Respiratia urat mirositoare la copii

/ / Modificat: 2014-01-10
Respiratia urat mirositoare la copii

Respiratia urat mirositoare in cazul copiilor este adesea o enigma pentru parinti, pentru ca li se pare ca sunt prea mici pentru a avea parte de o astfel de respiratie neplacuta. In ciuda alimentatiei sanatoase si a ingrijirii adecvate a dintisorilor copilului tau, respiratia urat mirositoare poate aparea. Cum trebuie sa actionezi?

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare la copii?

Cavitatea bucala este prima care trebuie investigata si supusa unor teste amanuntite pentru ca este prima cauza a respiratiei cu miros neplacut. Oricat ar parea de ciudat, exista situatii in care de vina este cavitatea nazala. De aceea, nu trebuie desconsiderata cand se invesigheaza cauzele problemei.

Nici stomacul nu face exceptie si poate prezenta afectiuni care se pot manifesta astfel!

Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze:

  • igiena dentara deficitara (bacteriile stagnate in gura si resturi de mancare printre dinti);

  • periajul insuficient sau deficitar;

  • cariile dentare ascunse;

  • sinuzita cronica sau acuta;

  • alergiile sezoniere (care pot conduce la aparitia mucusului in faringe);

  • infectii ale gurii, nasului sau gatului;

  • gastrita sau alte infectii ale stomacului.

Ce igiena dentara se impune?

copil

Daca ai eliminat dintre cauze cavitatea nazala (sinuzita ca principala cauza a acestui tip de respiratie), ramane sa iti faci griji pentru impunerea unei igiene dentare corecte a copilului tau.  


Invata-l sa se spele pe dinti corect


De cand apar primii dintisori ai copilului trebuie sa incepi periajul acestora. Se foloseste astfel periuta speciala pentru copii (cu filamente mai moi decat la adulti) si se incepe curatarea tuturor dintilor care ies. Tot in perioada in care erup primii dintisori isi face loc si pasta de dinti special conceputa pentru fiecare varsta a copilului. Pentru ca acestea difera in functie de cantitatea de fluor pe care o contin, este recomandat sa apelezi la doctor, pentru a face cea mai buna alegere.

Cantitatea de pasta de dinti pusa pe periuta trebuie sa fie mica, cam de marimea unui bob de mazare.

Cand copilul creste, incepe sa ii arati si sa il inveti pasii care trebuie urmati intr-un perioaj corect al dintilor, astfel incat sa elimine toate resturile de mancare dintre dinti. Creeaza o rutina in a se spala si dimineata si seara pe dinti!

Nu neglija limba!

Multi oameni evita curatirea limbii in timpul periajului, aceasta fiind "locatia" preferata a bacteriilor care pot cauza afectiuni, dar mai ales respiratia urat mirositoare. Invata-l cum sa isi curete limba.

Foloseste ata dentara!

Aceasta nu se poate folosi decat incepand cu varsta de 4 ani si este cea mai buna metoda de pastrarea a gingiilor sanatoase si de eliminare a resturilor dintre dinti. Nu o folosi in cazul copiilor decat o singura data pe zi!

Apeleaza si la apa de gura!

Exista o varietate extrem de larga a tipurilor de apa de gura, dar trebuie sa ai grija, pentru ca majoritatea dintre ele nu fac decat sa indeparteze temporar respiratia urat mirositoare, mai degraba acoperind mirosurile decat eliminandu-le.

Trebuie sa alegi o apa de gura antibacteriana, care sa distruga bacteriile din gura, adica provenienta respiratiei neplacute.

Intreaba totusi medicul stomatolog inainte de a utiliza apa de gura in igiena copilului tau, pentru ca exista circumstante in care nu se recomanda.

Desi se recomanda introducerea ei in igiena dentara a copiilor de pe la varsta de 12 ani, exista multe controverse legate de efectele ei asupra sanatatii, de aceea este bine sa ai intotdeauna acceptul medicului.

Cand trebuie sa apelezi la doctor?

Daca remediezi complet igiena dentara a copilului tau, iar respiratia urat mirositoare persista, atunci trebuie sa mergi fie la un stomatolog, pentru a depista eventualele carii ascunse, fie la pediatru pentru a-i face investigatiile de rigoare cu privire la eventualele infectii din corp ce pot avea acest efect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respiratie copil Igiena dentara copii

Articole recomandate

Citeste si despre