Instinctul de cuib in sarcina

/ / Modificat: 2013-05-24
Instinctul de cuib in sarcina

Ti se intampla sa simti o nevoie acuta de a curata totul in jurul tau in ultima vreme? Iti petreci aproape tot timpul spaland si calcand haine sau ordonandu-le in functie de culori? Daca da, atunci este posibil sa experimentezi fenomenul denumit generic "instinctul de cuib".

Un simtamant cu totul special, instinctul de cuib este o traire normala si un semn clar ca esti pregatita sa aduci pe lume o noua viata.

Ce inseamna aceasta experienta si cat de sanatoasa si sigura este pentru bebelusul tau afli din aspectele esentiale expuse mai jos.

Ce este instinctul de cuib in sarcina?

Instinctul de cuib este necesitatea unei femei de a ordona, curata si organiza totul in timpul sarcinii. Este simptom al graviditatii care se manifesta cel mai frecvent in jurul celei de-a cincea luni de la conceptie. Cele mai multe mamici constientizeaza puternic instinctul de cuib in ultimele zile de sarcina, fiind un semnal ca urmeaza sa intre in travaliu.

Ce anume declanseaza instinctul de cuib?

cumparaturi_exces_camera_bebelusului_sarcinaPsihologii sunt de parere ca nevoia de a te "cuibari" este cauzata de factori atat biologici cat si emotionali.

Majoritatea femelelor din regnul animal experimenteaza aceasta nazuinta: de la pasari pana la ursi, vietuitoarele au o pornire interioara de a se pregati in prealabil de venirea pe lume a puilor.

Avand toate aspectele puse la punct inainte de nastere, te asiguri ca puiutul tau va avea toate conditiile de supravietuire.

Instinctul de cuib are si o componenta emotionala, care depinde in mare masura de fluctuatiile intense de hormoni.

Mamicile sunt predispuse la menaj excesiv sau gatit in cantitati industriale.

Asteptarile de ordin social joaca un rol important in instinctul de cuib: parintii fac tot soiul de amenajari speciale in camera bebelusului sau cumpara hainute si accesorii in cantitati mai mari decat ar fi necesar.

Viitoarele mamici nu sunt singurele

Femeile insarcinate nu sunt singurele care dezvolta instinctul de cuib, ci si viitorii tatici au trairi asemanatoare. Barbatii se simt mai motivati sa caute un loc de munca mai bine platit, cumpara o noua masina sau lucreaza intens la peisajul gradinii.

Este posibil sa treci prin starile instinctului de cuib si atunci cand micutul tau incepe gradinita sau cand creste si pleaca la facultate in alt oras.

Este instinctul de cuib sigur?

In mare parte, da. Cata vreme iti satisface anumite dorinte, iar procesul nu te epuizeaza, simte-te libera sa-ti asculti chemarile intrinseci.

Cu toate acestea, exista si cateva activitati de care ar trebui sa stai departe atunci cand esti gravida:

  • zugravitul: multe femei se abtin cu greu sa nu ia trafaletul in mana pentru a zugravi camera bebelusului; lasa aceasta munca pe seama altcuiva, intrucat anumite vopsele pe baza de ulei sau latex contin mercur, substanta extrem de periculoasa pentru tine si pentru bebelusul tau; daca nu ai incotro, alege o vopsea care contine apa si ai grija sa aerisesti zona suficient si sa poti o masca de protectie;
  • curatul tavitei pisicii: evita sa cureti tu nisipul din tavita pisicii, deoarece risti sa faci toxoplasmoza, o boala cauzata de un parazit transmis prin fecalele de felina; daca fatul contacteaza protozorul, se poate naste cu probleme de vedere, auz sau chiar cu tulburari mintale;
  • menajul cu substante periculoase: produsele de curatat pot emana mirosuri puternice nocive, prin urmare ai grija sa le alegi numai pe cele sigure pentru femeile insarcinate; poarta manusi de protectie si ai grija ca incaperea sa fie bine ventilata.

curatenie_excesiva_casa_sarcina_1

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Curatenie casa Curatenie casa

Articole recomandate

Citeste si despre