Intepaturile de tantar tulbura somnul copilului tau?

/ / Modificat: 2008-06-13
Intepaturile de tantar tulbura somnul copilului tau?

Intepaturile de tantar pot fi prevenite prin folosirea lotiunilor anti-tantari, a plasei speciale impotriva insectelor, prin scaderea consumului de potasiu, evitarea odorizantelor prea dulci, dar si a tinutei deschise la culoare sau inflorate. Parintii trebuie sa aiba o atentie deosebita privind concentratia de DEET, substanta continuta de lotiunile si spray-urile anti-tantar. Tratamentul consta in comprese reci, medicamente antihistaminice, antimancarimi si antiinflamatoare.

Majoritatea copiilor sau a bebelusilor sunt muscati adesea de tantari mult mai mult decat orice insecta. Intepaturile de tantari sunt foarte comune pe perioada de vara, in special in randul copiilor. Tantarii sunt mai activi in timpul noptii, iar faptul ca "victimele" sale sunt in repaus reprezinta un mare avantaj pentru acestia.

Tantarii sunt cunoscuti drept insecte care pot raspandi boli prin intermediul sangelui de la o victima la alta.

Tantarii nu reprezentau o mare problema, daca nu exista nevoia de sange a femelelor tantar. Masculii, dar uneori si femelele, se hranesc din nectarul oferit de plante, insa acestea din urma au nevoie si de sange datorita proteinelor regasite in acesta, cu ajutorul carora ele isi matureaza ouale.

Atunci cand femela tantar ne inteapa si perforeaza pielea, ea ne injecteaza si saliva sa, care contine enzime digestive si anticoagulanti. La prima intepatura, nu va exista nicio reactie, insa incepand cu urmatoarele, persoana respectiva devine sensibila la proteinele straine, iar dupa 24 de ore apar bubite rosii, mici si mancarimi la nivelul pielii in zona respectiva.

Aceasta este cea mai comuna reactie in randul copiilor de varste mici. Dupa mai multe intepaturi, apare o zona pala doar dupa cateva minute de la intepatura, urmata de bubitele care apar dupa 24 de ore, aceste reactii fiind comune la copiii de varste mari si adolescenti.

Datorita intepaturilor frecvente, multi copii devin mai sensibili la acestea si apar semnele de alergie. Se pot dezvolta basici, vanatai si chiar reactii inflamatorii extinse in unele cazuri.

In cazul in care intepatura este localizata la nivelul fetei, aceasta poate duce la umflarea marcata a zonei respective. Poti aplica lotiunea calamine pe zona afectata pentru a ajuta la calmarea mancarimii, iar cateodata un pachet de gheata poate ajuta la reducerea umflaturii.

Incearca sa il incurajezi pe copilul tau sa nu se scarpine in aceea zona pentru a evita aparitia unei infectii. Taiati unghiile copilului pentru a impiedica zgarieturile atunci cand se scarpina.

Prevenirea intepaturilor de tantari in randul copiilor

Odata ce a fost intepat, nu poti lua prea multe masuri inafara de tratarea unor simptome care pot aparea precum: mancarimi, roseata. Cel mai indicat este sa previi intepatura inainte de a avea loc! In acest sens poti recurge la urmatoarele modalitati:

  • aplica lotiunea anti-tantari pe pielea expusa, poti folosi spray-ul anti-tantari si pe haine. Majoritatea lotiunilor anti-tantari sunt recomandate copiilor de peste 2 ani. Noile lotiuni care sunt si mai eficiente contin picaridin si ulei de eucalipt de lamaie.
  • este recomandat ca la geamuri sa iti pui plasa speciala pentru insecte pentru a proteja intreaga casa, iar pentru extraprotejarea copiilor poti folosi o plasa in jurul patului sau a caruciorului (in cazul in care iesiti seara la plimbare).
  • tantarii sunt atrasi de lucruri similare nectarului sau pielii. Daca iesi cu copilul tau afara, este indicat sa il imbraci cu o bluza cu maneca lunga si pantaloni lungi pentru o mai buna profilaxie impotriva intepaturilor de tantar.
  • evita imbracamintea deschisa la culoare sau inflorata. Kaki, bej si oliv sunt cateva dintre culori care nu reprezinta niciun interes pentru tantari.
  • ei sunt atrasi de anumite odorizante. Evita pe cat posibil sa folosesti in aceasta perioada sapunuri, lotiuni sau sampoane mult prea parfumate.
  • toata lumea are nevoie de potasiu, insa consumul alimentelor bogate in potasiu ii va atrage pe tantari cu siguranta. Pentru ca tantarii sunt atrasi de potasiu, de aceea incearca sa eviti: fasolea, bananele, ciocolata, pepenele galben, laptele, untul de arahide, cartofii, morcovii cruzi, rosiile sau iaurtul.

Unele studii sugereaza ca aportul de vitamina B1 (25 mg - 50 mg) de trei ori pe zi ajuta la scaderea "apetitului" tantarilor atunci cand este vorba de pielea noastra. Se pare ca aceasta vitamina produce un miros special al pielii, nedetectabil de oameni, insa respingator pentru femelele tantar insarcinate.

Efectul dureaza in jur de 2 saptamani de la consumul zilnic de vitamina B1 pentru ca pielea se suprasatureze cu acesta. De asemenea, exista studii care demonstreaza ca usturoiul functioneaza in acelasi sens, insa evident, mirosul poate fi resimtit de noi toti.

Bebelusii si intepaturile de tantar

Lotiunea si spray-ul de corp anti-tantari

Este important sa iti amintesti ca acestea nu omoara tantarii, ci doar face ca suprafata pielii tale sa fie mai putin atractiva pentru tantari. Aceste lotiuni mascheaza chimicalele pe care organismul nostru le produce si care atrag tantarii, in acest fel vom fi mai greu detectati de catre acestia.

Avand la dispozitie o gama atat de larga de produse anti-tantar, multi parinti ajung la intrebarea: care produs este cel mai eficient impotriva tantarilor?

Eficienta lotiunii sau a spray-ului anti-tantari este masurata in functie de intervalul de timp de-a lungul caruia tantarii stau departe de pielea noastra, insa doar la o singura aplicare a acesteia.

Termenul folosit pentru eficienta lotiunii se numeste CPT (Complete Protection Time) - timpul complet de protectie.

Componentele active din aceste lotiuni sunt alcatuite in primul rand din chimicale sintetice sau pe baza de plante. Cea mai cunoscuta substanta sintetica poarta denumirea de DEET, iar cea mai eficienta substanta pe baza de plante continuta de aceste lotiuni este citronella.

Daca sunt folosite corespunzator, aceste produse anti-tantar care sunt aplicate direct pe piele sunt sigure. Pana nu demult, a existat controverse in jurul sigurantei oferite de DEET, care fusese declarat drept pesticid, insa nicio afectiune sau efecte daunatoare nu au fost asociate cu uzul de DEET.

Copiii nu ar trebui sa foloseasca lotiuni care au o concentratie de DEET de peste 10%, depasirea acesteia poate duce la absorbtie sistemica sau susceptibilitate la efectele datorate de DEET.

Tratamentul intepaturilor de tantar.

Odata ce intepatura a avut loc, tratamentul cel mai indicat consta in comprese reci, antihistamine, medicamente anti-mancarime si antiinflamatoare. Cel mai simplu tratament realizat in casa pentru mancarimi este pasta realizata din praful de copt si apa; foloseste doar putina apa pentru a realiza pasta cleioasa, iar apoi aplica-o pe piele.

Bebelusii si intepaturile de tantar

In cazul bebelusilor, puteti preveni intepaturile de tantar prin folosirea unei plase speciale in jurul patutului, iar atunci cand iesiti la plimbare, aveti grija sa nu aiba pielea expusa, mai degraba imbracati-l cu pantaloni si maneca lunga. In cazul in care folositi o lotiune anti-tantari destinata special bebelusilor, aplicati-o cu grija astfel incat sa nu o intindeti pe zonele care le pot baga in gurita sau in ochisori.

Daca bebelusul tau a fost muscat de tantari, acesta nu ii va lua doar sange, ci va lasa in drumul sau si propria saliva, aceasta fiind responsabila de mancarimile aparute dupa.

Cum procedezi in cazul in care bebelusul tau a fost muscat? Tot de ceea ce ai nevoie este o crema calmanta, otet si un prosop umed si rece. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa speli zona in care a fost intepat cu ajutorul unui sapun sau a unei solutie anti-bacteriene. Apoi, poti intinde pe zona inrosita crema calmanta pentru a alina mancarimile produse bebelusului tau. In cazul in care crema nu este o optiune buna, otetul de asemenea ajuta la ameliorarea durerii produse de intepatura, insa ai grija sa nu exagerezi cu cantitatea folosita, acesta poate duce la arsuri ale pielii. Compresele reci sunt recomandate pentru reducerea umflaturii si a iritatiei produse.

Acum ca stii tot ce trebuie despre intepaturile de tantar, tu si familia ta va veti putea bucura linistiti de activitatile din timpul verii.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre