6 masuri de prevenire a avortului

/ / Modificat: 2011-12-21
6 masuri de prevenire a avortului

Actul natural de reproducere este supus unui numar tot mai mare de provocari in secolul XXI. Avortul spontan s-a transformat intr-o problema frecventa, cauzata printre altele de un stil de viata dominat de stres, obiceiuri nesanatoase sau metode de contraceptie folosite incorect in trecut. Din fericire, exista o serie de masura pe care orice viitoare mamica este sfatuita sa le adopte, astfel incat sa se protejeze impotriva unei pierderi involuntare de sarcina.

Cu toate ca avortul spontan este, in cele mai multe cazuri, o consecinta a anomaliilor genetice ale fatului, factori precum carentele hormonale, malformatiile uterului si ale colului sau infectiile genitale se numara printre cauzele posibile ale acestei ocurente nefericite.

Tutunul, alcoolul, drogurile, cofeina, stresul si anumite medicamente se inscriu de asemenea pe lista "vinovatilor" in ceea ce priveste oprirea din evolutie a unei sarcini.

Simptomele avortului spontan

Principalul simptom al avortului este aparitia sangerarilor, care pot fi discrete sau abundente. Nu toate hemoragiile din primul trimestru de sarcina indica insa decesul fatului, de aceea este necesar un control ginecologic edificator.

Crampele de la nivelul pelvisului, durerile abdominale si cele lombare sunt alte manifestari specifice, care apar in primele ore sau zile dupa debutul sangerarii vaginale. Alte semne frecvente sunt cheagurile de sange si eliminarile de tesut fetal de culoare gri.

Prevenirea avortului spontan

Pierderea unei sarcini poate fi un soc dificil de depasit pentru orice femeie, avand implicatii psihologice si fiziologice puternice. Cateva masuri preventive pot reduce in mod considerabil riscul de a suferi un avort spontan.

Planificarea sarcinii

Preventia presupune, in prima instanta, o planificare atenta a sarcinii, astfel incat factorii care o influenteaza sa fie favorabili unei evolutii pozitive. Specialistii recomanda ca sarcina sa se produca inainte de varsta de 35 de ani, astfel incat organismul sa fie in cea mai buna forma pentru cele noua luni dificile.

Eliminarea din dieta a alcoolului, fumatului, drogurilor si a cofeinei este o masura esentiala de prevenire a avortului. De asemenea, supraponderalitatea ar putea constitui o piedica pentru dezvoltarea normala a bebelusului.

Monitorizarea sarcinii

Nu ignora importanta unei monitorizari atente a sarcinii. Orice predispozitie catre avort poate fi depistata de medicul tau din timp. Odihna, regimul alimentar corect, intreruperea activitatii sexuale si alte interventii de specialitate iti pot salva sarcina.


Foto: paprockigenealogy.com

Substante ajutatoare

Acidul folic si alte vitamine recomandate pentru viitoarele mamici pot constitui un real ajutor in imbunatatirea sanselor de a te bucura de o sarcina normala. Consulta-ti medicul cu privire la alternativele potrivite organismului tau si urmeaza-i intocmai indicatiile.

Alimentatia corecta

Vrei sa cresti in pantecul tau un bebelus sanatos? Atunci mananca pentru binele amandurora. O alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii inseamna eliminarea grasimilor saturate si a zaharului din dieta si inlocuirea lor cu alimente bogate in calciu si proteine. Cauta sursele nutritionale de omega-3, consuma multe fructe si legume proaspete, plimba-te cate o jumatate de ora pe zi in aer curat. In acest fel iti asiguri sanse maxime de a duce sarcina la bun sfarsit.

Terapii naturiste

Intereseaza-te asupra terapiilor naturiste care previn dilatarea cervixului si contractiile uterului, doua cauze principale ale declansarii avortului spontan. Documenteaza-te cu atentie si solicita mai multe pareri despre variantele identificate. Nu te bizui pe sfaturi intamplatoare si consulta-te cu medicul tau inainte sa optezi pentru o astfel de terapie.

Odihna

Organismul tau depune un efort deosebit in urma actului de conceptie: pe de o parte, este invadat de hormoni care ii influenteaza ritmul obisnuit de lucru, iar pe de cealalta parte consuma foarte multa energie prin mecanismul de alimentare a fatului cu oxigen si substante nutritive.

In aceste conditii, odihna joaca un rol esential pentru randamentul tau fizic. Dormi atat cat simti nevoia, renunta la activitatile suprasolicitante, menajeaza-te pe cat posibil si concentreaza-te pe activitati relaxante.

Acum este momentul sa dai "volumul" vietii mai incet si sa te bucuri in tihna de miracolul aducerii pe lume a copilului tau. Echilibrul fizic si emotional se va reflecta in succesul unei nasteri fara probleme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort spontan Cauze avort spontan

Articole recomandate

Citeste si despre