Ar trebui sa-i platim pe copii pentru treburile casnice?

/ / Modificat: 2018-05-22
Ar trebui sa-i platim pe copii pentru treburile casnice?

Este greu sa aduci argumente impotriva beneficiilor pe care le au asupra copiilor atribuirea diverselor treburi casnice. Dar diferentele de opinie in ceea ce priveste rasplatirea copiilor incinge spiritele. Aici, expertii din ambele tabere discuta daca banii ar trebui sa fie vreodata adusi in discutie... stii tu, de exemplu in situatia in care l-ai rugat pe fiul tau de 6 ani sa stranga jucariile acum o ora.

Nu plati, in niciun caz!

Opinia generala a expertilor in parenting este ca treburile casnice si banii de buzunar ar trebui sa fie doua lucruri complet diferite.

De ce?

1) Un copil poate decide ca nu are nevoie de bani si, prin urmare, nu are rost sa faca treaba.

2) Primirea unor bani de buzunar ii invata pe copii cum sa-si gestioneze banii si sa vada diferenta dintre nevoi si dorinte. Primirea banilor de buzunar nu are nimic de-a face cu indeplinirea obligatiilor lor inerente fata de familie.

Cu alte cuvinte, treburile casnice nu sunt ceva ce faci doar daca doresti; sunt ceva ce se asteapta sa faci. Dupa cum afirma Ron Lieber, cronicarul finantelor personale al New York Times si autorul "The Opposite of Spoiled" – "parintii nu sunt platiti pentru treburile casnice pentru familie", deci nici copiii nu ar trebui.

Autorul "Money-Smart Kids", Gail Vaz-Oxlade, este de acord:"Eu definesc banii de buzunar ca banii pe care ii pui in mainile copilului tau, ca sa poata invata sa ii gestioneze".

Cel mic protesteaza?

Ar trebui sa stie ca nu exista niciun plan de salvare in cazul in care isi cheltuie toti banii pe un joc de calculator, iar apoi vine si spune ca are nevoie de un rucsac nou. Acesta este momentul in care invata.

Castigarea banilor de buzunar egal invataminte

Dr. Denise Cummins, psiholog si cercetator, este ingrijorat de faptul ca banii de buzunar, care nu sunt legati de o cauza, duc la obtinerea dreptului de a-i cere oricand. Ea avertizeaza ca scolarii crescuti in cadrul unui asemenea sistem sfarsesc prin a crede "ca adultii sau autoritatile ar trebui sa le dea ceea ce vor doar pentru ca au nevoie sau isi doresc".

Expertul in finante personale, Lauren Greutman, este, de asemenea, de parere ca trebuie sa-i platim pe copii pentru treburile casnice - selectiv si intr-o anumita scara.

Ea ii plateste fiului ei 25 de centi de cate ori duce gunoiul, de exemplu, si 5 dolari pentru curatarea in genunchi a podelei din bucatarie. Treburile obisnuite, de zi cu zi, cum ar fi spalatul vaselor, nu sunt platite, dar sarcinile pentru care ai putea plati o persoana straina ca sa le faca, sunt compensate in consecinta.

Lauren Greutman a scris despre momentul in care fiul ei a pus ochii pe o jucarie de curse, dar, dupa ce si-a numarat economiile, ii lipsea un dolar. Lauren i-a oferit ocazia de a curata curtea pentru a castiga dolarul suplimentar.

El a acceptat propunerea, a dus sarcina la bun sfarsit, a revenit la magazin si a cumparat jucaria. "I-am dat dolarul castigat si am vazut pe fata lui simtul implinirii", scrie ea. "Acestea sunt tipurile de oportunitati pe care le consider ca ar fi fost pierdute, daca nu l-as plati pentru munca lui".

Pentru unii, castigarea banilor de buzunar - fie ca este vorba de tuns gazonul sau de jobul de salvamar la piscina locala - este un instrument de invatare prea valoros pentru a-l lasa sa le scape.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bani buzunar copii Bani pusculita copii Activitati bani copii Invatare valoare bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre