Modificari ale starilor emotionale din sarcina

/ / Modificat: 2016-02-25
Modificari ale starilor emotionale din sarcina

Sarcina poate sa iti influenteze destul de mult starile emotionale. Oscilatiile acestora sunt, pentru destul de multe viitoare mamici, la fel de solicitante precum simptomele fizice.

Ca experienta psihica, sarcina poate fi foarte obositoare. Cu toate astea, companiile farmaceutice si medicii par sa se concentreze mai mult pe tratarea disconfortului fizic pe care il provoaca aceasta. 

Nu doar ca simptomele fizice sunt mai usor de observat si de monitorizat, dar de acestea depind sanatatea ta si a copilului tau. 

Cu toate astea, sunt momente in care tu nu poti ignora, pur si simplu, schimbarile ce vizeaza starea ta emotionala. De aceea, trebuie sa inveti sa faci fata cantitatii uriase de emotii si stari prin care ai putea trece pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Schimbarile specifice si adaptarea

Foarte multe femei sunt nerabdatoare sa ramana insarcinate si sa devina mame, insa odata ajunse in situatia de a procrea, indiferent daca sarcina a fost sau nu planificata, sentimentele tale pot sa fie putin diferite fata de cele la care te asteptai. 

Unele dintre femeile care se temeau de sarcina ar putea sa se simta usurate, pec and cele care pana la un anumit punct au fost foarte sigure pe ele insele ar putea sa cunoasca sentimentul nesigurantei.

De fapt, starile si emotiile tale se pot modifica de la un trimestru la altul si fiecare etapa in parte se manifesta prin anumite emotii specifice. In timpul primului semestru, te poti lupta cu insusi gandul ca esti insarcinata.

Cel de-al doilea trimestru va fi unul in care vei incerca sa intelegi mai bine notiunea de a deveni mama, iar in cel de-al treilea semestru este foarte posibil sa nu-ti poti lua gandul de la responsabilitatile si bucuria de a fi mama.

Fiecare dintre aceste faze te pune in situatia de a fi nevoita sa te adaptezi.


Schimbarea rolurilor

O sarcina poate modifica raporturile din familia ta. Daca este vorba despre primul copil, vei trece de la individualism la apartenenta cuplului, iar acest lucru include responsabilitatile pe care le ai fata de partenerul tau, chiar inainte ca cele pe care le vei avea fata de copilul vostru sa apara.

Schimbarile au loc si in cazul femeilor care sunt deja mame, pentru ca responsabilitatea creste cu fiecare copil.

Aducerea pe lume a unui nou membru al familiei poate fi foarte stresanta, chiar si atunci cand are loc in cele mai fericite imprejurari.

De aceea, sarcina este uneori numita “criza de dezvoltare”. Desi a avea un copil este o parte a vietii normala si minunata, poate fi coplesitoare uneori, iar sentimentele tale se pot schimba de la o zi la alta nu doar din cauza responsabilitatii pe care trebuie sa ti-o asumi, ci si din cauza schimbarilor hormonale care se petrec in corpul tau.

Ce simti cand esti insarcinata?

Starile cele mai comune prin care trec femeile insarcinate variaza de la emotii pozitive la emotii negative. Fericirea, incantarea, nerabdarea, depresia, nesiguranta, teama, irascibilitatea, calmul, dependenta de ceilalti membri ai familiei, mandria de a infaptui un miracol, dragostea fata de copilul tau chiar inainte ca acesta sa se nasca, placerea sau neplacerea de a-ti observa corpul transformandu-se, tristetea fata de pierderea independentei, anxietatea pentru fiecare aspect care trebuie pus la punct inaintea venirii pe lume a copilului, sensibilitatea exagerata si visatul cu ochii deschisi se pot impleti intr-un mix care iti va da sistemul de valori peste cap.

Cum iti controlezi emotiile?

Desi toate aceste lucruri pe care le simti sunt absolut normale, ai putea sa-ti doresti la un moment dat sa le reduci putin intensitatea sis a inveti sa le tii in frau. Pentru a reusi acest lucru, trebuie in primul rand sa te asiguri de faptul ca esti fizic sanatoasa.

Alimentatia corecta, miscarea si odihna pot face minuni, deoarece atunci cand acestea sunt incomplete sau incorecte, starile tale negative se pot agrava.

In al doilea rand, este foarte important sa te informezi in aceasta perioada; cartile despre sarcina si despre cresterea copiilor si cursurile prenatale te vor ajuta sa simti ca ai controlul si astfel vei reusi sa-ti pastrezi echilibrul emotional.

Nu te sfii nici sa vorbesti cu cei apropiati despre emotiile tale, sprijinul lor te-ar putea ajuta foarte mult.

De asemenea, incearca sa nu iti incarci programul cu activitati de serviciu, pentru ca acestea te-ar putea coplesi mai devreme sau mai tarziu.

Tu cel de emotii ai experimentat in sarcina? Cum ai trecut peste toate transformarile din sarcina?Asteptam parerile tale in sectiunea de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Emotii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre