteaza intre 5 si 10% din populatia globului. Chiar daca este putin cunoscuta si nu prea se vorbeste despre ea, aceasta afectiune influenteaza calitatea vietii pacientilor.

In timpul sarcinii, sindromul picioarelor nelinistite este una dintre cele mai neplacute afectiuni, mai ales in ultimul trimestru. Pana la 27% dintre viitoarele mamici se plang ca sindromul picioarelor nelinistite le afecteaza calitatea somnului.

Ce este sindromul picioarelor nelinistite si cum se manifesta

Boala Willis-Ekbom (RLS-EWE) afecteaza sistemul nervos central si se manifesta prin simptome senzoriale si motorii la nivelul extremitatilor, in special al picioarelor. Din acest motiv, calitatea somnului poate fi serios afectata. Pacientii care sufera de aceasta afectiune simt o nevoie incontrolabila de a-si misca picioarele. Aceasta se accentueaza si devine deranjanta in perioadele de repaus si in timpul somnului.

Alte simptome asociate afectiunii sunt: furnicaturi, intepaturi, senzatie de amorteala, senzatie cald-rece, disconfort. In ciuda faptului ca afecteaza multi oameni si are consecinte asupra starii de bine a celor care sufera de ea, RLS-EWE este foarte putin inteleasa si greu de diagnosticat.

De ce este mai mare incidenta bolii in timpul sarcinii

Cauza aparitiei sindromului picioarelor nelinistite o reprezinta modificarea mecanismului de transport al fierului din sange in sistemul nervos. Deficitul de fier in sistemul nervos determina modificari ale functiei unor neurotransmitatori care duc la aparitia disconfortului.

In plus, exista o predispozitie genetica de a suferi de aceasta boala, iar daca aveti rude de gradul intai care o au, sunt sanse de sase-sapte ori mai mari sa o mosteniti. In cazul in care nu exista predispozitie genetica sau nu este in randul rudelor apropiate, sindromul picioarelor nelinistite poate aparea mai tarziu in viata sau poate fi declansat de anumiti factori, iar sarcina este unul dintre ele.

Intre 11 si 27% dintre femeile insarcinate se confrunta cu sindromul picioarelor nelinistite, simptomele fiind mai intense si mai suparatoare in al treilea trimestru de sarcina. In majoritatea cazurilor, senzatiile asociate bolii dispar partial sau complet in cateva luni dupa nastere, dar exista si cazuri in care ele reapar cativa ani mai tarziu sau la o sarcina ulterioara.

Ce putem face pentru a depasi mai usor sindromul

Desi nu exista un tratament pentru a o vindeca, exista o serie de masuri pe care le puteti lua si care ajuta la ameliorarea sau minimizarea simptomelor in timpul sarcinii. In acest fel, gravida va reusi sa se odihneasca mai bine.

Baile calde sau reci, masajul picioarelor, tehnicile de relaxare sau exercitiile usoare pot reduce considerabil simptomele asociate sindromului picioarelor nelinistite din timpul noptii. Evitati sa consumati alimente iritante si incercati sa eliminati alti factori care ar putea influenta negativ calitatea somnului, cum ar fi stresul.

In cazul in care nimic nu functioneaza, iar sindromul picioarelor nelinistite va afecteaza somnul, mergeti la un consult de specialitate. Medicul care va urmareste sarcina poate verifica si alti parametri, cum ar fi nivelui de fier, vitaminele D si B12, acidul folic etc.

In ceea ce priveste utilizarea medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor, acestea nu sunt de obicei recomandate in timpul sarcinii. Cu toate acestea, daca medicul specialist va recomanda un tratament, urmati-l in trimestrul al treilea de sarcina si sub atenta monitorizarea a specialistului.

Taguri Picioare umflate

Articole recomandate

Citeste si despre