Steriletul

/ / Modificat: 2012-03-18
Steriletul
Intrebare:

- Am 23 de ani. Nu am avut nici o nastere si nici un avort sau pierdere de sarcina. Am folosit un an pastile anticonceptionale recomandate de ginecologul meu, dupa care am renuntat. Acum un an am hotarat sa folosesc steriletul ca metoda mai simpla si mai sigura de protejare (deoarece tot auzeam cazuri in care fetele nu puteau ramane insarcinate dupa ce foloseau pastile). As vrea sa stiu, este periculos pentru mine si in general ptr fetele care nu au avut nici o sarcina sau avort, sa foloseasca steriletul? Exista riscul sterilitatii in cazul asta? Aproximativ la cat timp poti dupa indepartarea steriletului poti ramane insarcinata?

Raspuns:




 

Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este un mic dispozitiv flexibil, care se insera in cavitatea uterina, unde actioneaza ca si contraceptiv prin mai multe mecanisme, in functie de tipul de dispozitiv utilizat. Exista trei tipuri: cu eliberare de cupru – care interfera capacitatea spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterina si inhiba fertilizarea; cu eliberare de progestativ – care ingroasa mucusul cervical si modifica mucoasa endometriala; dispozitive inerte (nemedicamentoase).

Aceasta metoda contraceptiva este adecvata pentru femeile de orice varsta, indiferent daca au avut sau nu nasteri, care doresc o contraceptie eficienta pe termen lung (3-5 ani, unele tipuri chiar pana la 10 ani), care nu necesita o actiune zilnica; sunt eficiente imediat, nu interfera actul sexual si in mod normal fertilitatea revine imediat dupa extragere.

Nu este recomandat: femeilor care au risc crescut de infectii ale tractului genital si alte boli cu transmitere sexuala (parteneri multipli sau partener cu partenere multiple) si nici femeilor care au antecedente de boala inflamatorie pelvina recenta sau recurenta, femeilor cu cavitate uterina deformata (fibroame uterine mari, malformatii uterine de ex. uter dublu),  cu tuberculoza genitala, cancer al tractului genital etc. Riscurile utilizarii acestei metode sunt: cresterea sangerarii si durerilor menstruale in primele luni (numai cele cu eliberare de cupru), pot fi expulzate spontan, rareori poate aparea perforatia uterului, nu previn toate sarcinile ectopice si pot creste riscul de boala inflamatorie pelvina si infertilitate consecutiva la pacientele cu risc pentru infectii ale tractului genital si boli cu transmitere sexuala. Foarte rar, s-au inregistrat pierderi de cunostinta (sincope) si bradicardie (frecventa cardiaca redusa)  in timpul insertiei sau extragerii DIU.

Insertia DIU se realizeaza de catre un medic ginecolog dupa un consult care trebuie sa excluda sarcina si infectiile genitale; extragerea dispozitivului se poate face, de asemenea, numai de catre medic. Va trebui sa verificati firele de mai multe ori in prima luna dupa insertie, in special dupa menstruatie; dupa prima luna trebuie sa verificati firele dupa menstruatie numai daca aveti dureri sub forma de crampe in abdomenul inferior, patare intre menstruatii sau dupa contactul sexual sau durere dupa contactul sexual. La cabinetul ginecologic va trebui sa reveniti la control dupa prima menstruatie de la insertie (la 4-6 saptamani de la insertie) si ulterior, daca nu puteti simti firele, simtiti partea dura a dispozitivului, expulzati DIU, nu v-a venit menstruatia sau doriti extragerea DIU. Atentie, dispozitivele intrauterine nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv a virusului HIV.

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre