Gingivostomatita la copii

/ / Modificat: 2011-03-03
Gingivostomatita la copii

Gingivostomatita reprezinta de fapt inflamatia gingiei si a mucoasei bucale si este o afectiune frecventa printre copiii mici. Ea se prezinta sub forma unor mici pustule sau basicute mici in gurita micutilor. De obicei acestea nu sunt ingrijoratoare din punct de vedere medical, ci mai degraba incomode si dureroase.

Care este cauza gingivostomatitei?

Afectiunea este cauza de virusul herpetic (herpes simplex). Virusul este de tip 1 (HSV – 1) fiind diferit de virusul herpetic genital (HSV -2 ). Bebelusii contracteaza virusul cel mai probabil atunci cand sunt sarutati de o persoana purtatoare a lui. Infectia trece in prima faza neobservata.

Gingivostomatitele pot fi cauzate de asemenea de un virus numit coxsackie, vinovat si pentru boala mainii, piciorului si gurii la copii.

Care sunt simptomele?

Principalul simptome il reprezinta aparitia basicutelor sau pustulelor din gurita copilului. Acestea sunt mici (intre 1 si 5 mm in diametru) au o culoare galbuie in mijloc si rosu pe margini. Severitatea si localizarea lor depinde de virusul care provoaca afectiunea.

Copilul poate avea dureri la nivelul gingiei, acolo unde sunt pustulele, pe interiorul obrajilor, in partea din spate a gurii, pe amigdale, limba, gingii sau in zona palatului moale. De asemenea, gingiile se pot inflama si pot sangera usor.


Poate aparea si o stare usoara de iritabilitate la copii, avand in vedere ca aceste basicute pot fi dureroase. Nu va putea sa manance si sa bea prea usor si va saliva foarte mult.

S-ar putea sa aiba o respiratie urat mirositoare si febra mare, iar ganglionii limfatici ar putea fi inflamati si sensibili la atingere.

Cum se trateaza gingivostomatita la copii?

Pentru ca este o infectie virala, antibioticele nu sunt de ajutor. Gingivostomatita este o afectiune autolimitanta, pustulele disparand de la sine intr-o saptamana sau 2. Iata cum poti ameliora simptomele:

  • administrarea de calmante ca acetaminophen sau ibuprofen poate ajuta la reducerea durerilor si la scaderea febrei, daca aceasta este prezenta (intotdeauna cere sfatul medicului atunci cand vrei sa dai copilului mic orice fel de medicament);

  • va avea tendinta sa manance si sa bea prea putin, asa ca este esential sa te asiguri ca micutul este suficient de hidratat; da-i sa bea cu paiul cat mai multe lichide daca este maricel si cu biberonul daca este bebelus;

  • incearca sa ii dai sa manence alimente cu textura moale, care sa nu il incomodeze atunci cand incearca sa le mestece: piure, iaurt, sosuri, supe etc.;

  • daca infectia este severa (apar in jur de 20 de pustule in gurita micuutlui) atunci este cazul sa mergi cu el la medic; acesta ar putea sa ii prescrie medicatie antivirala, aciclovir.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre