Sinechia uterina

/ / Modificat: 2007-01-13
Sinechia uterina
Intrebare:

- Sinechie uterina - am 26 de ani si spre rusinea mea pana la aceasta varsta am deja 4 intreruperi de sarcina, insa dupa ultima realizata in acest an se pare ca am facut o "sinechie uterina", cel putin asa mi s-a spus la consultul medical. Perioada de menstruatie a scazut la o zi-maxim doua. Acum imi doresc mult un copil si cu toate ca inainte ramaneam insarcinata foarte usor, acum se pare ca nu mai reusesc. Mi s-a recomandat un sterilet si la prima menstruatie il voi pune insa as dori sa stiu daca fara acesta si chiar si dupa ce il voi pune, mai am sanse sa raman insarcinata.

Raspuns:




 

Sinechia uterina reprezinta o alipire a peretilor uterini ca rezultat al raspunsului inflamator post agresiune data cel mai frecvent, intr-adevar de un chiuretaj.

In cazul unei sinechi, rezolvarea acesteia poate fi realizata prin dilatare cu dilatatoarele Haegar (instrumente folosite si la chiuretaj pentru dilatarea colului uterin), prin intermediul histeroscopului (se introduce in cavitatea uterina un tub subtire care, pe langa posibilitatea vizualizarii cavitatii, are si capacitate interventionala, dezunind astfel peretii uterini si rezolvand astfel sinechia.

De asemenea, modalitatea aleasa in cazul dumneavoastra, montarea unui sterilet, poate constitui atat o modalitate de indepartare a sinechiei cat si o metoda de preventie a recidivelor prin mentinerea steriletului pe o perioada de 2-3 luni.

Sansele de a ramane insarcinata nu pot fi exprimate matematic, acestea depinzand de o multitudine de alti factori, insa, rezolvarea acestei probleme va creste cu siguranta posibilitatile unei sarcini.

De asemeni, este indicata investigarea functionalitatii aparatului reproducator masculin (eventual efectuarea unei spermograme).

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este un mic dispozitiv flexibil, care se insera in cavitatea uterina. Aceasta metoda nu interfera cu actul sexual si in general fertilitatea revine imediat dupa extragere.

In cavitatea vaginala nu raman decat doua fire (lasate acolo atat pentru a verifica lunar prezenta steriletului la locul lui cat si pentru a fi de folos in momentul cand se decide extragerea lui). Va trebui sa verificati firele de mai multe ori in prima luna dupa insertie, in special dupa menstruatie.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre