Alaptarea lupta impotriva obezitatii copiilor: in Romania, sub 20% dintre bebelusi sunt alaptati pana la 6 luni!

/ / Modificat: 2018-11-12
Alaptarea lupta impotriva obezitatii copiilor: in Romania, sub 20% dintre bebelusi sunt alaptati pana la 6 luni!

De-a lungul timpului s-au realizat multiple studii, fiecare aratand cat de benefica este alaptarea, si cu toate acestea, in Romania avem un procent extrem de mic de copii alaptati exclusiv pana la 6 luni.

Astfel, exista o puternica asociere intre greutatea mare la nastere si obezitatea ulterioara, insa aceasta constatare este modulata prin dieta ulterior incepand cu momentul diversificarii, unde in timp s-a demonstrat ca marul cu biscuiti si sucurile de fructe nu sunt alimente benefice pentru copiii cu varste de 6-12 luni.

Cazuri duble de obezitate la copiii care nu sunt alaptati

Greutatea mare la nastere - peste 4000 gr - indica adesea supraponderabilitate sau obezitate la copil in adolescenta si varsta adulta. In comparatie cu copiii nascuti la greutate sub 4000 gr (considerati cu greutate normala), prevalenta obezitatii este aproape dubla; greutatea anormal de crescuta este asociata cu risc cardiovascular si diabet zaharat crescut.

Printre altele, factorii nutritionali ocupa in mod firesc un loc important, iar alaptarea exclusiva joaca un rol crucial pentru aceasta categorie de copii.

Cum este influentata greutatea pana la 1 an

Potrivit profesorului Jean-Jacques Baudon, un nou studiu din Cincinnati la care au participat 4.902 femei (“Studiu privind practicile de hranire pentru sugari”) demonstreaza cat de importanta este alaptarea.

La studiu au luat parte mamele cu varsta peste 18 ani si sugarii nascuti fara probleme de sanatate, dupa 35 de saptamani si cu greutate la nastere de peste 2.25 kg.

Mamele au completat un chestionar inainte de nastere, la nastere, apoi in fiecare luna pana la 7 luni si la fiecare 7 saptamani pana la 1 an.

Chestionarele au colectat date precise despre alimente la fiecare pas.

Procentul laptelui matern primit si consumul zilnic de lapte artificial au fost calculate de la nastere pana la 6 luni (34% alapteaza exclusiv pana la 6 luni, evident discutam despre femei din alta tara, in Romania, alaptarea exclusiva este in procent de sub 20%). Greutatile la 7-12 luni au fost clasificate ca mari si normale.

Proportia laptelui matern din dieta la greutatea de 7 luni

In total, studiul a implicat 1.799 de nou-nascuti .

Sugarii cu greutate mare la nastere si greutate ridicata la 7-12 luni au fost alaptati putin, mixt.

Cei cu greutate mare la nastere si alaptati exclusiv pana la 6 luni au prezentat greutate normala in jurul varstei de 7-12 luni.

Articol scris de Diana-Maria Dan, specialist in nutritie si alaptare Nutri HELP (https://www.facebook.com/nutritiealaptare/?ref=br_rs)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea bebelusului Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre