Dulciurile in sarcina. Ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2017-09-27
Dulciurile in sarcina. Ce trebuie sa stii?

Dulciurile sunt alimentele la care trebuie sa fii foarte atenta in sarcina. Gravidele poftesc adesea la "ceva dulce" din cauza schimbarilor hormonale specifice perioadei. Consumul excesiv de zahar poate conduce la o multime de probleme care-ti pot pune sanatatea si sarcina in pericol. Descopera cum controlezi pofta de dulce in sarcina si ce alternative sanatoase ai!

Care sunt cauzele poftei de dulciuri in sar

Medicii nu pot spune care sunt cauzele exacte ale poftei de dulciuri, dar considera ca fluctuatiile hormonale care au loc in aceasta perioada sunt principalele vinovate.

Alte teorii sustin ca pofta pentru astfel de produse vine dintr-o nevoie a organismului de anumite elemente nutritive care se gasesc in alimentele la care poftesti. De exemplu, daca poftesti la inghetata, se zice ca duci lipsa de calciu.

Care sunt riscurile consumului de dulciuri in sarci

Sarcina trebuie sa fie o perioada in care echilibrul nutritional trebuie sa domneasca. Este adevarat ca schimbarile fizice si hormonale care au loc in aceasta perioada duc la cresterea apetitului alimentar si la instaurarea poftelor, dar dulciurile trebuie consumate cu masura. Excesul de zahar in sarcina pune in pericol sananatatea ta si a fatului.

Cea care este cea mai afectata este greutatea corporala. Stii prea bine ca o greutate prea mare in sarcina creste riscul multor complicatii si duce la impunerea unei nasteri prin cezariana. Exista pericolul hipertensiunii arteriale sau chiar al diabetului gestational. Aceste conditii medicale pot duce la pierderea sarcinii din cauza riscului de eclampsie, preeclampsie si a altor complicatii.

Alte riscuri implica probleme dentare care pot aparea la bebelusi dupa nastere, dar si posibilitatea de malnutritie sau deficiente nutritionale fetale sau maternale.

Greutatea acumulata in timpul sarcinii poate cauza probleme sau complicatii la nastere si poate crea o multime de disconforturi in decursul celor 9 luni - dureri de spate, de picioare etc.

Unii specialisti asociaza cresterea indicelui glicemic in sarcina cu riscul aparitii defectelor de tub neural la fat, cum ar fi spina bifida.

O alta problema importanta a dulciurilor o reprezinta indulcitorii. Desi sunt o alternativa destul de promovata in randul produselor "light" sau de dieta, ei sunt considerati nocivi pentru sanatate. Acestia "pacalesc" creierul si satisfac pofta imediata de dulce, dar cu un aport caloric mai mic. Indulcitorii artificiali au fost aspru criticati de-a lungul timpului, considerandu-se ca prezinta un risc crescut chiar si de cancer. Cum orice aliment pe care il consumi trece prin placenta si ajunge la fat este bine sa il protejezi de astfel de riscuri.

Cum controlezi consumul de dulciuri in sarcin

dulciuri_sarcinaNevoia de vitamine, minerale si alte elemente nutritive creste substantial atunci cand esti gravida. Medicii recomanda o crestere a aportului caloric zilnic cu 300 de calorii in trimestrele 2 si 3.

Chiar daca ai de-a face cu o pofta nemaintalnita de dulciuri trebuie sa stii ca aceasta poate fi stavilita cu cateva alternative sau alegeri istete. Bauturile racoritoare, bomboanele, prajiturile, sosurile si alte produse facute cu zahar sunt considerate "calorii goale", care nu ajuta in niciun fel organismul. Acestea procura foarte putine elemente nutritive de care are nevoie corpul tau pentru a face fata provocarilor sarcinii.

Reducerea consumului de alimente care au tendinta sa scada nivelul de zahar din sange si sa dea nastere poftei de dulciuri reprezinta o metoda de a controla consumul excesiv de dulce in sarcina. Printre alimentele pe care trebuie sa le mai tai din meniu se numara fainoasele, cartofii albi, orezul alb si chiar zaharul in sine.

Servirea zilnica a micului dejun si cele 3 mese principale zilnice, plus 2 gustari intre ele reprezinta o alta metoda de a tine in frau pofta si consumul de dulciuri.

Ce alternative sanatoase ai la-ndemana

Nutritionistii sustin ca cele mai sanatoase "dulciuri" in sarcina sunt fructele. De asemenea, ei recomanda inlocuirea zaharului cu mierea, siropul de artar si alte surse naturale de indulcitori.

Variante sanatoase de dulce pe care sa le savurezi in sarcin

  • ciocolata neagra;
  • serbet de fructe;
  • iaurturi cu fructe;
  • inghetata;
  • batoane de cereale cu miere;
  • fructe uscate etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pofte sarcina Alimentatie sarcina Sfaturi consum dulciuri Dulciuri

Articole recomandate

Citeste si despre