Activitati distractive prin care copiii invata sa economiseasca

/ / Modificat: 2018-05-21
Activitati distractive prin care copiii invata sa economiseasca

Copiii traiesc in prezent, aici si acum. De aceea pentru ei este destul de greu sa se gandeasca in perspectiva. Cu adolescentii iti este mai usor sa ii inveti sa economiseasca, mai ales daca inteleg notiunile de baza, cum ar fi definitia dobanzii. KRUK Romania iti pune la dispozitie aici un dictionar cu acesti termeni.

Copiilor le este mai dificil sa inteleaga cum se strang economiile. Daca in articolul anterior ti-am dezvaluit cateva sfaturi despre cum sa ii inveti pe copii valoarea banilor in functie de varsta, de aceasta data am nascocit cateva idei de activitati prin care juniorii pot invata foarte usor cum sa economiseasca.

Cum ii invatam pe copii sa economiseasca

Iata cateva activitati distractive pe care le poti face cu micutul tau si prin care il poti invata cum sa puna bani deoparte inca de cand este prescolar.

De-a magazinul

O activitate posibila este sa va jucati de-a restaurantul sau de-a magazinul. Creati asa-zisi bani, din hartie sau din Frunze (daca sunteti in aer liber) si inventati tot felul de situatii, cum ar fi: unul dintre voi vrea sa cumpere ceva, dar nu are suficienti bani, sau vanzatorul ii face o reducere, daca va cumpara mai multe produse. In felul acesta, cel mic invata cum se fac tranzactiile.

Monopoly

Board games sunt o alta modalitate de a-i initia pe copii in “tainele” finantelor. Jocuri precum Monopoly sau Europolis ii pot ajuta pe copii sa inteleaga cum functioneaza tranzactiile financiare. De asemenea, acest tip de jocuri ii familiarizeaza cu ideea de bani cash si invata cum sa se raporteze la ei.

Competitie cu premii

Poti sa ii propui micutului tau sa economiseaca bani sub forma unei competitii. Daca reuseste sa stranga o anumita suma intr-o anumita perioada de timp, atunci o sa primeasca un premiu: fie un bonus in bani de la tine, fie o jucarie noua sau bilete la un film. Fii atenta atunci cand stabilesti perioada de timp, sa nu fie prea lunga, pentru ca exista riscul ca micutul sa devina frustrat.

Bani de buzunar

In cazul in care copilul merge la scoala, ii poti da mici sume pe post de “bani de buzunar”. Este bine sa le primeasca periodic si sa il lasi sa experimenteze singur cum sa ii foloseasca. In acest fel are sansa sa invete din propriile greseli. Este de preferat sa primeasca o suma fixa, la data fixa, in asa fel incat sa stie cat mai are de asteptat daca isi cheltuie toti banii in prima zi.

“Termometrul” economiilor

Daca “micutul” isi doreste un obiect care este mai scump (de exemplu, un laptop nou), ii poti crea un soi de “termometru” al economiilor. “Termometrul” ii va indica de ce suma are nevoie, cat a reusit sa stranga si cat mai are nevoie. Spune-i ca tu ii vei da o parte din bani si incurajeaza-l sa stranga singur restul sumei de care are nevoie. De exemplu, poate sa puna deoparte din banii de buzunar sau sa faca diverse activitati pentru care sa primeasca bani.

Fa-l partener la cumparaturi

O alta metoda de a-i invata pe copii despre finante prin joc este sa ii facem parteneri la cumparaturi. Ii poti propune micutului tau ca, spre exemplu, la piata, sa gaseasca cele mai bune preturi si sa te ajute sa economisesti cat mai multi bani. Sau, daca are nevoie de haine noi, ofera-i o suma de bani si pune-l sa isi gaseasca singur tot ce are nevoie de imbracat astfel incat sa se incadreze in buget.

Targul de jucarii

Iti poti ajuta copilul sa se initieze in tainele banilor si incurajandu-l sa participle la targuri unde se face schimb de jucarii sau se vand jucariile. Pe langa faptul ca iti mai eliberazi casa de jucariile vechi, cel mic poate castiga ceva bani si poate invata cate ceva despre arta negocierii si desfasurarea tranzactiilor.

Cum ii invatam pe copii despre datorii?

In zilele noastre, este foarte important sa ii invatam pe copii, inca de la varste fragede, importanta banilor. Ei trebuie sa stie cum sa economiseasca si cum sa isi genstioneze banutii de buzunar astfel incat sa devina niste adolescenti si adulti responsabili. La fel de important este sa ii invatam pe copii despre datorii.

Datoria este de obicei problema adultilor, dar copiii pot avea, de asemenea, o datorie. De ce? Pentru că banii, cartile sau jucariile pe care nu le-ai dat inapoi sunt tot o datorie. Asadar, aminteste-i juniorului tau ca trebuie intotdeauna sa returnze ceea ce a imprumutat, altfel vor exista niste consecinte.

De exemplu, el trebuie sa stie ca atunci cand imprumuta o carte de la biblioteca, trebuie sa o returneze in timp util, fiindca altfel va fi nevoit sa plateasca din banii lui de buzunar o mica penalizare.

De asemenea, spune-i micutului tau ca este dreptul lui să ceara inapoi lucrurile pe care le-a împrumutat cuiva si ca nu ar trebui sa ezite sa ii spuna prietenului sau ca ii tine lucrurile prea mult.

Aminteste-ti ca esti modelul lui. Invata-l prin propriul exemplu cum sa economiseasca bani. KRUK Romania a creat o sectiune dedicata economisirii, pe care o gasesti aici.

Articol scris de Marina Vasilescu, redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie financiara Bani copii Activitati bani copii Economisire bani

Articole recomandate

Citeste si despre