Cauta

Buna ziua. Pot afla la 9 luni daca copilul sufera de autism? Ce simptome sunt?

Georgescu Irina a intrebat pe 13.09.2016

1 raspunsuri

psihoterapeut Simona Jeles
a raspuns acum 4 ani

Buna ziua,

Din punctul meu de vedere este destul de devreme pentru a pune un astfel de diagnostic la doar 9 luni, mai ales cand Tulburarile Autiste au conditii psihologice caracterizate de anomalii ale interactiunii sociale, ale comunicarii, dezvolta comportamente repetitive si lipsa interactiunii (interes limitat).

Psihiatrii considera Autismul ca un ansamblu de tulburari cu caracteristici similare. Este adevarat ca un diagnostic timpuriu ajuta foarte mult. Insa, conform cercetarilor, cel mai devreme pot aparea semne la 18 - 24 de luni, dar cel mai bine sunt observate intre 24 de luni si 6 ani.

Medicul dumneavoastra pediatru ar trebui sa va intrebe la consultatii despre dezvoltarea copilului si daca el considera ca este cazul sa va indrume catre specialist.

Institutul National al Sanatatii Copilului si Dezvoltarii Omului a punctat 5 comportamente care semnaleaza posibile probleme:

Copilul nu gangureste pana la 12 luni;

Copilul nu gesticuleaza pana la 12 luni (nu isi misca prea mult membrele, parti ale corpului)

Nu spune niciun cuvant pana la 16 luni;

Nu spune o propozitie simpla sau mai multe cuvinte legate pana la 24 de luni.

Socializeaza greu spre deloc si este in urma cu limbajul.

Caracteristicile Autismului difera foarte mult. Daca ii atribui copilului unul din punctele de mai sus, asta nu inseamna ca el are Autism!

Consult de specialitate poate oferi: medicul pediatru specializat in Autism, medicul psihiatru sau psihologul specializat in Autism.

La 9 luni din punctul meu de vedere este mult prea devreme pentru un astfel de diagnostic. Va recomand sa discutati cu pediatrul dumneavoastra pentru o observare de specialitate.

Ganduri bune!

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/