Alimente benefice pentru bebelusul din burtica ta

/ / Modificat: 2014-11-14
Alimente benefice pentru bebelusul din burtica ta

Alimentatia este esentiala pentru dezvoltarea optima sarcinii si pentru cresterea normala a fatului. Exista pe de-o parte alimente permise, care te ajuta atat pe tine sa ai energie si forta pentru a face fata schimbarilor si pe fat sa se dezvolte cat mai sanatos si puternic si alimente interzise, care afecteaza sarcina. Exista insa cateva alimente care favorizeaza dezvoltarea sau cresterea fatului din burtica ta.

Iaurt

Pe langa resursele bogate de calciu, zincul este al doilea nutrient esential care se gaseste in iaurt. Acesta ajuta la determinarea materialului genetic al copilului si la formarea ADN-ului. Calciul ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor bebelusului. Probioticele continute de unele tipuri de iaurt ajuta la digestie si la intarirea imunitatii.

Somon

somon-crusta-crocanta

Este principala sursa de DHA, un acid gras esnetial Omega-3 care ajuta la dezvoltarea creierului si sistemului nervos al fatului. Totusi, trebuie sa fii atenta la cat consumi, pentru ca somonul este unul dintre pestii cu un continut ridicat de mercur, de aceea este bine sa te limitezi la maxim 360 g pe saptamana.

Sparanghel

sparanghelul

Este un aliment bogat in acid folic. Numai ficatul de vita si cerealele fortificate contin mai mult decat acesta. Acidul folic este esential in prevenirea malformatiilor congenitale la fat, mai ales a spinei bifida. In plus, este si o leguma bogata in antioxidanti si alte vitamine care iti ofera energie si sanatate.

Branza de vaci

branza

In timpul sarcinii necesarul de proteine creste de la 46 la 71 de grame pe zi. Proteinele sunt pietrele de temelie in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea intrauterina a fatului. Branza de vaci este o sursa excelenta de proteine si ofera ca bonus si calciul, un alt nutrient esential in cresterea bebelusului.

Migdale

Acestea sunt printre cele mai valoroase alimente atat in sarcina, cat si in sanatatea de zi cu zi. Au nenumarate proprietati nutritive, printre care specificam continutul de magneziu, fibre, proteine si vitamina E. S-a dovedit ca micutii nascuti din mame care au adoptat o dieta mediteraneana mediteraneana in sarcina (care contine migdale din plin) au prezentat un risc mai scazut astm sau alergii.

Oua

sandvisuri-oua-prepelita

Resursele tale de vitamina B si de colina scad considerabil pe perioada sarcinii, pentru ca sunt absorbite de fatul care are nevoie de ele pentru dezvolatrea creierului. De aceea, este important sa "realimentezi" constant organismul cu rezerve din acesti nutrienti. Ouale sunt cea mai buna optiune in acest sens. Atentie, colina se gaseste in galbenus asa ca este esential sa il mananci si pe acesta!

Limiteaza-te la un ou fiert (tare) sau la o omleta formata din 3 albusuri de ou si 1 galbenus pe zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Alimentatia gravidei Acid folic Calciu sarcina fat

Articole recomandate

Citeste si despre