5 intrebari despre avorturile spontane repetate la care vrei un raspuns

/ / Modificat: 2017-04-24
5 intrebari despre avorturile spontane repetate la care vrei un raspuns

Nu este deloc usor sa vorbesti despre avortul spontan, mai ales atunci cand treci printr-o perioada de doliu. In ciuda tristetii care te apasa, este important sa intelegi care au fost cauzele care au dus la oprirea sarcinii din evolutie. Odata diagnosticata problema in mod corect, poti preveni alte avorturi spontane si poti sprijini si alte femei care trec sau au trecut printr-o astfel de incercare dureroasa.

Specialistii sunt de parere ca atitudinea deschisa te poate ajuta mult in acest caz. Atunci cand iti impartasesti sentimentele cu cei care sunt dispusi sa te asculte si sa te ajute, poti sa treci mai usor peste durerea pe care o simti in suflet. Exista multe intrebari la care ai nevoie de raspunsuri, dar pe care nu ai curajul sa le formulezi, din cauza faptului ca te pot rascoli. Iata raspunsul la cateva dintre intrebarile care te macina!

Care este cauza avorturilor spontane repetate?

De cele mai multe ori, medicii nu cerceteaza cauza unui avort spontan, decat daca ai suferit deja alte doua pierderi consecutive. Motivul este, de cele mai multe ori, de natura medicala, si poate fi tratat.

Iata care sunt cele mai comune afectiuni care duc la intreruperea unei sarcini din evolutie:

- Boala celiaca (intoleranta la gluten): este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten (proteina din grau, secara si orz) la indivizi predispusi genetic. Multa vreme, s-a crezut ca ea afecteaza doar intestinul subtire, insa cercetarile recente au demonstrat ca are impact negativ asupra multor sisteme si organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul si sistemul reproducator. Prin urmare, daca ai suferit avorturi spontane repetate, este bine sa efectuezi testul de toleranta la gluten.

In cazul in care nu este diagnosticata la timp, boala celiaca poate da complicatii severe precum malnutritie pronuntata, intarzierea dezvoltarii la copii, osteoporoza, avorturi spontane repetate, infertilitate sau unele tipuri de cancer.

- Deficienta de progesteron: este o dereglare hormonala cauzata de diferiti factori, ce includ afectiuni ale tiroidie, stresul, dieta haotica, consumul excesiv de carne, abuzul de pilule contraceptive sau terapii hormonale. Progesteronul este un hormon produs de ovare, cu rol esential in fixarea ovulului fecundat in mucoasa uterina si mentinerea sarcinii. Nivelurile scazute de progesteron in timpul sarcinii duc la avorturi spontane. Preventiv, medicul iti poate prescrie suplimente de progesteron ce pot fi luate pe cale orala, in primul trimestru de sarcina.

- Factorul V Leiden: este o tulburare genetica destul de des intalnita, caracterizata prin riscul de a dezvolta cheaguri anormale de sange la nivelul venelor. Chiar daca majoritatea femeilor diagnosticate cu factor V Leiden au sarcini normale, exista un riscul crescut de avort spontan, preeclampsie, dezvoltare fetala lenta si dezlipirea timpurie a placentei de peretele uterin (placenta abruptio). Daca suferi de aceasta boala, este foarte important ca ginecologul sa te monitorizeze atent pe tot parcursul sarcinii.

De ce continui sa incerci sa ramai insarcinata?

Ceasul biologic isi spune mereu cuvantul. Poate te-ai confruntat si tu de mai multe ori cu acel sentiment intens ca ceva iti lipseste. Poate ca ai inceput sa-ti doresti un copil inca de pe vremea cand aveai putin peste 20 de ani si dupa doua avorturi spontane sentimentul a devenit si mai intens.

Unele femei exploreaza si alte optiuni, cum ar fi congelarea ovulelor sau adoptie, dar cu ajutorul unui doctor bun poti sa ramai insarcinata din nou pe cale naturala. Experienta sarcinii este unica si nu vrei sa o ratezi. Nu te sfii sa ii pui ginecologului tau toate intrebarile care iti vin in minte. Fa toate analizele de care ai nevoie pentru afla de ce ai pierdut alte sarcini.

Ce a facut medicul ca sa te ajute?

Relatia cu medicul obstretician este esentiala, atunci cand iti doresti sa ramai insarcianta si sa duci cu bine sarcina pana la capat. Un doctor bun stie sa fie grijuliu, intelegator si sa te sustina. El te poate ajuta sa intelegi ce optiuni ai si care este pronosticul, in cazul in care ramai din nou gravida.

Este foarte important sa-ti monitorizezi ovulatia, pentru a stabili perioada in care esti fertila si daca ai ramas insarcinata. In cazul unui test de sarcina pozitiv, ginecologul iti recomanda suplimente de progesteron, pe care va trebui sa le iei in primele 12 saptamani de sarcina. In caz de sangerare, tratamentul cu progesteron poate fi extins pana in a 20-a saptamana de sarcina. Daca suferi de factorul V Leiden, medicul iti poate prescrie doze mici de aspirina, care contribuie la subtierea sangelui.

La nevoie, ti se pot administra si preparate injectabile cu Fragmin, care sa contracareze coagularea prea rapida a sangelui. Subtierea sangelui va preveni formarea cheagurilor, care pot reprezenta un pericol atat pentru fat si placenta, cat si pentru tine.

Cum ai trecut peste durere?

Durerea cauzata de un avort spontan nu trece de la o zi la alta. E nevoie de multa tarie de caracter si sprijinul celor dragi, pentru a depasi cu bine aceasta incercare. Daca alegi sa iti inabusi durerea si sa tii totul in tine, nu faci decat sa amani inevitabilul. Acorda-ti timp sa procesezi ceea ce ti se intampla. Exteriorizeaza-ti sentimentele si elibereaza-te de furie, tristete, dezamagirea fata de propria persoana si orice alte frustari.

Desigur ca ti-ai dorit ca lucrurile sa fi fost altfel, insa nu este vina ta ca ai o problema medicala. Ia masuri de protectie si autoconservare, atunci cand stii ca se apropie o data sau un eveniment critic si cere spirjinul partenerului de viata.

Cum ai trecut printr-o noua sarcina?

Sarcina dupa un avort spontan este infricosatoare. Simti ca nu ai niciun control asupra ta, chiar daca medicul ti-a insirat toate masurile pe care le poti lua, pentru a preveni o noua pierdere. Tot ti-e teama ca lucrurile pot merge iar prost. Frica este insa normala. O poti combate, sarbatorind in fiecare zi reusita unei noi sarcini. Daca iti refuzi aceasta bucurie, nu te va durea mai putin in cazul unui nou esec.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort spontan Avort Avort chirurgical

Articole recomandate

Citeste si despre