Instinctul de cuib in sarcina, mit sau adevar?

/ / Modificat: 2014-10-16
Instinctul de cuib in sarcina, mit sau adevar?

Instinctul de cuib este o traire experimentata de gravide. Se caracterizeaza printr-o nevoie accentuata de a curata, organiza si ordona totul in jurul lor. Nevoia de a crea un "cuib" cat mai confortabil si curat pentru copilul pe care il vor naste se manifesta in ultimul trimestru de sarcina.

Neavand la baza o explicatie stiintifica si nici o cauza exacta, instinctul de cuib a fost considerat doar un mit sau o coincidenta. Exista sau nu?

Instinctul de cuib, o inclinatie naturala

Nevoia intensa de a face o curatenie lucie in casa si de a ordona totul in jur a capatat numele de "instinct de cuib" datorita asemanarii acestui comportament cu cel al multor femele din regnul animal. Psihologii au observat aceeasi inclinatie si la femeile gravide.

Un studiu intreprins in 2013 la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario (Canada) confirma ca nevoia intensa de a curata si ordona totul in jur isi are radacinile in evolutionism. Gravidele manifesta aceeasi grija pentru crearea unui mediu sigur pentru bebelusii lor precum o fac pasarile atunci cand construiesc cuibul pentru puii care ies din gaoace.

Psihologii au identificat insa si o latura psihologica a acestui comportament la femeile gravide. Nu doar instinctul de conservare si de protejare a copiilor, specific animalelor, este la baza acestei nevoi la gravide. Exista si un aspect emotional care le indeamna sa pregateasca un ambient curat, ordonat si cat mai primitor pentru bebelusul lor.

Potrivit medicului Siobhan Dolan, de la Colegiul Medical Albert Einstein din New York, organizarea lucrurilor copilului, pictarea peretilor si decorarea camerei ofera oportunitatea gravidelor de a-si consolida relatia cu partenerii de viata si de a debuta impreuna cu dreptul in viata de familie.

Desi aceste activitati intense de curatenie, ordonare si organizare pot fi epuizante din punct de vedere fizic, specialistii sustin ca au un efect relaxant pentru multe gravide, mai ales ca instinctul apare in preajma nasterii, cand anxietatea creste si grijile pun presiune pe viitoarele mamici.  

Instinctul de cuib se dezvolta si la tatici

Desi cu o intensitate mai mica, instinctul de cuib pare sa acapareze si viitorii tatici. Daca la gravide se manifesta prin nevoia de a face curatenie si a organiza casa pentru venirea pe lume a bebelusului, la tatici acesta se manifesta prin schimbari menite sa asigure familiei conditii de viata mai bune.

Viitorii tatici sunt mai preocupati de latura financiara si de asigurarea unor conditii de trai cat mai bune pentru viitorul copil. Fac eforturi sa isi gaseasca locuri de munca bine platite, schimba masinile sport cu modele mai sigure, fac reparatii prin casa etc.

Poate fi instinctul de cuib periculos pentru sarcina?

Instinctul de cuib in sine nu prezinta pericole pentru viitoarele mame. Doar actiunile pe care le intreprind pentru punerea in practica a nevoilor de curatenie pot deveni un risc.

Gravidele trebuie sa stea departe de vopsele toxice si de produse de curatare a casei care contin chimicale toxice. Nu trebuie sa se urce pe scaune sau scari inalte si nici sa curete tavita pisicii, fata protectia manusilor.

Tu ai manifestat instinctul de cuib in sarcina? Spune-ne cum l=ai resimtit in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre