Ai nascut, dar tot te confrunti cu retentia de apa? Afla ce poti face

/ / Modificat: 2018-02-14
Ai nascut, dar tot te confrunti cu retentia de apa? Afla ce poti face

Pe parcursul sarcinii, numeroase viitoare mamici observa o umflare la nivelul anumitor parti din corp (indeosebi la picioare, maini si fata). Aceasta umflare inseamna mai exact retentie de apa, si se numeste, din punct de vedere medical, edem.

In timpul sarcinii, corpul produce sange si fluide cu circa 50% in plus fata de normal, pentru a face fata nevoilor bebelusului in dezvoltare. Mai mult, aceste lichide in exces ajuta corpul sa creasca in dimensiune si au un rol important inclusiv in pregatirea zonei perineale pentru nastere (cresc flexibilitatea).

Ce sa faci daca te confrunti cu retentia de apa dupa nastere

Cand apar in timpul sarcinii, edemele nu sunt foarte surprinzatoare deoarece reprezinta un simptom bine cunoscut, iar femeile se asteapta sa aiba parte de el. Insa, atunci cand acesta persista si dupa nastere, poate genera frustrari in plus, legate de aspectul fizic.

Iar dupa venirea pe lume a bebelusului, edemele pot sa apara nu doar la picioare, maini si fata, ci si in zona operatiei de cezariana (daca nasterea s-a produs printr-o astfel de interventie) sau a zonei perineale, daca nasterea a fost naturala si a avut loc o epiziotomie.

Treptat, excesul de lichid retinut in corp dispare dupa nastere, prin activitatea rinichilor si a glandelor sudoripare, dar, pentru a ajuta organismul sa scape mai repede de aceasta problema, poti tine cont de urmatoarele sfaturi:

1. Bea multa apa

Desi ti se poate parea ciudat ca trebuie sa bei multa apa pentru a ajuta organismul sa elimine excesul de lichid, fii sigura ca nu este o greseala. Corpul chiar are nevoie de apa din belsug pentru a face fata cu succes edemelor.

2. Nu manca prea sarat

Sarea este necesara organismului, dar nu mai mult de 5-6 grame pe zi - pentru un adult sanatos. In zilele noastre, insa, multe dintre alimentele procesate de care suntem inconjurati fac ca, adesea, aceasta recomandare sa fie depasita, ceea ce poate genera probleme, inclusiv in ceea ce priveste retentia de apa.

Asadar, pentru a mentine nivelul indicat de catre specialisti, incearca sa eviti pe cat posibil alimentele procesate. In plus, daca vrei sa pui mai putina sare chiar si in mancarea gatita in casa, este bine sa stii faptul ca gustul acesteia nu este afectat in cazul in care cantitatea de sare redusa este suplinita cu mai multe condimente (cimbru, busuioc, oregano, rozmarin etc).

3. Nu sta prea mult timp in picioare

Daca totusi nu ai cum sa eviti acest lucru, macar incearca sa faci pauze dese, in timpul carora sa tii picioarele ridicate, pentru a stimula circulatia.

4. Nu sta picior peste picior

Atunci cand stai jos si tii picioarele unul peste celalalt, circulatia sangelui nu are loc asa cum ar trebui, ceea ce nu ajuta deloc retentia de apa. Prin urmare, incearca sa nu pui picior peste picior decat in situatii ocazionale.

5. Ai grija la incaltari

Pentru a ajuta corpul sa faca fata lichidului in exces, ai grija sa nu porti incaltari cu toc inalt si nici stranse.

6. Nu purta pantaloni stransi

Pantalonii, de asemenea, nu trebuie sa fie foarte stramti, mai ales in zona gleznelor, pentru a nu restrictiona circulatia sangvina. Este valabil si pentru colanti sau dresuri foarte stranse.

7. Incearca sa ai o alimentatie echilibrata

Alimentatia echilibrata este si ea importanta in privinta edemelor, fiind indicat sa consumi multe fructe si legume proaspete si proteine slabe, de calitate (carne de pui, peste si altele). De asemenea, trebuie redusa cantitatea de zahar consumata.

8. Fa miscare

Exercitiile fizice, ca si alimentatia echilibrata, sunt recomandarile de baza pentru multe probleme. In acest caz, al edemelor, este bine sa stii ca inclusiv o miscare usoara, cum ar fi plimbarea in aer liber, poate ajuta organismul sa scape de lichidul in plus, prin faptul ca accelereaza circulatia sangelui. In cazul in care vrei sa incepi un program mai intens de exercitii fizice, nu uita intai sa intrebi medicul daca ai voie.

9. Foloseste comprese reci

Atunci cand ai putin timp de relaxare, poti pune comprese reci pe zonele umflate. De asemenea, daca iti este la indemana sa mergi la o piscina, acest lucru este benefic. Ai grija insa ca, in zilele toride de vara, sa eviti sa stai prea mult in caldura.

Cand sa te alarmezi

Daca observi ca ai un picior mai umflat decat altul, daca ai durere severa, inexplicabila, la nivelul acestuia, sau pielea este mai palida ori mai rosie, atunci mergi la un medic deoarece s-ar putea sa suferi de tromboza venoasa profunda.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Edeme sarcina Cauze edeme sarcina Picioare umflate Umflare picioare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre