Streptococul de grup B, o infectie fatala pentru bebelusi!

/ / Modificat: 2023-06-04
Streptococul de grup B, o infectie fatala pentru bebelusi!

Anumite bacterii care traiesc in corpul uman pot provoca infectii care pot fi problematice in timpul sarcinii, la nastere si la nou-nascut imediat dupa nastere.

O astfel de infectie este streptococul de grup B, care ucide un bebelus pe saptamana si lasa un altul cu un handicap care ii schimba viata. Ce este aceasta infectie potential fatala care afecteaza mamele insarcinate? De ce streptococul de grup B ia brutal vietile bebelusilor dupa ce se nasc? Exista un tratament care sa salveze nou-nascutii?

Oricine poate fi colonizat de bacteria streptococului de grup B (GBS) fara a dezvolta simptome. Streptococii din grupul B se gasesc in tractul gastrointestinal, vagin si uretra si pot provoca o serie de afectiuni, inclusiv infectii neonatale grave si chiar fatale.

Ce este streptococul de grup B?

Streptococul B, cunoscut si sub numele de SGB, este un germen care se gaseste in sistemul digestiv uman. Acesta provoaca infectii urinare si vaginale la adulti. De asemenea, poate fi transmis la bebelusi in timpul sarcinii, punandu-le viata in pericol daca infectia nu este tratata.

Un pericol pentru bebelusi

Streptococul B poate provoca septicemie, meningita si pneumonie la bebelusi si, daca nu este tratat, poate ucide un nou-nascut in cateva ore.

Potrivit unui sondaj efectuat in randul a peste 5.200 de proaspeti parinti si femei insarcinate, realizat in numele Group B Strep Support, aproape 1 din 4 femei insarcinate nu stie de existenta streptococului de grup B, principala cauza de infectie grava la nou-nascuti in Marea Britanie.

Jane Plumb MBE, fondator si director executiv al B Strep Support, a declarat: "Numarul cazurilor de streptococ de grup B in Marea Britanie este in crestere, ceea ce inseamna ca tot mai multi nou-nascuti sunt expusi riscului de deces sau de invaliditate pe termen lung.

Fundatia pentru Cercetare Medicala (MRF) explica faptul ca streptococul de grup B este o bacterie care se gaseste in vaginul a 15-30% dintre femei. Inofensiva pentru adultii sanatosi, aceasta bacterie este extrem de periculoasa atunci cand este transmisa la sugari, ducand la moartea copilului in 10% din cazuri.

Care sunt simptomele acestei infectii?

Simptomele la bebelusi se dezvolta in general foarte devreme, la aproximativ 24 de ore dupa nastere, si sunt urmatoarele:

  • Febra;
  • Probleme de respiratie / grohait;
  • Piele albastruie (cianoza);
  • Schiopatare sau rigiditate;
  • Anomalii ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale;
  • Regim alimentar deficitar;
  • Varsaturi;
  • Diareea;
  • Agitatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Streptococ b Infectie streptococica Bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre