Sarcina si vitaminele

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si vitaminele
Intrebare:

- O femeie gravida are nevoie de supliment de vitamine, minerale pentru a-i putea asigura copilului un start bun in viata si in acelasi timp pentru a nu-si epuiza ea propriile resurse? Daca da, incepand de cand?

Raspuns:




 

Dezvoltarea normala a fatului in uter si bunul mers al sarcinii depind in mare masura de o comportare corecta a gravidei si indeosebi de alimentatie. Viitoarea mama nu trebuie sa-si modifice, in general, modul de viata, si nici sa manance pentru doi; este suficient sa aiba o alimentatie echilibrata, variata si sanatoasa si sa tina cont de nevoile usor crescute in principii nutritive in aceasta perioada. Dintre substantele minerale fosforul si calciul sunt necesare in cantitati mari; ele pot fi gasite in lactate, branzeturi fructe, oua, lapte. Nevoile in Fier sunt si ele crescute dar, in general includerea in alimentatie a legumelor verzi, ficat, carne, oua, legume, urzici este suficienta: terapia cu fier nu este indicata decat in carenta adevarata (anemia).

Vitaminele sunt necesare si ele in cantitati crescute, o atentie speciala fiind acordata acidului folic (a carui deficit a fost incriminat in favorizarea unor malformatii congenitale grave ale creierului si ale maduvei spinarii, denumite "defecte de tubul neural").

Cu toate acestea, teoretic, administrarea de vitamine sintetice nu este necesara daca alimentatia este suficient de variata in produse proaspete si cruditati. Din punct de vedere practic insa, si tinand cont de tendintele actuale in alimentatie, este dificil de apreciat daca gravida intruneste toate conditiile unei alimentatii corespunzatoare starii de graviditate. De aceea incepand din clipa in care se certifica diagnosticul de graviditate, vitaminele si mineralele administrate suplimentar, au rolul de a intretine o crestere armonioasa a viitorului fat. La momentul actual exista preparate create special pentru gravide, numite "vitamine prenatale".

Aceste formule speciale de vitamine, contin exact ceea ce este necesar in sarcina, si in cantitati suficiente, astfel incat pot remedia orice deficit nutritional aparut pe parcursul sarcinii. Chiar daca suplimentele vitaminice zilnice nu pot inlocui o dieta sanatoasa, majoritatea femeilor au nevoie de suplimente pentru asigurarea unei cantitati adecvate din aceste vitamine si minerale.

Medicul obstetrician care va urmareste sarcina va poate prescrie unul din preparatele de suplimente prenatale existente; discutati cu acesta necesitatea si ritmul utilizarii acestora pe parcursul sarcinii (in general administrarea unei tablete pe zi, timp de 10 zile pe luna este suficienta). Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre