Hormonii si sarcina

/ / Modificat: 2013-07-20
Hormonii si sarcina

Rolul hormonilor in timpul sarcinii

 Numerosi hormoni influenteaza functionarea organismului in timpul sarcinii. Acestia sunt: gonadotropina, estrogenul, progesteronul, hormonul lactogen placentar, prolactina si ocitocina.

Gonadotropina

Acest hormon este secretat numai in timpul sarcinii, mai intai de ovare si apoi de placenta. Secretia crescuta de gonadotropina, in timpul primului trimestru de sarcina poate sa provoace ameteli si stari de voma. Acest hormon impiedica eliberarea altor ovule si stimuleaza secretia de estrogen si progesteron care ajuta la implantarea si dezvoltarea sarcinii.

Hormonul lactogen placentar

Hormonul lactogen placentar, produs de placenta, asigura dezvoltarea normala a fatului si stimuleaza glandele mamare in timpul sarcinii.

Estrogenul


Estrogenul este un horm'on responsabil in afara sarcinii pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine.

Estrogenul secretat de obicei de ovare, dar si de placenta in timpul sarcinii, ajutand la mentinerea cursului normal al sarcinii. Estrogenul promoveaza cresterea uterului, ajuta la mentinerea mucoasei uterine dupa implantarea ovulului fecundat, favorizeaza circulatia sangelui si activeaza si regleaza producerea altor hormoni importanti in sarcina. Estrogenul este responsabil pentru acea stralucire pe care o are femeia gravida, dar si pentru lucruri mai putin placute ca nasul infundat, stelutele vasculare, colorarea excesiva, hiperpigmentarea pielii fetei (masca de sarcina). Tot estrogenul promoveaza cresterea sanilor in prima parte a sarcinii.
 

Progesteronul

Progesteronul este secretat de ovare, iar in timpul sarcinii si de placenta. Nivelul sau in sange creste foarte mult in sarcina. Stimuleaza ingrosarea mucoasei uterine inaintea fixarii unui ovul fecundat. In timpul sarcinii progesteronul este responsabil pentru functionarea placentei. Progesteronul tine sub control contractiile uterine de dinainte de nastere, relaxand muschii uterului si permitand copilului sa creasca.

Secretia de progesteron va scadea la sfarsitul celor noua luni, iar travaliul sa va  instala. Consecinte neplacute ale actiunii progesteronului sunt constipatia, indigestia, arsurile stomacale, balonarea si senzatia de plenitudine. Progesteronul poate fi responsabil si de acneea din sarcina si transpiratia excesiva.

Prolactiona si ocitocina

Alti hormoni implicati in sarcina si lactatie sunt prolactina care impreuna cu ocitocina stimuleaza secretia de lapte. Ocitocina este implicata si in travaliu, ajutand la contractararea muschilor uterini, in timpul nasterii.

Cortizonul si insulina

Cortizonul si insulina sunt implicati de asemenea in secretia mamara.

Relaxina

Relaxina ajuta la relaxarea articulatiilor, important la nivelul pelvisului, pentru a usura trecerea copilului la nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre