Importanta monitorizarii sarcinii

/ / Modificat: 2011-11-01
Importanta monitorizarii sarcinii

Importanta monitorizarii sarcinii consta in prevenirea si tratarea precoce a complicatiilor care ar putea pune in pericol sanatatea mamei sau a bebelusului. Oricat de accentuat ar fi optimismul viitorilor parinti, este necesar ca ingrijirea prenatala sa fie efectuata in mod temeinic, sub observatia atenta a medicului obstetrician.

Monitorizarea sarcinii nu asigura doar preintampinarea problemelor care ameninta sanatatea viitoarei mamici si a fatului, ci constituie un real ajutor pentru gravida in ceea ce priveste informarea completa asupra transformarilor pe care le experimenteaza pe parcursul celor noua luni de sarcina.

Scopul monitorizarii prenatale este acela de a preveni si de a depista in timp util eventualele complicatii, de la cele banale pana la probleme grave precum anemia fetala, preeclampsia sau malformatiile congenitale.

Desfasurarea monitorizarii sarcinii

In afara de monitorizarea medicala propriu-zisa, specialistii care iti sunt alaturi in perioada prenatala iti pot oferi informatii importante despre nutritie si intretinere corporala, simptomele firesti in fiecare trimestru de sarcina, desfasurarea nasterii si masuri de baza privind ingrijirea nou-nascutului.

O planificare standard a controalelor medicale prenatale presupune sa vizitezi cabinetul medicului tau:

  • aproximativ o data pe luna in primele sase luni de sarcina;
  • o data la doua saptamani in cea de-a saptea si cea de-a opta luna de sarcina;
  • saptamanal in ultima luna de sarcina.

Foto: blogcdn.com

Investigatiile si utilitatea lor

Imediat dupa stabilirea diagnosticului de sarcina, se va efectua o hemograma pentru depistarea precoce a unei eventuale anemii. Medicul va dori sa afle grupa sanguina si factorul Rh atat in cazul tau, cat si al partenerului, pentru a stabili daca exista riscul unei incompatibilitati intre tine si fat.

Examenul de urina si urocultura, efectuate la fiecare 4 saptamani, sunt utile in identificarea infectiilor, a pierderilor de proteine sau prezenta de glucoza in urina (indiciu al diabetului gestational).

Analiza secretiei vaginale este necesara pentru depistarea unor infectii congenitale periculoase pentru dezvoltarea micutului tau, capabile sa provoace nasterea prematura, moartea fatului in uter si malfomatii congenitale.

Verificarea istoricului tau medical si a tensiunii arteriale sunt de asemenea importante pentru diagnosticarea unor potentiale afectiuni care iti ameninta sanatatea si sarcina (ex. preeclampsia).

Ecografia din primul trimestru ajuta la observarea evolutiei sarcinii, stabilirea tipului de sarcina (normala sau multipla), estimarea varstei fatului si a riscului de prezenta a defectelor cromozomiale (ex. Sindromul Down).

Monitorizarea din al doilea trimestru urmareste masurarea cresterii in greutate si a tensiunii arteriale. Medicul noteaza data aparitiei primelor miscari fetale si masoara bataile cordului fetal.

Inverstigatiile paraclinice devin necesare atunci cand medicul suspecteaza defecte de tub neural sau anomalii cromozomiale. Tot in aceasta perioada, gravida va efectua un test pentru depistarea anticorpilor anti-Rh, un test oral de toleranta la glucoza (pentru depistarea diabetului gestational), iar in saptamanile 20-24 de sarcina se recomanda examenul ecografic de morfologie fetala.

In trimestrul al treilea, se recomanda doua examene ecografice, in saptamana a 32-a de sarcina si cu 1-2 saptamani inainte de nastere. Pentru tratarea rahitismului fetal, medicul va prescrie administrarea vitaminei D2 in saptamanile 32-36 de graviditate. Daca este cazul, graviduta va fi sfatuita sa faca vaccinul de izoimunizare pentru dozarea anticorpilor anti-Rh.

Avantajele monitorizarii sarcinii

Femeile care aleg ingrijirea prenatala sub observatia specialistilor se bucura de multiple avantaje, in comparatie cu gravidutele care nu apeleaza la monitorizarea medicala in timpul sarcinii.

  • riscul complicatiilor este redus in mod considerabil prin depistarea precoce a simptomelor unor afectiuni importante;
  • protectia fatului impotriva malformatiilor congenitale este sporita prin administrarea vitaminelor benefice dezvoltarii propice (ex. acidul folic);
  • informarea corecta si completa asupra perioadei de sarcina, procesului nasterii si perioadei post-partum;
  • posibilitatea de a primi raspunsuri avizate la intrebarile si curiozitatile firesti;
  • gradul redus de anxietate prin controlul temeinic al evolutiei sarcinii;
  • cunoasterea stadiilor de dezvoltare ale fatului si posibilitatea de a interveni eficient atunci cand este cazul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Monitorizare sarcina Ingrijire sarcina Analize medicale sarcina Ingrijire prenatala Ecografie sarcina Monitorizare miscari fetale

Articole recomandate

Citeste si despre